• FOTO: Scanpix

David Frost er død

Frost jobbet med TV i 50 år, men det er Nixon-intervjuene han huskes for.

Mannen som viste verden en både sint og angrende Richard Nixon  er død.

Sir David Frost (1939-2013) døde om bord på cruiseskipet Queen Elisabeth lørdag kveld. Han hadde akkurat holdt en tale. BBC skriver at det sannsynligvis var hjertet som sviktet.

Han var en av det forrige århundrets store britiske fjernsynspersonligheter. Gjennom årene var han innom satiriske programmer for BBC, frokost-TV og intervjuer med verdens absolutte maktelite.

- Han kunne være, og det var han absolutt for meg, både en god venn og en fryktet intervjuer, sier Storbritannias statsminister David Cameron.

Etter studier i Cambridge var han så vidt innom private ITV før han fikk jobb i BBC. Der ledet han det legendariske programmet That was the week that was, med tekstforfattere som Monty Pythons John Cleese og den senere hoffpoeten John Betjeman.

TV-gründer

Gjennom karrieren grunnla han to private TV-stasjoner, London Weekend Television og TV-am. Han var en av de første programlederne da Al Jazeera lanserte sin engelskspråklige nyhetskanal.

Etter hvert som han ble kjent, fikk programmene hans navn som «Frokost med Frost», «Frost over the World» og «Frost om satire».

Nixon-intervjuene

I 1977 kunne det se ut som om Frosts karriere var på hell. Bedriftene han jobbet for hjemme slet økonomisk, og han klarte ikke å slå gjennom i USA.

Han søkte kontakt med en annen mann, som så absolutt hadde lagt bak seg sine beste år.

Richard Nixon satt i California og skrev på memoarene sine. USAs 37. president måtte trekke seg i 1974, for å unngå riksrett. Han trengte penger for å betale en liten hær av advokater. Derfor måtte selvbiografien markedsføres kraftig. Frost tilbød ikke bare oppmerksomhet, men penger for å stille opp.

Les også

Beundret, utskjelt og oppgradert

Noen er genierklært, andre det motsatte. Men et dårlig rykte som president trenger ikke vare evig.

 

TV-journalisten fra Storbritannia var vant med slik sjekkheftejournalistikk hjemmefra, men møtte uventede problemer i USA. Nixon syntes det var helt greit. Men det gjorde ikke TV-stasjonene som skulle kjøpe programmet.

Ikke bare pengene gjorde at Nixon lot seg friste. Eks-presidenten visste at han før eller senere måtte stille til et stort intervju. Han og rådgiverne hans regnet med at Frost var en lettvekter som ville la ham prate uten forstyrrende og kritiske spørsmål.

Du kan se interjuene her.

Kledde av Nixon

Nixons holdning til intervjueren kom klart frem en mandag morgen de to satte seg ned for å forberede intervjuet: «Nå, bedrev du noe hor i helgen, David?» spurte presidenten.

Det sier også en god del om Nixons sosiale evner.

Frost overrasket ham. TV-teamet hyret inn kjente journalister for å forberede spørsmålene. Frost pugget historien om Watergateskandalen.

Resultatet ble bra TV. Flere ganger kan man se at Nixon ble tatt med guarden nede. Da Frost ganske uskyldig spurte om lovligheten ved måten Det hvite hus skjulte innbruddet i Watergate, svarte presidenten: «Well, når presidenten gjør det, så betyr det at det ikke er ulovlig». Setningen ble en klassiker.

Et annet høydepunkt var da Nixon innrømmet at det var ham selv som ødela alt:

"Jeg ga dem et sverd, de stakk det inn, og de vred det rundt med glede. Og jeg går ut fra, at om jeg hadde vært i deres stilling, ville jeg gjort det samme."

I alt tok de opp 28 timer og 45 minutter. Det ble klippet ned til fire programmer, på 90 minutter.

På film

Intervjuene var en sensasjon. Seerne kunne observere de to mennene smile og krangle, aldri før hadde man sett en president bottstilt på den måten.

Det spente forholdet mellom de to var så spesielt at det ble en teaterforestilling i 2006. Den ble senere filmet og fikk fem Oscar-nominasjoner.

Etter disse intervjuene måtte verden ta Frost på alvor, som mer enn vertskap for frokost-TV.

Les også

Siste fra Nyheter

Siste nytt