• - Vi som berørte av dette fortjener å kunne få et svar på hvorfor politi og PST ikke kunne hjelpe på et tidligere stadium, sier Adrian Pracon.

    FOTO: Scanpix

- Jeg føler at de aller fleste spørsmålene jeg har, blir feid bort

Adrian Pracon (20) overlevde så vidt massakeren på Utøya. Han forlanger nå en forklaring fra justisminister Knut Storberget på hvorfor Norge ikke var bedre forberedt på terroren.

Fylkessekretæren i Telemark AUF sier svært mange spørsmål om 22.juli bør stilles nå, og at han er frustrert over å måtte vente på kommisjonens rapport.

I morgen redegjør justisminister Knut Storberget og forsvarsminister Grete Faremo i Stortinget om 22.juli.

Følg 22. juli-redegjørelsen i Stortinget live på Aftenposten.no torsdag.

- Feid bort

- Det er tusen ting jeg ville spurt Knut Storberget om, men føler at de aller fleste spørsmålene jeg har blir feid bort, sier Adrian Pracon.

-  Jeg ser meg nødt til å vente på 22. juli-kommisjonens rapport, noe som frustrerer meg ganske mye, for en del av spørsmålene kan stilles allerede nå. Vi som berørte av dette fortjener å kunne få et svar på hvorfor politi og PST ikke kunne hjelpe på et tidligere stadium, sier Adrian Pracon.

Pracon var den aller siste  Anders Behring Breivik skjøt. Kulen gikk igjennom skulderen hans.

Les også

Lydloggene viser at politiet tapte tid

Lydopptakene av politiets samband 22. juli avslører store problemer rundt ledelsen av operasjonen frem til Anders Behring Breivik (32) ble pågrepet på Utøya.

 

Video

- Blir neppe et politisk stormløp mot justisministeren

Harald Stanghelle kommenterer Storbergets redegjørelse rundt 22. juli.

 

Forlanger forklaring

- Takket være en god porsjon flaks ble jeg skadet, men hva om jeg hadde blitt drept? Det at jeg har livet i behold føler jeg ikke at verken stat, regjering, politi eller  Storberget har sørget for, sier Adrian.

- Hva forventer du kommer frem fra Storberget?

- Jeg forlanger en forklaring på hvorfor nasjonen ikke var bedre forberedt på et slikt angrep, og hvorfor vi ikke kan være trygge i det som er verdens beste land å bo i.Trygghetsfølelsen er borte og liv har gått unødvendig tapt på grunn av et dårlig forsvar. Hvem er egentlig ansvarlig?

Vanskelige valg

Lars Grønnestad (20) fra Haugesund ble skutt og alvorlig skadet på Utøya.

- Hvis jeg hadde møtt Storberget nå, hadde jeg helt ærlig spurt "Hvordan går det med deg?" Fyren har en del vanskelig valg foran seg, og kan ikke blidgjøre alle på en gang. Det tror jeg er tøft.

Grønnestad mener det viktigste for ham å vite nå, er at rettssaken vil foregå etter de retningslinjene som er satt for en normal rettssak.

- En av tingene som kan vise at gjerningsmannen har tapt, er å vise styrke gjennom et velfungerende rettssystem.

Les også

PST må inn til 22. juli-avhør

Granskingskommisjonen etter 22. juli vil avhøre tjenestemenn i Politiets sikkerhetstjeneste for å finne ut om de burde klart å avsløre og stoppe Anders Behring Breivik før terroren.

 

- Hva er gjort for å hindre lignende angrep

Jorid Holstad Nordmelan gjemte seg i skolestua under angrepet på Utøya.

- Jeg ville spurt Knut om hva som er gjort etter 22.juli for å hindre lignende angrep, sier hun.

Håkon Sandbakken er kommunestyremedlem for Arbeiderpartiet i Bærum. Han kom fysisk uskadd fra Utøya.

- Det er kanskje et rart svar, men helt ærlig vil jeg ikke spørre Storbeget om noe som helst. Jeg føler meg litt ferdig med 22.juli. Jeg prøver å fokusere på andre ting og ikke la 22. juli ta for stor del av livet mitt.

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Terrorangrepene 22. juli

Kl. 15.25: En bombe går av ved regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Åtte ble drept i eksplosjonen som etterlot store deler av Regjeringskvartalet i ruiner.

Kl. 17.26: Nordre Buskerud politidistrikt  registrerer den første meldingen om skyting på AUFs sommerleir på Utøya.

Kl. 18.27: Politiet pågriper Anders Behring Breivik

77 mennesker mistet livet i de to terrorangrepene

Siste nytt