Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité har i dag møttes for å avklare hvordan de skal behandle redegjørelsene fra statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo om regjeringes arbeid med 22. juli-kommisjonens rapport.

En av punktene komiteen i dag ble enig om, er at de i oktober skal på befaring på Utøya og i Regjeringskvartalet.

- Vi vil få dem som sto i førstelinjen til å forklare seg, og at fagfolkene fra berørte etater som var på stedene skal kunne dele sine erfaringer med oss, sier Per Olaf Lundteigen i Senterpartiet.

Komitéleder Anders Anundsen (Frp) sier at en slik befaring vil være uten at pressen er til stede, av hensyn til berørte parter.

Unikt

Når Kontroll— og konstitusjonskomiteen behandler en sak, kaller man normalt inn til en høring hvor inviterte personer får spørsmål av komiteens medlemmer, eller kan man velge å sende brev med spørsmål til ansvarlig statsråd.

Saken fortsetter under annonsen.

At komiteen skal lytte til øyenvitneskildringer der hvor terroren rammet, er unikt for denne saken.

Per-Kristian Foss sa til Aftenposten under første møte om 22.juli-saken at det er naturlig å høre forklaringer fra andre enn øverste politisk ledelse.

— Vi ønsker å høre synspunkter og forklaringer fra dem som var i prosessen på selve dagen på Utøya og i Regjeringskvartalet. Vi vil høre hjelpemannskaper og frivillige, sa Foss den gang.

Kan kalle inn Stoltenberg

Men komiteen vil også sende spørsmål og innkalle til høring. Fristen for spørsmål til berørte statsråder er 6. oktober, og 16. oktober skal komiteen vedta hvem som skal kalles inn til høring.

Anundsen i Frp mener statsminister Jens Stoltenberg er et naturlig navn:

— Han er aktuell, men vi har ikke konkludert med navn ennå, sier Anundsen.

Det vil i såfall bli første gang en sittende statsminister må møte til kontrollhøring.

Komiteens medlemmer sier til Aftenposten at de håper å ha ferdig et førsteutkast før nyttår.

I dag ble det klart at kontroll- og konstitusjonskomiteen krever innsyn i forklaringene fra embetsverket til 22. juli-kommisjonen.

I et brev til Hadia Tajik ber komiteen om at intervjuene sendes i en form slik at de kan være offentlig tilgjengelig. Tidligere har kulturdepartementet nektet innsyn i disse intervjuene, og på sin første dag som kulturminister sa Tajik at hun ikke ville endre mening.

Statsråden har fredag skiftet mening, og forklaringene vil bli frigitt.