• Biskop Stein Reinertsen.

    FOTO: NTB SCANPIX / LISE ÅSERUD

Agder-biskopen svarer på kritikken:

- Jeg skulle gjerne vært denne saken foruten

Etter å ha vært taus hele romjulen, svarer nå den nye Agder-biskopen på kritikken mot ham.

Fædrelandsvennen møtte Stein Reinertsen i dag ettermiddag i det som snart blir hans nye arbeidsplass, bispedømmekontoret i Kristiansand.

Det er tretten dager siden et intervju i Aftenposten med den historiske biskopen utløste en storm av reaksjoner. Stein Reinertsen har aldri viet fraskilte, skriver fvn.no.

- Unyansert

- Hva mener du om kritikken som har kommet mot deg?

Les også

A-magasinet kan i dag fortelle kjærlighetshistorien til tidligere biskop Odd Bondevik og fraskilte Wenche Yamamoto Bondevik. De giftet seg i sommer, etter å ha vært hemmelige kjærester i nesten 25 år.Stein Reinertsen (52) er landets ferskeste biskop, utnevnt tidligere denne måneden. Men vie fraskilte, det vil han ikke.

Landets ferskeste biskop vier ikke folk som er skilt

- Milde himmel, sier Aps parlamentariske leder, Helga Pedersen.

- Jeg skulle ønske det var litt mer nyansert. Og det har også vært mye mer nyanserte innlegg i avisen. Det som er viktig for meg er å aldri fordømme mennesker. Jeg har aldri ønsket å felle noen dom over menneskers liv, og derfor har jeg ikke viet gjengifte. Jeg har lagt til rette for at andre prester kan vie, og det er fordi jeg ser at dette er en sak hvor man kan komme til forskjellige standpunkter.

Prioriterte julegudstjenestene

I hele romjulen har den nye biskopen i Agder og Telemark nektet å svare på kritikken mot ham. Når svarer han mediene i form av intervjuer og en kronikk i Fædrelandsvennen og Agderposten.

- Hvorfor har du ventet så lenge med å kommentere kritikken?

- Det har gått i ett fra jeg ble utnevnt som biskop, og da svarte jeg på intervjuer hele tiden. Så kom det til lille julaften, og da tenkte jeg: nå må jeg konsentrere meg. Jeg skal ha en haug med gudstjenester i Mandal og julen er viktig og stor. Og noe større enn mitt syn på gjengifte. Derfor konsentrerte jeg meg fullt og helt om det. Så var det avskjed i går i Mandal, så fram til nå har det gått i ett.

- Skjønner du at mange har reagert på din taushet?

- Ja, og man kan alltid tolke ting. Men det er ikke ment som at ikke jeg vil svare. Fordi jeg har alltid svart mediene og holdt de avtalene som skulle holdes. Men det har rett og slett vært så hektisk at jeg måtte prioritere disse tingene.

Fått positive reaksjoner

- Hva slags reaksjoner har du selv fått?

- Jeg har hørt mye forskjellig. Men overveiende er det jeg har fått positive reaksjoner. Så er det helt sikkert at noen har hørt andre reaksjoner.

- Du fikk kanskje ikke den starten som biskop du hadde drømt om?

- Nei, det ble litt annerledes enn jeg hadde tenkt. Jeg skulle gjerne vært denne saken foruten.

- Prestene må følge sin samvittighet

- Du blir nå sjef for alle prestene i Den norske kirke i vårt bispedømme. Flertallet av dem vier fraskilte. Gjør de feil?

- Nei, de må følge sin samvittighet.

- Men gjør de feil ut fra ditt bibelsyn?

- Jeg gir raushet, og i kirken må vi ha toleranse for forskjellige synspunkter. Jeg har aldri problematisert at andre har kommet til andre standpunkt i denne saken.

- Du sender likevel et sterkt signal med ditt standpunkt om hva du ønsker?

- Det var ikke meningen å sende noe sterkt signal. Jeg ble spurt om hva jeg hadde gjort som prest, og da måtte jeg svare sant. Men det signalet jeg vil sende er at jeg har rom for begge syn og det skal det være i Agder-og Telemark bispedømme.

Vil vente på utredninger

- Hva vil du si til prester som ber om råd hvis de tviler på om de skal vie fraskilte?

- Da vil jeg ta en samtale med dem, om det er generelt eller om det er enkeltsaker det er snakk om. Det er presten selv som til sist tar denne avgjørelsen. Jeg støtter dem i det valget de måtte ta.

- Vågsbygdprest Nils Terje Andersen mener Kirken kan legge opp til uforpliktende samboerskap dersom mange prester følger din praksis? Hva tenker du om det?

- Nå kommer det to store utredninger som vi må ta på alvor. Det ene er Stålsett-utvalget som kommer med sin uttalelse mandag. Det kan hende at de foreslår at vigselsretten blir borte, og da skal ikke Kirken vie lenger. Og så kommer det samlivsetiske utvalget, og det er uhyre viktig at vi leser dette grundig. Problemstillingene som Andersen reiser behandles der.

- Men er det bedre at folk som har skilt seg ikke gifter seg igjen i Kirken – eventuelt lever i samboerskap?

- Det er nettopp den problemstillingen vi nå skal ta fatt på og jeg gleder meg til å lese utredningen.

- Kan komme flere utmeldinger

- Ap-leder i Vest-Agder, Linda Verdal, meldte seg ut av Kirken på grunn av ditt syn. Hva synes du om det?

- Jeg har all alltid respekt uansett hvilken grunn folk har til å melde seg ut av Kirken. Det tar jeg på alvor

- Kan det komme flere utmeldinger etter dette?

- Det vet man aldri. Det kan komme både ut- og innmeldinger

- Kan du komme til å endre syn i denne saken?

- Man vet aldri. Jeg står der jeg står, men nå kommer det nye utredninger, og man må alltid lese nye utredninger med et åpent sinn.

Skal jobbe tett med fraskilt biskop

- I bispekollegiet er blant andre Nord-Hålogaland-biskop Per Oskar Kjølås skilt og gift på nytt med en skilt kvinne. Hvordan blir det å jobbe med ham?

- Det tror jeg blir veldig fint.

- Du blir omtalt som en konservativ biskop. Hvilke andre teologiske syn har du som kommer til å vekke debatt?

- Jeg synes ofte det er veldig vanskelig å vite hva som er konservativt eller ikke konservativt. Veldig mye av mitt liv har jeg brukt til å jobbe for flyktninger. Jeg har skrevet brev for at flyktinger skal få opphold i landet. Jeg har jobbet mye for forfulgte. Om det er konservativt eller liberalt. Det vet jeg ikke.

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt