• Tidligere utviklingsminister Erik Solheim (SV)

    FOTO: Carl Martin Nordby

Tidligere utviklingsminister Erik Solheim (SV): - Opptatt av småfeil

Eks-statsråd Erik Solheim (SV) mener Riksrevisjonen er opptatt av småfeil og skaper politikere som blir livredd for å sette i gang store, hårete reformer. Han peker på symbiosen mellom Riksrevisjonen og journalister.

- Riksrevisjonens fokus på detaljkritikk og medienes hang til å blåse opp småsaker skaper en forestilling om at målet er et feilfritt samfunn. Det gir oss detaljorienterte politikere som ikke tar de store grepene i frykt for å kunne bli kritisert. Hvis man jobber for å gjennomføre en visjon og har store ambisjoner klarer man ikke alltid å passe på alle mindre detaljer samtidig, og man kan lettere gjøre feiltrinn som da blåses opp selv om de i en større sammenheng er ubetydelige.

- Selv med 90 prosent måloppnåelse kan Riksrevisjonen komme med massiv kritikk. Jeg frykter at vi får politikere som skygger unna de store reformene. Et hårete mål som kun ender opp med 60 prosent måloppnåelse kan være en kjempesuksess.

Les også

Beinhard kritikk av Riksrevisjonen

Riksrevisjonen mangler kompetanse, og kritikken fra Riksrevisjonen er ofte ikke hjemlet i Stortingets vedtak, mener en rekke offentlige samfunnstopper.

Solheim sier han aldri er blitt utsatt for flengende kritikk av Riksrevisjonen, så han gråter ikke for sin egen syke mor.

- Ta målet om full barnehagedekning. Det var et djervt mål, som nå er nådd. Men underveis får du mye kritikk. Hadde vi kun sagt at vi ville bygge flere barnehageplasser, ville det aldri kommet kritikk. Men da hadde vi helt sikkert ikke hatt full barnehagedekning.

Solheim forteller om frustrasjon på ”innsiden” fra sin tid som statsråd i den rødgrønne regjeringen. Han antar det nok har vært det samme i tidligere borgerlige regjeringer.

- Det er stor frustrasjon på ”innsiden” de gangene man mener kritikken fra Riksrevisjonen er forfeilet, fordi det ikke passer seg helt å gå løs på Riksrevisjonen. Samtidig får opposisjonen vann på mølla, fordi den ”alltid” liker kritikk av regjeringen, og hiver seg på nesten uansett. Derfor er det bra at det er Civita som reiser denne debatten. Skulle det gå så galt at det blir regjeringsskifte i 2013, så kanskje rødgrønne politikere kan være en litt rausere opposisjon konfrontert med Riksrevisjonens kritikk av den sittende regjeringen.

- Men jeg opplever at Riksrevisjonen kommer med sterk, ja nesten voldsom kritikk av småfeil som det nesten er umulig å unngå, i stedet for å konsentrere seg om de store sakene.

Les også:

Les også

Siste fra Nyheter

Siste nytt