Statens personaldirektør Jørn Skille ble hentet inn av tidligere administrasjonsminister Victor Norman (h) for å innføre klarere markedstenkning i de statsansattes lønnsoppgjørTre av de fire store fagorganisasjonene, LO, YS og Unio, kjempet imot. Akademikerne var de eneste som støttet Norman og hans etterfølger Morten Meyer.

Andre mål.

Med fornyingsminister Heidi Grande Røys (sv) har personaldirektøren fått andre mål å styre etter. I går lovet Jørn Skille at staten ikke vil presse på for at mer av lønnsveksten legges ut til lokale forhandlinger. Han talte på Gol til de fremste tillitsvalgte i LO-Stat.Dermed høstet han lovord fra de tre tidligere motstanderne, mens Akademikerne raser.— Vi har en avtale fra meglingen i våres, om at vi sammen skal arbeide frem forslag om hvordan "en vesentlig større del av lønnsfordelingen skal foregå lokalt". Nå løper han fra denne avtalen, sier en sint Knut Aarbakke til Aftenposten. Han er leder for Akademikerne Stat.

Angriper holdning.

Leder Morten Øye i LO-Stat kjenner også til denne protokollen, og sier at han har fryktet hvordan den vil binde staten i neste års lønnsoppgjør. Den frykten var unødvendig. Skille gjorde det klart at han ikke føler seg bundet:- Protokollen ble inngått for å unngå streik. Uten ville det blitt konflikt. Legg merke til at det står at begge parter må anbefale det vi blir enige om, og at det da skal være grunnlag for neste års oppgjør. Dermed har jeg to opsjoner til å komme ut av dette. Meglingsmannens intensjon var nettopp å ta høyde for at det kan komme en annen regjering, sier Skille.- Med den holdningen blir det streik for første gang i Akademikernes historie, sier Aarbakke.

Jens Stoltenbrg og Gerd-Liv Valla var vel forlikte under LOs kartellkonferanse i går.
TERJE BENDIKSBY/SCANPIX