• FREDSPRISVINNERNE: Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og menneskerettsaktivisten Tawakul Karman fra Jemen mottar Nobels fredspris 2011 i Oslo Rådhus lørdag.

  FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX

- Alle bør lære av Gbowee

Menneskerettighetsforkjemperen Thor Halvorsen trekker frem den liberianske menneskerettsaktivisten som den fremste av de tre prisvinnerne.

Thor Halvorssen, leder av Oslo Freedom Forum, hentet inn Leymah Gbowee til et foredrag i Oslo i våres. Da satt også Geir Lundestad, Nobelkomiteens sekretær i salen og hørte hennes historie om ikke-voldelig motstand mot dikatoren Charles Taylor.

Thor Halvorsen i Oslo Freedom Forum mener at Gbowee kommer til å bruke fredsprisen til å utrette enorme ting i fremtiden.

FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG

- Hun er heroisk inspirasjon. Ikke bare for kvinner, men for alle. Hun beviser at integritet og prinsippfasthet til det som er riktig, kan gjøre en stor forskjell. Hun beviser at ett individ kan forandre verden til det bedre.

Halvorssen mener hun er "The real deal" og fortjener verdenssamfunnets fulle støtte.

- Alle kan lære av ydmykheten denne afrikanske moren har vist, sier han til Aftenposten.no lørdag formiddag.

Han er blant dem som står i køen utenfor Oslo Rådhus i påvente av å delta på årets fredsprisseremoni.

Les også

Fredsprisvinnerne møtte norske barn

200 nysgjerrige barn fikk lørdag formiddag møte de tre fredsprisvinnerne og kronprinsesse Mette-Marit.

 

Må ta med kvinnene

Årets fredspris sender et viktig budskap til verden om kvinners rolle i fredsarbeidet, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

 - Årets pris illustrerer at dersom du ikke tar med halve befolkningen når du skal lage fred, blir det ingen fred, sier Gahr Støre.

Les også

- En investering i kvinnen er en investering i hele familien

Nobelkommitéens leder Torbjørn Jagland åpnet talen sin med å understreke fredsprisvinnernes vilje til å handle.

 

- Viktigst hva de har utrettet

Ine Marie Eriksen Søreide.

FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG

Ine Marie Eriksen Søreide (H), leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomite, vil ikke trekke frem en enkelt av fredsprisvinnerne.

- De gjør jo alle et veldig viktig arbeid, på hver sin kant. Og de er utrolig fortjente prisvinnere, alle tre.

Hun poengterer at hun ikke anser årets fredspris som en "kvinnepris".

- Det viktigste er jo arbeidet de har gjort. Er klart dette er en anerkjennelse for at kvinner kan utrette store ting. Men det viktigste er hva de har utrettet, sier hun.

Rosario Dawson, som er programleder på fredspriskonserten, ankommer Oslo rådhus til prisutdelingen lørdag ettermiddag.

FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG

 

Ingen tomme stoler

Rett før klokken 13 ankom de tre fredsprisvinnerne Oslo rådhus, hvor den høytidelige overrekkelsen av Nobels fredspris finner sted.

I fjor var det ingen til å ta imot fredsprisen. Liu Xiaobo fikk ikke komme til Norge for å motta prisen, noe som ble markert med en tom stol på scenen. I år er det tre prisvinnere, noe som bare har skjedd én gang tidligere i Nobelprisens historie.

 

Det blir en svært innholdsrik nobelseremoni i år, der alle tre prisvinnerens skal hedres på skikkelig vis. Tradisjo - Alle bør lære av Gbowee nen tro vil Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, åpne med sin tale, der han vil begrunne komiteens valg og sette det inn i et større fredsperspektiv.

Med konge- og kronprinsparet som de fremste av en lang rekke fornemme tilhørere, vil deretter de tre vinnerne holde hvert sitt foredrag.

Alle de fire foredragene legges ut på Nobelinstittutets nettsider etter at de er holdt.

Video

Munter audiens hos kongefamilien på Slottet

Kong Harald, Dronning Sonja og Kronprinsparet tok imot fredsprisvinnerne Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkol Karman til audiens på Slottet lørdag formiddag.

 

Tettpakket program

12:56: Fredsprisvinnerne, Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gboowee and Tawakkol Karman, ankommer Oslo Rådhus.

12:59: Kongefamilien ankommer Rådhuset.

