• Grønlandshvalen oppholdt seg rundt Longyearbyen i tolv timer.

    FOTO: STEIN TORE PEDERSEN / SYSSELMANNEN SVALBARD

- Dette er en sensasjon!

Nysgjerrige tilskuere flokket seg rundt den svært sjeldne grønlandshvalen i Longyearbyen.

- Dette er ikke mindre enn en sensasjon. Jeg - og de fleste andre her - har aldri sett en grønlandshval, sier Ian Gjertz, naturvernrådgiver hos Sysselmannen på Svalbard til Aftenposten.no.

Utryddet art

Onsdag fikk Longyearbyen besøk av en sjelden gjest da en femten meter lang grønlandshval dukket opp ved gamlekaia like ved sentrum i Longyearbyen. Hvalen, som man regner som utryddet, kan bli 20 meter lang og og veie opptil 100 tonn.

- Den bare drev rundt her i en times tid. Du snakker om tilfeldigheter at den kom hit. Det er helt utrolig, sier en svært entusiastisk Gjertz til Aftenposten.no.

Han forteller at Norsk Polarinstitutt og Universitetet i Oslo tidligere i år var ute og lette etter grøndlandshval i det som regnes som dyrets kjerneområde, i drivisen mellom Svalbard og Grønland.

De telte bare 20 individer.

Lett i 25 år

- Jeg har fartet rundt i fly, helikopter og båt her oppe i 25 år, og blant annet holdt utkikk etter denne typen hval. Men jeg har aldri sett den. Og så dukker den opp her! sier Gjertz.

Bestanden av grønlandshval rundt Svalbard var tidligere svært tallrik, og det ble drevet komersiell fangst på hvalen fra 1600-tallet. Det er antatt at bestanden var på rundt 25.000 individer.

- 300 års fangst på dyret tok knekken på bestanden, forteller Gjertz.

Til sammen oppholdt den sjeldne gjesten seg rundt Longyearbyen i rundt tolv timer, og ble blant annet observert av et turistskip.

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Grønlandshvalen er regnet som utryddet. Til glede for mange skuelystne fant ett dyr onsdag veien til Longyearbyen til glede for mange skuelystne. FOTO: STEIN TORE PEDERSEN / SYSSELMANNEN SVALBARD