• Ordsky som viser ordene Anders Behring Breivik bruker mest i sitt manifest.

    FOTO: GRAFIKK: ATLE BRUNVOLL

- Han går mye, mye lenger

Eksperter mener Anders Behring Breivik blander både elementer fra kulturkonservativisme og counterjihad.

Les også:

- Han kaller seg oftere kulturkonservativ enn nasjonalist, sier Bjørn Stærk.

Anders Behring Breivik (32) har brukt flere år på å skrive et manifest hvor han forklarer sitt politiske ståsted, samt prosessen som førte frem til de tragiske hendelsene på Utøya og ved regjeringskvartalet.

Politiske eksperter Aftenposten.no har snakket med sier Behring Breiviks ideologi er inspirert av flere hold og vanskelig kan sette i boks.

Kopierte mange- Mange har identifisert Breivik som "høyreekstrem", men det tradisjonelle bildet av en høyreekstremist stemmer ikke med det han har gjort, sier Stærk.

Stærk var en tidlig islamkritiker, men snudde etter noen år for å advare mot ekstreme strømninger. Han blogger og er svært aktiv på nettet, og kjenner det muslimkritiske miljøet inngående. Han er også programmerer.

- Det virker som han (Breivik) ser verden på samme måte som en del paranoide anti-islamske miljøer på nettet, legger han til.

Stærk synes det blir vanskelig å oppsummere hva han selv har stått for oppigjennom. Men han er for eksempel imot innvandringspolitikken vi har i dag.

- Manifestet er en kopi av antiislamske artikler og bøker, i tillegg til at han tydeligvis har plagiert deler av manifestet til Unabomberen, sier han.

Stærk mener at i Breiviks verdensbilde er det makteliten som er fienden.

- Han mener de har sluppet inn muslimene og som skapt den situasjonen han mener vi er i.

- Oppfordrer ikke til voldBreivik bruker tekster av anti-islamske skribenter som Robert Spencer og Gregory Davis, men er spesielt stor fan av den anonyme norske bloggeren Fjordman. Han har kopiert et titalls av hans artikler.

Fjordman er en sentral counterjihad-blogger som i årevis har spådd en kommende borgerkrig mellom det ekte og det islamiserte/multikulturelle Europa.

Blogger og journalist Øyvind Strømmen plasserer også Breivik som en counterjihad. Han har lest Breiviks manifest nøye, og sier følgende om ideologien han mener han står for:

- Han er en counterjihad, og det er mange andre som står for denne retningen. Men voldshandlingen han gjennomførte er noe helt annet, den går langt utenfor, fastslår Strømmen.

Både han og Stærk mener det er få av Breiviks politisk likesinnede som oppfordrer til sterke voldshandlinger.

- Det er mange som snakker om og plukker ut makteliten som fienden og motstanderen i en debatt, men meg bekjent finnes det ikke noe miljø som oppfordrer til denne type vold, det er noe nytt. Samtidig er internett enormt stort, det kan være Breivik har likesinnede i de mest bortgjemte, mørke krokene, sier Stærk.

- Likheter med Ku Klux KlanFrimurerforsker Andreas Önnerfors sier ifølge NTB at han ser likheter med den høyreekstremistiske organisasjonen Ku Klux Klan i USA.

Min assosiasjon går til KKK, der man låner organisasjonsformen og symbolene fra annet hold. Man stiller sin egen moral helt utenfor loven. De motiverer handlingene på omtrent samme måte. Der ser jeg en veldig tydelig kobling, sier Önnerfors ved universitetet i Lund til Dagens Nyheter.

Han mener tankemønsteret er det samme: At man skal skape en ridderorden som skal forsvare de amerikanske eller europeiske vurderingene.

I det såkalte manifestet gir Behring Breivik inntrykk av at han har allierte rundt om i Europa som støtter saken hans. Han skriver om «Knights Templar Europe», men Önnerfors tror ikke det finnes en slik ekstrem gruppe – og spesielt ikke innenfor Frimurerordenen.

Om man ser på manifestet, så er det et oppkok av kjente konspirasjonsteorier. I denne syke legitimeringen av hva han har gjort, er det et fantasifoster som han har konstruert – denne organisasjonen han viser til, sier han.

- Mener han ofrer seg selvStærk presiserer at det er viktig å skille mellom dem som har beina på jorda og dem som lever i en feberfantasi.

- Det skal være lov å kritisere innvandringspolitikk i Europa og Norge. Det er et skritt derfra til å mene at vi lever på randen av sammenbrudd og at det er snakk om et være eller ikke være i Europa, sier han.

Stærk tror Breivik ser på seg selv som en pionér.

- Breivik håper å få med seg andre i den borgerkrigen han tror han kjemper i, han vil vekke folk til en virkelighet de ikke var klar over. Han ser på seg selv som en pionér og ofrer seg selv nå, men mener han vil bli takket i ettertiden for det han har gjort. I fremtiden kommer en slik borgerkrig hvor, de i hans øyne gode, anti-islamske kreftene, vil vinne. Da vil han bli sett på som en helt.

- Misbruker han kildene som han trekker inn i manifestet?

- Det må man spørre dem om. Om det ikke er direkte misbruk, så er i hvert fall handlingene til Breivik noe som de sannsynligvis ikke står for i det hele tatt. Forståelsen av krisen er lik, men Breivik går mye, mye lenger.

-Har du sett at noen av dem han sitater har kommentert angrepene?

- Ikke som jeg har sett, men som sagt internett er stort. Fjordman har postet et innlegg hvor han avkrefter at Breivik er ham, utover det har jeg ikke sett at han har kommentert noe.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Omtalte begrep:

«Høyreekstremisme»: knyttes vanligvis til grupper som er svært nasjonalistiske. Betydningen varierer, men kan omfatte både radikale, kapitalistiske, konservative og reaksjonære bevegelser, og knyttes ofte til ulike terrorgrupper, nazister og fascister. Det norske partiet Høyre identifiserer seg ikke med denne ideologien. «Counterjihadist»: et miljø som forfekter høyreekstrem ideologi. Har koblinger til europeisk nyfascisme. «Fascisme»: Det finnes ingen klar definisjon på fascisme, men den oppstod i Italia på 1920-tallet etter en splittelse i Det Italienske Kommunistpartiet. Senere ble fascisme et mer generelt navn på en type totalitære politiske bevegelser, partier og ideologier. Kulturkonservativ: Står gjerne for anti-globalisering, anti-liberalisme og eventuelt anti-kapitalisme. «Ku Klux Klan»: Kjent for sine ekstreme holdninger knyttet til såkalt hvitt overherredømme, hvit nasjonalisme og anti-immigrasjon. Startet i USA. Består i dag av splittede grupperinger.

Flere bilder

Blogger Bjørn Stærk. (FOTO: Privat)

Blogger og journalist Øyvind Strømmen. (FOTO: Privat)