Biskop: Bistand skaper tiggere

Bistanden hjelper det korrupte regimet i Uganda, mener biskop Zac Nyiringiye.

Nyiringiye er biskop i den anglikanske kirken i Kampala i Uganda. Han er i Oslo for å diskutere hvorvidt bistand og nødhjelp har frarøvet Afrika verdigheten. Den frittalende biskopen mener bestemt at bistand fra den vestlige verden har gjort det lettere for den sittende presidenten Yoweri Museveni.

- Selvfølgelig har det hjulpet ham. Han fremstiller bistandspengene som noe han har fått til, og som han skal ha skryt for, sier Nyiringiye.

Norges bistand til Uganda er kritisert av Riksrevisjonen. Kritikkpunktene har vært overforbruk og mangelfull dokumentasjon.

Bygge skoler

Biskopen mener at det er på tide med et skifte i bistandspolitikken, og viser til at det ikke er bistand som ligger bak suksessen i utviklingsland som Singapore og India.

- Bistandspolitikken i dag fører til en umyndiggjøring av Ugandas befolkning. Vi trenger et skifte i denne politikken slik at vi kan ansvarliggjøre både styresmaktene og befolkningen. For eksempel må de frivillige organisasjonene slutte å bygge skoler, helsestasjoner og sykehus. Dette er myndighetenes oppgave, og de bør prøves etter hvor godt de bruker landets skattepenger på slike fellesoppgaver, sier Nyiringiye.

- Bistand frarøver i stor grad befolkningens behov for å være produktive og frie til å ta sine egne valg. I det lengste gjør det oss til tiggere.

Begge sider

Nyiringiye mener også at man på giversiden har et ansvar.

- Man har et ansvar om å stille de riktige spørsmålene til mottakerlandene. I tillegg til at for eksempel Ugandas befolkning har rett til å vite hva pengene blir brukt til, har også den norske befolkningen en rett til å vite hva bistand går til. Hvis ikke myndighetene blir utfordret på disse områdene, blir de late, sier han.

Biskop Zac Nyiringiye fra Uganda mener at befolkningen i både giver- og mottakerland har krav på å vite hva bistandspengene konkret går til.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

Siste nytt