Les også:

Usikker på hva du skal stemme?

Hva mener partiene om dine hjertesaker?

Venstre-lederen er klar på at Venstre ikke vil sitte i en regjering sammen med Frp, eller bidra til at en regjering med Frp-deltagelse blir etablert. Overfor Aftenposten garanterer han at han også aktivt vil felle en slik regjering, så sant den fører Frp-politikk.

– Jeg vil felle en Frp-regjering når den legger frem statsbudsjettet, så sant en slik regjering fører Frp-politikk. Og det vil den selvsagt gjøre, hvis ikke er politikken opphevet. Hvis Frp bryter med handlingsregelen, eller klemmer til med 20-30 milliarder i skattelette i sitt forslag til statsbudsjett, så vil Venstre felle en slik regjering, sier Sponheim.

Saken fortsetter under annonsen.

Han sier han ikke kan felle en slik regjering på grunn av «Siv Jensens hårfarge», det vil måtte skje på politisk grunnlag.

– Men hvis vi kommer så langt at Siv Jensen får komme med en regjeringserklæring, så er det fordi Jens har pekt på Siv, altså at Ap frivillig gir makten til Frp, understreker han.

— Bevisst uklar

Han reagerer sterkt på at statsministeren, som også er Sponheims turkamerat, i et intervju med Klassekampen sier at Sponheim åpner for å holde Frp i regjering i hele neste stortingsperiode. Stoltenberg mener Sponheim er bevisst uklar i regjeringsspørsmålet, og sier at en stemme til Venstre fort kan bli en stemme til en Frp-regjering.

Stoltenberg viser til et intervju med Sponheim i Klassekampen der Venstre-lederen er sitert på at han ikke vil felle en Frp-regjering på prinsipielt grunnlag, men at Venstre fra sak til sak vil prøve å få gjennomslag for Venstres politikk.

- Jens lyver

Sponheim utstedte i fjor en garanti om at han ikke vil gå i regjering med Frp, eller støtte til en slik regjering i Stortinget. Han sa også at den såkalte Oslo-modellen, der Frp og Høyre utgjør byrådet på Venstres nåde, ikke er aktuell på riksplan.

Både Stoltenberg og nestleder i SV, Audun Lysbakken, mener Sponheim med sine uttalelser til Klassekampen har brutt sin egen garanti.

– Jens lyver, og det vet han, sier en forbannet Sponheim til Aftenposten.

Kampanje

Sponheim mener statsministeren har kastet seg på en kampanje i regi av Klassekampen, godt akkompagnert av Lysbakken.

– Lysbakken har prøvd å dra i gang dette lenge, og har nå fått Klassekampen med seg. Og nå henger Ap seg på. Partiet er livredd for at min garanti om at Venstre ikke kan bidra til dannelsen av en Frp-regjering, skal få Ap-velgere som misliker Frp til å stemme på oss. Hvis Jens kan så tvil om min garanti, så håper han å få Frp-skeptiske Ap-velgere tilbake i folden, sier Sponheim.