• Ulmebrannen er i et stort steinlager.

    FOTO: Sysselmannen på Svalbard/SCANPIX

- Alvorlig brann i Barentsburg

Brannen i kull- og steinmassene i Barentsburg kan få alvorlige konsekvenser for miljøet på Svalbard, frykter justisminister Knut Storberget (Ap).

Storberget besøkte Barentsburg fredag i forbindelse med sin tur til Svalbard. Han hadde samtaler både med direktøren for det russiske gruveselskapet og den russiske konsulen i Barentsburg.

Alvorlig situasjon

– Utviklingen av ulmebrannen i et stort steinlager var et sentralt tema. Jeg gjorde det klart at regjeringen ser meget alvorlig på situasjonen, og ba selskapet og russiske myndigheter sette i verk de tiltakene som sysselmannen har pålagt, sier Storberget til NTB.

Han understreket at store masser kan ta fyr, og at dette kan få alvorlige konsekvenser for miljøet på Svalbard. Bekymringen gjelder blant annet utslippet av røyk og gass kan få for befolkningen.

– Det skal kunne bo folk både i Barentsburg og andre steder på Svalbard, sier justisministeren.

Uakseptabelt

– Norske myndigheter kan ikke akseptere at slike branner skal føre til giftige utslipp. Derfor følger vi veldig nøye med og krever at de ansvarlige gjør hva de kan for å begrense brannene og skadene, sier Storberget.

Det alvorligste som kan skje er at det bryter ut full brann. Dette vil ifølge sysselmann Rune Bergstrøm gjøre Barentsburg ubeboelig.

Sysselmannen påla allerede i april gruveselskapet Trust Arktikugol pålegg om å anskaffe bedre utstyr, men russerne ga nylig beskjed om at kjøpet av en ny bulldoser måtte legges ut på anbud på nytt. I dag har gruveselskapet bare to gamle bulldosere i de gamle kullagrene.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt