• Arne Treholt i retten. I bakgrunnen aktoratet ved advokat Tor-Axel Busch (til venstre) og Lasse Qvigstad.

    FOTO: Nygaard, Per

– Horrible påstander

- Hvis det hadde blitt snakk om å gjøre noe med pengebeviset, ville jeg ha fått vite om det, sier Leif Seljesæter, tidligere politiinspektør i POT.

Seljesæter opplyser at han var i kontakt med førstestatsadvokat Lasse Qvigstad på mandag. Riksadvokaten ga i Dagbladet mandag uttrykk for at de som hadde noe å si i forbindelse med påstandene om juks med pengebeviset mot Arne Treholt burde ta kontakt.

Seljesæter vil ikke gå inn på hva han har sagt til Qvigstad, men er klar på hva han mener om påstandene om juks med pengebeviset for over 25 år siden.

- Jeg synes de er helt horrible, sier 68-åringen.

Seljesæter var med i etterforskningen av spionsaken mot Treholt fra pågripelsen i januar 1984. Han var altså ikke med i etterforskningsteamet da to etterforskere skal ha tatt seg inn i Treholts leilighet i august 1983. Men han sier han ikke oppfattet at noen mente at det var noe problem med pengebeviset.

- Jeg regner med at dersom det hadde blitt snakk om å gjøre noe med pengebeviset fordi det ikke var godt nok, så ville jeg ha fått vite om det, sier Seljesæter.

Velger å tieØrnulf Tofte (88), mannen som ledet etterforskningen mot Arne Treholt, og som foretok pågripelsen den 20. januar 1984, ville i går ikke kommentere saken overfor Aftenposten. Han har tidligere avvist alle påstander om bevisjuks i Treholt-saken. Til NTB kom den tidligere etterforskningslederen i går med noen korte kommentarer om utviklingen.

Aftenposten var i går også i kontakt med Jostein Erstad (88), som var overvåkingssjef fra 1982 til 1990, og spurte om hva slags materiale som eventuelt finnes i politiets arkiver som kan bidra til å styrke eller svekke troverdigheten til pengebeviset.

- Det var Tofte som drev det hele. Det er han som eventuelt vet hva slags materiale som finnes, sier Erstad.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt