Per Østvold, sentralstyremedlem og leder i Transportarbeiderforbundet, har startet arbeidet med å stable på plass en ny SV-ledelse. Nestleder Øystein Djupedal og partisekretær Bård Vegar Solhjell trakk seg da de ble statsråd og statssekretær. — Om vi ikke har fraksjoner i partiet, så har vi selvsagt fløyer. Det skal vi selvsagt ta hensyn til nå, som ved valgene på landsmøtet i vinter. Jeg har kabalene fra den gang med meg. De er ikke glemt, sier Østvold.

Lysbakken aktuell.

Han mener det er svært viktig at SV nå får en ledelse som kan synliggjøre partiet. - SVs problem nå er at vi kan forsvinne i den sosialdemokratiske folden. Da vi var i byråd med Ap. i Oslo, forsvant vi nesten helt. Nå skal vi gjøre to ting på én gang. Vi skal iverksette Regjeringens politikk, og samtidig gjøre det helt klart for velgerne at SV vil enda mer hele tiden, sier han.Han har ingen navn på blokken ennå, men garanterer at det ikke mangler kandidater. - Det er allerede stor pågang av gode navn, sier han. Venstresidens unge midtpunkt, Audun Lysbakken, nevnes allerede som aktuell kandidat til et toppverv. Han falt ut av Stortinget etter valget og var ønsket av flere som statsråd.

Venstresiden holdt utenfor.

SV er fortsatt et parti med klare fløyer - venstrefløyen med diverse opprørs-sersjanter rundt i landet, og den "moderate" hovedfløyen, med Kristin Halvorsen, Øystein Djupedal og Bård Vegar Solhjell i spissen.Kort etter at regjeringskabalen med statssekretærer var offentliggjort, tikket reaksjonene inn på SVs interne debattforum: Venstresiden var oversett, og sekretærkorpset hadde fått fete jobber som statssekretærer. Kritikken ble i går målbåret av Klassekampens Bjørgulv Braanen:"Det er oppsiktsvekkende at ingen fra SVs venstrefløy har fått plass i regjeringsapparatet", skrev han. Ikke få hadde på forhånd advart mot å ta Erik Solheim med ved Kongens bord.Men i går var tonen allerede roligere: - Vi har ikke tid til personstrid nå. Det er tross alt mye bra i utnevnelsene. Nå skal alt fokuseres på å utfordre våre folk i Regjeringen til å få gjennom mest mulig SV-politikk, sier fylkesleder Alf Holmelid i Vest-Agder. Andre på venstresiden i partiet sa i går det samme til Aftenposten. "Vi må i hvert fall vente til vi beviselig kan ta dem for noe", sa en sentral person.

Solheim vil overraske.

Østvold er ikke blant dem som nå kritiserer utnevnelsen av Solheim. Han tror kritikerne vil få seg en stor overraskelse: - Han er utvilsomt meget dyktig. Men viktigst, han har en egenskap som SV vil nyte godt av internt i Regjeringen. Solheim er fullstendig blottet for respekt for autoriteter. Akkurat som han før har irritert mange i SV, vil han nok irritere mange i Regjeringen med til enhver tid å si klart fra hva SV mener. Jeg tror han vil overraske mange i SV positivt, sier Per Østvold.Inge Ryan fra Nord-Trøndelag er valgt til ny parlamentarisk leder i SV. Karin Andersen fra Hedmark blir leder for Stortingets arbeids- og sosial-

komité.Ryan (49) kom inn som fast representant på Stortinget i forrige periode. Da Kristin Halvorsen mandag gikk ut av Stortinget for å bli finansminister, rykket Ryan opp som leder av SVs stortingsgruppe på 15 representanter. Ryan ser ut til å ha anlegg for politisk brobygging. Første helgen i november formaliseres nemlig en privat tverrpolitisk allianse. Da gifter Ryan seg med Kr.F.s stortingsrepresentant Bjørg Tørresdal fra Rogaland. Paret gifter seg i Sandnes med Valgerd Svarstad Haugland som en av forloverne. På gjestelisten står blant andre Kjell Magne og Bjørg Bondevik. SVs nye parlamentariske leder er utdannet lærer. Han har blant annet jobbet som distriktsarbeidssjef og som daglig leder i regionrådet for Indre Namdal. Ryan har også vært nestleder i partiet. I forrige periode var Ryan medlem av Stortingets næringskomité. Nå blir kontroll- og konstitusjonskomiteen hans arbeidsområde. (NTB)

Per Østvold.
TOR JARILD