• Utenriksminister Espen Barth Eide høstet anerkjennelse for sitt forsvar av økt ostetoll. Her med Bondelagets nestleder Berit Hundåla.

    FOTO: Norges Bondelag

Ostetollheder til Barth Eide

Det er langtfra noen selvfølge at Bondelaget priser utenriksministeren. Men i dag skjedde det.

Høydepunktene har stått i kø for utenriksminister Espen Barth Eide denne uken. Mandag deltok han i all festivitasen rundt utdelingen av Nobels fredspris i EU.

I dag sto han selv i sentrum for prisdrysset, da Norges Bondelag tildelte ham Bondevettprisen for 2012 på grunn av de nye og forhøyde tollsatsene for en lang rekke europeiske oster.

God og saklig måte

-Barth Eide har i møter med nordiske ministerkolleger, og gjennom opptredener i media, forsvart den norske regjeringens planer om å gå fra kronetoll til prosenttoll på noen landbruksprodukter på en god og saklig måte, uttalte Bondelagets første nestleder, Berit Hundåla, idet hun overrakte diplomet.

Les også

Norgesvenn i EU opprørt over ostetoll

– Jeg har ofte talt Norges sak i EU og er veldig skuffet over tolløkningen, sier EU-parlamentariker Christofer Fjellner fra Sverige.

- Det er en utenriksministers viktigste jobb å ta vare på norske interesser. Uten en reel tollbeskyttelse ville det gitt svært alvorlige konsekvenser for norsk landbruk. Ingen i EU kan argumentere mot vårt grep, sa Barth Eide, ifølge pressemeldingen fra Norges Bondelag.

Celebert selskap

Bondevettprisen går til personer som har profilert landbruket i Norge på en positiv måte, og som samtidig er med på å bygge opp under betydningen av norsk matproduksjon og matkultur.

Blant tidligere prisvinnere av Bondevettprisen finner vi den tidligere statsministeren Kåre Willoch, roeren Olaf Tufte, samt programlederen Hans Olav Brenner.

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Nyheter

Siste nytt