• - Jeg håper jeg ikke er «trophy wife»

  Er Ullern Oslos beste vestkant eller det verste stedet å bo? AftenpostenTV testet naboprofilen og lette etter trofékonene og de styrtrike eldre.

  VIDEO: Aftenposten Video

- Det er kanskje litt kjedelig her

Bli med Aftenposten til Ullern på jakt etter trofékoner, styrtrike pensjonister og gretne naboer.

Tidligere BBC-produsent Ben McPherson skrev før helgen en kronikk i The Foreigner som har skapt enorm debatt på både Aftenposten.no og andre sosiale medier.

Se video i toppen av artikkelen.

Under tittelen «Er Ullern det verste stedet å bo i Norge?» mener McPherson at Ullern er et lokalsamfunn preget av skarpe klasseskiller og etnisk monokultur, og velstående eldre i blokker med «grufull» arkitektur og hjemmeværende «trofékoner» er blant gruppene som får passet påskrevet.

Les også

«Å flytte til Ullern er det dummeste vi har gjort»

En engelskmann bosatt i Oslo hisset på seg en hel bydel med sitt skråblikk på Ullern.

Han skriver også at bydelen er «fullstendig uten kultur» og at kjøpesenteret CC Vest er det eneste offentlige møtestedet.

Litt kjedelig

Da vi reiste til Åsjordet og Montebello på Ullern, hadde de fleste vi møtte lest eller fått med seg artikkelen til McPherson, noe flere beskrev som "tullete". Samtlige mente Ullern var et topp sted å bo, men innså at det kunne bli oppfattet som kjedelig.

- Det er kanksje ikke et så spennende sosialt liv her, sier den pensjonerte legen Bjørn Hanssen. Han har bodd i en terrasseleilighet i 27 år.

- Det er et fantastisk området å bo i, med nærheten til marka. Men det er veldig etablert og mange eldre.

Pensjonisten Per Jandal mener Ullern ikke er så morsomt for de unge.

- Det er ikke så mye å finne på her. Det er nok kjedelig for de yngre å bo her.

En ung mann på vei til T-banen kunne motbevise dette. Han liker Ullern nettopp fordi det er rolig.

- Jeg liker at det ikke er bråk og at man kan gå turer i ro og fred, sa han før han løp til T-banen.

Trophy wives

I artikkelen beskriver McPherson hjemmeværende fruer som drikker kaffe latte, shopper og trener. - Jeg har alltid undret meg over hvem disse damene i 40- og 50-årsalderen i pene klær er, sier Hanssen. Men jeg kjenner de ikke. Har bare registrert dem i store firehjulstrekkere på CC West.

I videoreportasjen over kan du se om vi fant de såkalte "trophy wives".

Aftenposten.no har gjennomgått statistikk fra Oslo kommune og Statistisk sentralbyrå for å finne de harde fakta om bydelen:

 • Bydel Ullern har den nest høyeste gjennomsnittlige bruttoinntekten blant personer over 17 år, 677.000 kroner, kun slått av Vestre Aker. Bydelen ligger på topp for gjennomsnittlig inntekt for kvinner, med 503.000 kroner. Ullern har også den nest høyeste husholdningsinntekten blant de 16 bydelene, 856.000 kroner.
 • Oppdaterte tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Ullern er bydelen med den tredje minste innvandrerandelen, på 14 prosent. Flertallet av disse innvandrerne er fra EU/EØS-land.
 • Ullern er en av byens mest velutdannede bydeler. 29,4 prosent av beboerne mellom 30 og 66 år har høyere universitetsutdanning, kun slått av Vestre og Nordre Aker.
 • Ullern er bydelen med den minste andelen uførepensjonister mellom 40 og 59 år. Kun 4,2 prosent av bydelen er uførepensjonister, mot 12,1 prosent i Sagene bydel som ligger på topp.
 • Når det gjelder andelen av befolkningen som er berørt av sosialhjelp, kommer Ullern på bunn med kun 1,9 prosent av innbyggerne.
 • Ullern er barnehagebydelen i Oslo, der hele 96 prosent av barn i alderen 1-5 år har plass i barnehage, mot 69,5 i bydel Stovner i andre enden av skalaen.
 • Bydelen kommer også godt ut når det gjelder andel barn med tiltak i barnevernet. Kun 1,3 prosent av barna mellom 0 og 17 år har hatt tiltak i barnevernet, mot 5,3 prosent i bydel Søndre Nordstrand i andre enden av skalaen.
 • En undersøkelse fra Oslo kommune viser at Ullern har den høyeste andelen personer over 67 år (altså 14 prosent), og også den høyeste snittalderen blant innbyggerne (40,2 år).
 • En publikumsundersøkelse utført av Oslo kommune i viser at Ullern-innbyggere er blant dem som er mest fornøyd med å bo i området, kun slått av Nordstrand, Vestre og Nordre Aker.

Bydel Ullern selv ønsker ikke å kommentere angrepene fra McPherson, men sier dette:

- Jeg konstaterer at det ikke var noen klager rundt bydelens tjenester, sier bydelsdirektør i bydel Ullern Kari Andreassen til Aftenposten.no.

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.