• FOTO: SKJERMDUMP

  • Slik ble rettssaken presentert i den tyske avisen Berliner Zeitung mandag morgen.

    FOTO: SKJERMDUMP

  • Al Jazeera valgte å ha terrorrettssaken som sin hovedsak mandag formiddag.

    FOTO: SKJERMDUMP

  • Den britiske allmennkringskasten BBC brukte - som mange andre medier - bildet av den terrortiltaltes egenkomponerte hilsen.

    FOTO: SKJERMDUMP

Rettssaken dominerer internasjonale medier

Da rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik startet i morges, ble Norge igjen hovedsak i internasjonale medier.

Da tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen satte rett klokken ni mandag, var det foran en hel verden. Rettssakens første del blir TV-overført både i Norge og utlandet, blant annet på CNN og BBC.

Disse TV-stasjonene valgte å overføre detaljene i tiltalebeslutningen i sin helhet, mens norske medier fjernet lyden da detaljene rundt drapene ble fremført.

Video

- Vi utelater mange detaljer

Sjefredaktør Hilde Haugsgjerd om Aftenpostens dekning av 22. juli-rettsaken.

 

Hovedsak i hele verden

I tillegg dominerer saken nettaviser over hele verden. Over 220 redaksjoner med nærmere 1.500 medarbeidere fra Norge og utlandet er akkreditert til rettssaken.

Den australske kringskasteren ABC har lagt vekt på Breiviks egenkomponerte hilsen som han fremførte da han ankom rettslokalet i morges.

De påpeker også at tiltalte gir uttrykk for at han ikke anerkjenner det norske rettssystemet.

Den danske avisen Ekstrabladet mener at aktor Inga Bejer Engh var på gråtens rand under opplesingen av tiltalen. De har som mange andre medier en liveblogg hvor danske lesere kan følge saken fra minutt til minutt,

BBC påpeker i sin nettsak at Breivik ikke erkjenner straffskyld, og at han påberober seg å ha handlet i nødverge.

Over 130 utenlanske redaksjoner

Den Qatar-baserte TV-stasjonen Al Jazeera har lagt stor vekt på å dekke konflikten i Syria, men valgte mandag å legge terrorrettsaken i Oslo øverst på sin nettside. 

I saken skriver journalistene at mange nordmenn regner med at Breivik vil bruke rettssalen som en arena for å fremføre sin politiske ideologi.

Av de 224 redaksjoner som var akkreditert før påske, var 93 norske og 131 utenlandske. 

Kina blir representert med kommunistpartiets hovedorgan Folkets Dagblad, den sentrale kringkastingen CCTV og nyhetsbyrået Xinhua.

Australia er representert med Fairfax Media, landets største medieselskap som blant annet eier storavisen Sydney Morning Herald og en rekke andre medier, melder NTB.

De største vestlige nyhetsbyråene Reuters, AP AFP, DPA og Bloomberg er til stede, og det samme er amerikanske aviser som The New York Times, Wall Street Journal og Christian Science Monitor.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Nyheter