• Pakistansk politi arresterer en menneskerettighetsaktivist som protesterer mot unntakstilstanden president Musharraf har innført.

    FOTO: AP PHOTO/B.K. BANGASH

Arresterer politikere og aktivister

Unntakstilstanden vil vare så lenge det er nødvendig, sier Pakistans statsminister.

Les om opptakten til det som skjer i Pakistan nå:
Det nasjonale valget i Pakistan, som etter planen skal holdes i januar, kan bli utsatt etter at det er innført unntakstilstand i landet. Ifølge Pakistans statsminister Shaukat Aziz er det ikke tatt noen avgjørelse, men valget er nå utsatt «på ubestemt tid». Samtidig sier Aziz at unntakstilstnaden vil vedvare «så lenge som nødvendig». - Valget kan bli utsatt i ett år, uttaler landets statsminister Shaukat Aziz på en pressekonferanse søndag, melder nyhetsbyrået AP. Aziz understreket samtidig at avgjørelsen om hvor lenge unntakstilstanden vil vare, ennå ikke er bestemt.

Mange arrestert

- På grunn av unntakstilstanden kan det bli gjort noen små justeringer når det gjelder valgets tidsramme og dato. Vi håper den demokratiske prosessen vil fortsette i samme spor, sier informasjonsminister Tariq Azim Khan søndag. En rekke opposisjonelle, aktivister og advokater som har deltatt i kampanjer mot er arrestert. I tillegg til å blokkere nyhetssendingene til uavhengige TV-stasjoner, har Musharraf fjernet landets høyesterettsjustitiarius Iftikhar Chaudry og andre dommere og advokater, skriver AP. - Opp mot 500 opposisjonelle aktivister har blitt arrestert det siste døgnet, 45 av dem i Islamabad, uttaler statsminister Aziz søndag. - General Musharrafs andre kupp, skriver avisen the Dawn søndag, dagen etter at Musharraf erklærte unntakstilstand i landet lørdag.

- Khan har rømt

Ifølge Sky News ble opposisjonspolitikeren Imran Khan og åtte av hans tilhengere anholdt satt i husarrest kort tid etter at det ble erklært unntakstilstand. Khan, som tidligere var kaptein for Pakistans cricketlandslag, oppfordret pakistanere til å demonstrere mot Musharrafs handlinger lørdag. Slektinger sier til reportere at Khan klarte å rømme søndag. De åtte tilhengerne skal fortsatt være i huset, som er strengt bevoktet av politi, ifølge Khans slektinger. Også Asma Jehagir, som er styreformann i den uavhengige organisasjonen Human Rights Commission of Pakistan (HRCP) og politikeren Javed Hashmi er blant de arresterte. Hashmi er fungerende leder for Pakistan Muslim League, partiet som ble ledet av tidligere statsminister Nawaz Sharif.

Nekter for diktaturvelde

- Musharraf har ranet til seg domstolenes uavhengighet for å sikre sitt eget, ulovlige regime, men han kan ikke overleve folkets sinne, sa Hashmi til pressen da han ble ført vekk i byen Multan. Flere medier og Benazir Bhutto, som kom tilbake til Pakistan fredag, hevder at Musharraf nå innfører et diktatorvelde . Dette tilbakeviser Malik Mohammed Qayyum fra den øverste påtalemyndigheten. Han peker på at hverken landets statsminister og parlament er avsatt.

- Alvorlig

Flere verdensledere mener president Pervez Musharrafs erklæring av unntakstilstand i Pakistan er et tilbakeslag for demokratiet, og oppfordrer landet til å vende tilbake til et rettslig styre, skriver NTB. I en pressemelding uttrykker utenriksminister Jonas Gahr Støre bekymring over situasjonen i Pakistan. - Det er spesielt beklagelig at unntakstilstanden griper direkte inn i rettsvesenets og medias uavhengighet. Det er alltid alvorlig når alminnelige demokratiske spilleregler blir satt til side, sier utenriksministeren i pressemeldingen. Han sier videre at Norge, i samarbeid med andre land, vil arbeide for at Pakistan kan avholde parlamentsvalg som planlagt. Pakistan møter store utfordninger både i eget land og i en region preget av ustablitet. Det gjør det desto viktigere at Pakistans oppnår et legitimt og stablit styresett, sier Støre.

- FNs rapportør i husarrest

Amnesty Norges generalsekretær, John Peder Egenæs, forsøkte søndag å komme i kontakt med Asma Jahangir, som er president i den pakistanske menneskerettskommisjonen og FNs rapportør for religionsfrihet. Han fikk da beskjed om at hun var satt i husarrest, skriver NTB. - Pakistans president Pervez Musharraf internerer nå fredelige opposisjonelle som driver lovlig virksomhet. Han benytter situasjonen som er oppstått til å begrense ytringsfriheten, fastslår Egenæs overfor NTB. Alle som jobber for Kirkens Nødhjelp i Pakistan har fått beskjed om å holde seg innendørs. - Det er ikke helt betryggende å være her nå når vi ser hva som skjer. Men akkurat her vi befinner oss er vi ganske avslappet. Her er det ganske rolig, og vi har sikkerhetsvakter som passer på, forteller den norske vanningeniøren Ola Stedje Hanserud til NTB.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

Flere bilder

Imran Khan skal ha rømt fra husarrest søndag. FOTO: AAMIR QURESHI / AFP PHOTO

Opposisjonlederen Javed Hashmi ble arrestert søndag. FOTO: K.M CHAUDARY / AP PHOTO

Siste nytt