• Det norske oljefondet er en stabiliserende faktor i den situasjonen vi er inne i nå, med uro i markedene, sier finansminister Kristin Halvorsen etter sine første møter under World Economic Forum i Davos i dag.

— Den store interessen for det norske oljefondet har fått en ekstra dimensjon akkurat nå fordi børsene har stupt og på grunn av den amerikanske økonomien. Derfor er vi en stabiliserende faktor akkurat nå, sier Halvorsen.

Snakker om fondet

Finansministeren møtte i dag representanter for store investeringsfond og en lang rekke investorer på sin første dag i Davos.

Halvorsen forteller at hun bruker mye tid på å fortelle omverdenen om åpenheten i Norge rundt Statens Pensjonsfond - Utland og hvordan fondets arbeid er organisert.

Inspirerte Russland

— Jeg var på et møte med blant andre den russiske finansministeren Aleksej Kudrin. Han fortalte at planene nå legges for å omgjøre deler av sine reserver også til lignende russiske fond som heller ikke skal eie mer enn 5 prosent i det enkelte selskap. Kudrin var på besøk i Norge i fjor og ble åpenbart inspirert, sier Halvorsen.

— I henhold til retningslinjene skal oljefondet kjøpe seg opp på aksjesiden fra 40 til 60 prosent. Jeg kan ikke si akkurat hva Norges Bank konkret gjør, men slik er det.

Saken fortsetter under annonsen.

Finansministeren får adskillige henvendelser fra kolleger i utlandet. Det er åpenbart at det norske fondet er blitt veldig kjent utenfor Norges grenser, der det er mye oppmerksomhet rundt lignende fond og muligheten for at de foretar strategiske oppkjøp rundt om i verden.

Det har jo utløst skepsis, særlig i land som Tyskland og Frankrike.

Stolt statsråd

— Og jeg må si at fondet vårt nyter stor internasjonal anerkjennelse. I Davos i dag hørte jeg eksempler der oljefondet blir holdt opp som et eksempel på hvordan også andre fond bør gjøre det. Det skyldes at vi er så åpne på alt rundt fondet: I Norge forteller vi om retningslinjene for hva fondet skal investere i, hvert år offentliggjøres listen over selskaper. Og det er diskusjon i Stortinget, sier Halvorsen.

— Vi har regler som sier at fondet aldri kan eie mer enn 5 prosent i et selskap Vi er veldig klare på at dette er finansielle investeringer. Vi kan aldri overta kontrollen i et selskap.

— Dette er det veldig viktig for oss å få frem, slik at vi ikke blir sauset sammen med andre fond av en annen type, sier finansministeren.

Det er også stor interesse for de etiske retningslinjene, sier Halvorsen.

- Føler du som politiker at retningslinjene om at dette bare skal være finansinvesteringer av og til som en tvangstrøye - at fondet kunne brukes mer aktivt som et verktøy?

— Nei, tvert imot vil det nettopp være viktig å holde fast på retningslinjene vi har når det svinger mye. Ellers kunne man komme i den fristelse å gjøre ting som på lang sikt ikke er klokt. Men oljefondet er allerede en stabiliserende faktor.

- Så du vil ikke ha et Statens Politikkfond – Utland?

— Vi er ikke i nærheten av å ha kapasitet eller kunnskap til å drive med strategiske investeringer for 2000 milliarder pluss. Men vi kan være en langsiktig finansiell investor som kan bruke vår eiermakt til å påvirke selskapene i henhold til blant annet våre etiske retningslinjer, sier Halvorsen.