13:00: Seremonien begynner, med følgende innhold:

 • Musikk: Mari Boine: Goaskinviellja
 • Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, taler
 • Diplomer og medaljer gis til de tre prisvinnerne
 • Musikk: Miatta Fahnbulleh: Woyaya
 • Ellen Johnson Sirleaf holder sitt nobelforedrag
 • Musikk: Angelique Kidjo: Malaika
 • Leymah Gbowee holder sitt nobelforedrag
 • Musikk: Ahmed Fahti: Peace Messengers
 • Tawakkol Karman holder sitt nobelforedrag
 • Musikk: The World Choir: Gropen

14:55: Kongeparet gratulerer prisvinnerne.

15:00: Seremonien avsluttes.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Nobelprisen 2011

FS00006858.jpg Leymah Gbowee, 39 år, fra Liberia. Seksbarnmor. Utdannet sorgterapeut. Har gått i spissen for en kvinnebevegelse mot den langvarige borgerkrigen i Liberia. Bevegelsen Women of Liberia Mass Action for Peace har fått æren for å ha fått slutt på den andre liberiske borgerkrigen i 2003 . Tilknyttet Women Peace and Security Network Africa (WIPSEN-Africa) fra 2006, fra 2007 som direktør. Etter det omstridte presidentvalget i Liberia i høst har president Ellen Johnson Sirleaf gitt Gbowee i oppgave å lede et nytt freds- og forsoningsinitiativ i landet.

FS00006857.jpg Tawakkul Karman, 31 år, fra Jemen. Journalist og trebarnsmor. Har ledet de langvarige protestene mot president Ali Abdullah Salehs 33 år lange regime. Grunnla menneskerettsgruppen Women Journalists Without Chains (WJWC) i 2005. Målet med organisasjonen er å fremme ytringsfrihet og demokratiske rettigheter. Arrestert to ganger i forbindelse med årets demonstrasjoner i Jemen.  Hun dekker fortsatt håret med slør, men ser på hijaben som en kulturell tradisjon og ikke et religiøst påbud.

FS00006864.jpg Ellen Johnson Sirleaf, 73 år, fra Liberia. Har fire barn og seks barnebarn. Hun har som president ledet landet fra borgerkrig til forsoning og fred. Gjenvalgt som president i november, men motkandidaten boikottet andre valgomgang og beskyldte Johnson-Sirleaf for valgfusk.

Nobelkomiteens begrunnelse

«Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2011 skal deles i tre like store deler mellom Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman for deres ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og deres rett til full deltagelse i fredsbyggende arbeid. Vi kan ikke oppnå demokrati og varig fred i verden med mindre kvinner får de samme muligheter som menn til å påvirke utviklingen på alle plan i samfunnet.

I oktober 2000 vedtok FNs sikkerhetsråd resolusjon 1325. Resolusjonen gjorde for første gang overgrep mot kvinner i krig til et internasjonalt sikkerhetsanliggende. Den understreket behovet for at kvinner blir aktører på lik linje med menn i fredsprosesser og i fredsarbeid generelt.

Ellen Johnson Sirleaf er Afrikas første demokratisk valgte kvinnelige president. Etter innsettelsen i 2006 har hun bidratt til å sikre fred i Liberia, fremme økonomisk og sosial utvikling og styrke kvinners stilling. Leymah Gbowee mobiliserte og organiserte kvinner på tvers av etniske og religiøse skillelinjer for å gjøre slutt på den langvarige krigen i Liberia og for å sikre kvinners deltagelse ved valg. Hun har siden arbeidet for å styrke kvinners innflytelse i Vest-Afrika under og etter krig. Tawakkul Karman har både før og under «den arabiske våren», under de mest krevende omstendigheter, spilt en ledende rolle i kampen for kvinners rettigheter og for demokrati og fred i Jemen.

Den Norske Nobelkomite vil uttrykke håp om at prisen til Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman kan bidra til å gjøre slutt på den undertrykkelse av kvinner som ennå finner sted i mange land, og til å utløse det store potensial for demokrati og fred som kvinner kan representere.»
 

Kvinnelige fredsprisvinnere

 • Bertha von Suttner fra Østerrike, 1905.
 • Jane Addams fra USA, 1931
 • Emily Greene Balch fra USA, 1946
 • Betty Williams og Mairead Corrigan fra Nord-Irland, 1976
 • Mor Teresa fra India/Makedonia, 1979
 • Alva Myrdal fra Sverige, 1982
 • Aung San Suu Kyi fra Burma, 1991
 • Rigoberta Menchu fra Guatemala, 1992
 • Jody Williams fra USA, 1997
 • Shirin Ebadi fra Iran, 2003
 • Wangari Maathai fra Kenya, 2004
 • Ellen Johnson-Sirleaf og Leymah Gbowee fra Liberia og Tawakkul Karman fra Jemen, 2011

(Kilde: NTB)

Siste nytt