• De falske tablettene er nærmest identisk med disse av utseende.

    FOTO: UNITED STATES DEPARTEMENT OF JUSTICE

- Bilsykemedisin i falske rohypnol-tabletter

De falske rohypnol-tablettene som er i omløp i Oslo, inneholder bilsykemedisin.

Kripos har nå analysert flere av de falske Rohypnol-tablettene som er i omløp i Oslos narkotikamiljø. Og analyseresultatene viser at de inneholder store mengder av stoffet « skopolamin.» Hvor stor mengder, er fortsatt ikke klart.- Dette stoffet finnes blant annet i plaster mot reisesyke, samt i en blanding med morfin som brukes på svært syke pasienter på sykehus, sier fungerende divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, divisjon for rettstoksologi, Liliana Bachs, til Aftenposten.no.

Død

Stoffet har en dempende effekt på kvalme. Men større doser kan gjøre folk forvirret, de får hallusinasjoner og psykoser, og de kan bli blind i lengre perioder. - Det kan også ha effekt på blodtrykket, påvirke hjertet, gi kramper og føre noen inn i koma. I ytterste konsekvens kan inntak medføre døden, sier Bachs.

Beroligende

I vanlige rohypnol-tabletter finnes virkestoffet «flunitrazepam,» et stoff som i rett mengde har en beroligende effekt. Så langt er over 20 mennesker blitt innlagt på sykehus med psykoser etter å ha tatt falske tabletter. Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon sier til Aftenposten.no at de fortsatt etterforsker hvor tablettene kommer fra.

Kokkelert

Divisjonsdirektør Bachs ved Folkehelseinstituttet tror tablettene er laget på et laboratorium. - Her er det noen som har kokkelert. Antageligvis har de brukt det farlige stoffet på grunn av prisen og/eller tilgjengelighet.Jeg aner ikke hvilke andre grunner de kan ha hatt, sier hun.

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt