• Rune Øygard sitter i et annet rom mens jenta forklarer seg i vitneboksen.

    FOTO: Dag W. Grundseth

Øygard-saken:

Jenta sendte kjærlighetserklæringer til Øygard

- Tekstmeldingene er et tegn på at det har vært et kjærlighetsforhold, sier jentas bistandsadvokat om det nye SMS-materialet som ble lagt frem i retten tirsdag. Øygards forsvarer mener det ikke er bevist at han gjengjeldte kjærlighetserklæringene.

Siste del av aktors utspørring av jenta som skal ha blitt utsatt for overgrep fra Rune Øygard, handlet blant annet om dagene da forholdet ble gjort kjent for foreldrene og kjæresten hennes, høsten 2011.

Da Øygard forsto at det var i ferd med å bli slutt, skal han ha blitt svært sint og ba om å få tilbake konfirmasjonsgavene han hadde gitt fornærmede. På spørsmål fra aktor om hun fikk mye gaver av Øygard, sier jenta at hun fikk alt fra bankkort, øredobber, smykke, klær og sko.

Han skal i løpet av forholdet, som angivelig varte fra 2009 til 2011, ha truet med å ta sitt eget liv, lokket henne med statsminister-møte og sagt at han ikke hadde noe å leve for hvis det ble slutt.

Ifølge jentas forklaring sendte han meldinger og ringte svært ofte i døgnene før hun fortalte om forholdet hjemme. Han skal også ha fulgt etter en buss hun satt i og krevd at hun gikk av på en bestemt holdeplass.

Les også: - Sa til mamma at vi sov på hvert vårt rom

Den da 16 år gamle jenta fortalte først sin jevnaldrende kjæreste om forholdet. Deretter ble faren og moren informert. Moren ønsket å anmelde saken, men jenta selv ville ikke, forteller hun. 18. september 2011 anmeldte foreldrene forholdet.

Les også

Ingen bekreftelse på sex

HAMAR (Aftenposten): De nye mobilutskriftene er ikke noe bevis for at det har vært seksuell omgang mellom Rune Øygard og jenta.

 

- Tegn på kjærlighetsforhold

Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, skulle i utgangspunktet ha startet sin eksaminering av jenta tirsdag. Det ble det imidlertid ikke tid til. Statsadvokat Thorbjørn Klundseters utspørring fortsatte ut rettsdagen, og aktor la blant annet frem to nye SMS-bevis.

Meldingene er sendt til Øygard fra jenta, og inneholder sterke kjærlighetserklæringer.

Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, mener meldingene indikerer at det har vært et kjærlighetsforhold mellom de to - noe Øygard bestrider.

- Innholdet i disse meldingene bekrefter at det har vært et kjærlighetsforhold, slik jeg ser det, sier Hjortdal til Aftenposten.

Mette Yvonne Larsen mener imidlertid at meldingene er et uttrykk for jentas følelser for Rune Øygard, uten at de bekrefter om han hadde tilsvarende følelser.

- Min klient kan ikke ta ansvar for meldinger som er blitt tilsendt ham, sier Larsen.

Hun vil starte sin eksaminering av jenta onsdag. Det er tidligere varslet at hun vil konfrontere jenta med det hun mener avviker i forklaringen i lagmannsretten fra forklaringen hun avga i tingretten i desember i fjor.

Øygard forlot salen

Etter lunsj tirsdag forlot Rune Øygard salen etter anmodning fra bistandsadvokaten til fornærmede. Hun mente at det ville gjøre det lettere for jenta å forklare seg. Han ble plassert sammen med mediene i et presserom med videooverføring et par etasjer under rettssalen.

Jenta har flere ganger brutt ut i gråt under forklaringene rundt samleiene som skal ha funnet sted da hun var mellom 13 og 16 år gammel. Dette var detaljer som aktor gikk grundigere inn i under dagens utspørring.

Video

Mette Yvonne Larsen: - Noe har kommet frem som jeg vil ta opp

Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen skal eksaminere fornærmede onsdag

Forsvarer Mette Yvonne Larsen understreker overfor retten at det at Øygard gikk med på å forlate salen ikke er noen erkjennelse av det jenta forteller. Han gjorde det utelukkende for ikke å skape unødige problemer, ifølge Larsen.

Hun opplyste også om at hun foretrekker at Øygard sitter i rettssalen når hun i morgen starter sin utspørring.

- Det gjør forsvarerjobben mye enklere. I tingretten satt han jo der da hun forklarte seg, og det gikk veldig greit, sier Larsen.

Både dommer, aktor og bistandsadvokat var enige om at jenta hadde lettere for å prate uten Øygard i rommet. Til pressen etterpå sa Mette Yvonne Larsen seg enig, men understreket samtidig at det ikke nødvendigvis kan knyttes til hvorvidt Øygard har forgrepet seg på henne.

- Det vil jo også være enklere å forklare seg uten vedkommende i rommet hvis det er slik at det man forklarer ikke er sant, sier Larsen.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Nyheter

Øygard-saken

Rune Øygard (53) ble 17. desember 2012 dømt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Dommen lød på fire års fengsel. Øygard ble også dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisning til jenta. Han anket saken på stedet.

Ankesaken startet i Eidsivating lagmannsrett på Hamar mandag 22. april. Det er satt av seks uker til behandling av saken.

Øygard har hele tiden nektet straffskyld.

Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han ble av et enstemmig kommunestyre først innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham var over.

Etter at Øygard ble dømt i desember i fjor, søkte han avskjed som ordfører.

Politiet startet etterforskning i saken etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars 2012.

Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

Kilde: NTB/Aftenposten

Flere bilder

- Glad for at Øygard satte seg i et annet rom

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal sier jenta slapper bedre av når Rune Øygard ikke er i rommet

Siste nytt