• Hanne Bjurstrøm ber opposisjonen argumtere med fakta, ikke myter.

662.000 tapte årsverk

Opposisjonen må roe ned retorikken, mener arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Antallet tapte årsverk er som da Høyre styrte.

Den politiske debatten gir inntrykk av at antallet uføre og andre utenfor arbeidslivet har en eksplosjonsartet vekst, men arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sier at NAVs tall viser at bildet ikke stemmer.

- Bekymringsfullt mange

Sykdom og arbeidsledighet kostet Norge 662.000 årsverk i fjor, viser de ferske tallene fra NAV. Bjurstrøm sier at det er bekymringsfullt mange. Men det er ikke flere enn da de rødgrønne overtok regjeringsmakten i 2005.

Les også

Som psykisk syk blir man møtt med mistenksomhet hos Nav, skriver Ung ufør (18).

For mange unge på uføretrygd?

Det spilles på grumsete fordommer, mener Hanne Bjurstrøm og Anette Trettebergstuen.

Korrigerer man for befolkningsutviklingen, at vi blir flere og eldre, er det faktisk en svak nedgang fra 2005. NAV har sett på nordmenn fra 16 til 67 år, og trukket fra dem som er under utdannelse eller har pensjon.

– Vi har en opphetet debatt, som gir inntrykk av at det går gale veien, slik er det ikke, sier Bjurstrøm til Aftenposten.no.

Tallene NAV offentliggjør i dag viser at arbeidsledigheten har sunket fra 2005 og skal ha hovedæren for at det går riktig vei. I den andre retningen trekker en økning av sykefravær og nedsatt arbeidsevne for kvinner.

Prioriterer ungdom

Bjurstrøm avviser at hun vil gjemme seg bak tallene, med henvisning til at de ikke er verre enn under forrige regjering. Særlig mener hun at det må gjøres en sterkere innsats for å hjelpe unge.

- Jeg er en varm tilhenger av det åpne europeiske arbeidsmarkedet, men det blir ikke lettere for de som sliter med å få jobb, sier hun.

Arbeidsgiverne kan velge mellom flere kandidater, og da taper ofte de som sliter.

Derfor mener hun at innsatsen må rettes inn mot denne gruppen, og at man må engasjere arbeidsgiverne for å gi dem sjansen.

Tallene viser at 1,1 prosent av befolkningen mellom 20 og 24 år er uføre, mens 4,5 prosent av dem har nedsatt arbeidsevne. For de mellom 25 og 29 år er tallene 1,4 og 5,5 prosent. Bjurstrøm er opptatt av å fange opp de som har nedsatt arbeidsevne før de får uføretrygd, for da er det enda vanskeligere å få jobb.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.