Les også: Dette er to av miljøgrepene som tas i forslaget for statsbudsjett som legges fram fredag, etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) erfarer.

I statsbudsjettet for i år ble engangsavgiften for dieselbiler senket, noe som har ført til at sju av ti solgte biler så langt i år går på diesel, mot rundt halvparten året før. Nå svarer regjeringen altså med å øke avgiften på diesel med 20 øre literen, samtidig som årsavgiften senkes for eiere av miljøvennlige biler.

Energi

Den ferske olje— og energiministeren Åslaug Haga (Sp) skal kunne skilte med et milliardbeløp til CO2-håndtering ved Kårstø-anlegget, ifølge ANB. Ifølge nyhetsbyrået skal også budsjettet inneholde 650 millioner kroner mer på fornybar energi.

Men ifølge Vårt Land øker ikke støttesatsen for produksjon av fornybar energi i statsbudsjettet. Overfor avisen sier Haga at hun ikke vil møte ønsket fra vindkraftbransjens interesseforening Norwea om å øke støttesatsen til 20 øre per produsert kWh vindkraft.

– Nei, det er ikke aktuelt i forhold til statsbudsjettet. Det ligger lengre prosesser bak statsbudsjettet enn som så, sier Haga til Vårt Land.

Saken fortsetter under annonsen.

Barn vinner

Barneskole, barnehage og barnas framtidige miljø ligger an til å bli budsjettvinnere.

Ifølge ANB legger regjeringen opp til å bruke 220 millioner kroner på å gi elevene på barnetrinnet fem timer ekstra skole i uken fra neste høst.

Dagsavisen kjenner til at det er satt av nesten 1 milliard friske kroner til tiltak for kvalitetsheving i grunnskolen.

Fra før er det kjent at det ikke blir innført makspris i barnehage som lovet i Soria Moria-erklæringen, men barnehagene får 3,6 milliarder kroner mer å rutte med.

Forskning

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) kommer også godt ut av budsjettet på forskningsfronten, ifølge Aftenposten.

Universitetene og høyskolene tilføres nemlig

, i tillegg til noen forskerstillinger gjennom en ny ordning for forskerskoler.