• Andreas Halse, leder av Sosialistisk ungdom, er kraftig provosert over utsagnet om at norsk ungdom er skjemt bort av foreldrene. Han mener 68-erne er glassurgererasjonen som må stikke fingeren i jorda.

    FOTO: Sosialistisk ungdom

- En skamløs moralisme

At norsk ungdom er skjemt bort av foreldrene, er et provoserende utsagn fra en som ikke aner hva han snakker om, mener SU-leder Andreas Halse.

- Snakk om å kaste stein i glasshus, sier leder av Sosialistisk Ungdom, Andreas Halse.

I dagens Aftenposten sier konsernsjef i vikarbyrået Manpower, Thor Bendik Weider, at norsk ungdom blir skjemt bort av foreldrene. Det provoserer Halse. Han mener Weider mangler innsikt i hvordan det er å være ungdom i Norge i dag.

Han mener 68-erne er glassurgererasjonen som må stikke fingeren i jorda.

Les også

Thor Bendik Weider advarer norske ungdommer som ikke får seg grunnleggende arbeidserfaring.

- Norsk ungdom blir skjemt bort av foreldrene

- Svensker er mer målrettede, sier konserndirektøren i Manpower.

- Weider er en mann i 50-årene, konsernsjef, tjener over en million i året, og er vokst opp i generasjonen som har fått alt i hendene: arbeidslivet var enkelt, boligmarkedet var overkommelig og det var velferd til alle da Weider var ung. Og han mener vår generasjon er født med puter under armene, vi som vokser opp med et uthulet velferdsystem, helsekøer, et boligmarket man må være prisgitt rike foreldre, et arbeidsliv bestående av midlertidige ansettelser.

- Dette er skamløs moralisme mot en generasjon som har blitt lovet alt av foreldregenrasjonen som har vi kan bli hva vi vil, gjøre hva vi vil, men som glemmer å si at de har trukket opp stigen bak seg. Det er et provoserende utsagn fra en som ikke aner hva han snakker om, sier SU-lederen.

- Oppfordring til ungdom

Thor Bendik Weider sier at han ikke uttalte seg for å komme med en moralsk pekefinger:

Les også

Caroline Browall (19) har sommerjobb på Bit i Oslo fordi det er vanskelig å finne jobb i Göteborg. - Denne typen jobb er utrolig populær hjemme i Sverige, sier hun.

Svenskene tar jobben fra norske ungdommer

Unge nordmenn sliter med å få deltids- og sommerjobber.

- Det var en oppfordring til norsk ungdom om å søke på jobber som gir inntekt og relevant erfaring. Vi kan dokumentere at svensker søker på jobber norsk ungdom ikke søker på. Det er færre norsk ungdom som søker jobb hos oss enn det vi skulle ønske, sier Weider.

- Formuleringen om bortskjemte ungdommer var en refleksjon. Jeg ser at både jeg selv og andre foreldre har en tendens til å skjemme bort barn, i hvert fall i en del miljøer. Det var ikke en påstand, men en forklaring. Faktum er at vi har flere svensker som ønsker enkelte jobber, og de er også mer målrettede i jakten på jobb, legger han til.

- Arbeidsgivere foretrekker svensker

En ny masteroppgave som Aftenposten har omtalt, viser at økt arbeidsinnvandring fra Sverige, fører til at norsk ungdom taper jobber til svensk ungdom.

Weider mener dette skyldes at nordmenn ikke vil ta lavstatus-jobber eller jobber som ikke er godt nok betalt. Han forteller at innenfor lager og logistikk er det umulig å oppdrive norsk arbeidskraft. SU-lederen er av en annen oppfatning:

- Jeg kjenner folk som har lever titalls, kanskje hundretalls, søknader innenfor lager og bygningsarbeid uten å få positiv respons. Mange opplever at arbeidsgivere heller foretrekker svensk arbeidskraft fordi de kommer for å jobbe i korte, intensive perioder, og godtar lavere lønn og dårligere arbeidsvilkår. Skal du på jordomseiling i ett år, så kan du sikkert jobbe hardt og mye overtid i en kort periode – men det er ikke mulig skal man stå i arbeidslivet og det over lengre tid, sier Halse.

- Lytt til rådet

Leder av Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Himanshu Gulati, synes det er å ta for hardt i å kalle norsk ungdom bortskjemt, men i motsetning til Halse, så mener Gulati at man må ta til seg det Weider sier:

- Man bør lytte til det bemanningsbransjen sier. Når de sier at svensk ungdom står på og utkonkurrerer norsk ungdom, så må vi lytte på det. At en norsk ungdom jobber deltid ved siden av studiene, mens en svensk jobber fulltid og bidrar mer kan være en naturlig forklaring, men tidene kan bli dårligere. Da er det viktig at norsk ungdom ikke blir sittende igjen som taperne – derfor bør man lytte til rådet nå, sier Gulati.

- Tjener på tanken om lat norsk ungdom

SU-lederen mener Weider, som er leder for et vikarbyrå som årlig formidler jobber i ulike bransjer til rundt 30 000 personer over hele Norge, er tjent med oppfatningen av at norsk ungdom er lat.

- Selvfølgelig tjener de på holdningen om at ungdom er late og kan skylde seg selv hvis vi ikke takker ja til utrygge og dårlig betalte jobber. Han er sjef for et vikarbyrå som tjener penger på at folk får mindre betalt. Det vi trenger er anstendig arbeidsliv, som sørger for at ungdom har trygge og faste jobber, sier Halse. 

Weider er helt uenig i dette. 

- Hva i all verden skulle vi tjene på å uttale at norsk ungdom ikke vil ta jobber? Det eneste vi gjør, er å jobbe sammen med kundene våre for å finne egnede kandidater. Vi er opptatt av kompetanse og ingenting annet. Vi gjør ingen forskjell, som jeg også uttalte i går, og det spiller ingen rolle om søkerne er gule, svarte eller blå, sier Thor Bendik Weider.

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Thor Bendik Weider advarer norske ungdommer som ikke får seg grunnleggende arbeidserfaring.

Thor Bendik Weider, konsernsjef i Manpower, har hisset på seg Sosialistisk ungdom med sine utspill om lat, norsk ungdom. FOTO: Manpower