- Jeg taler med hvem jeg vil

Hamasbesøket er fortsatt en glohet potet. Regjeringen holder seg langt unna mens Kåre Willoch og LO-leder Gerd-Liv Valla møtte den omstridte statsråden i går.

- Han er en venn av oss, smiler Hamas-statsråden Atef Adwan etter lunsjsamtalen med Willoch i går.Etter tradisjonell politisk målestokk var det et på alle måter uvanlig møte mellom den konservative eks-statsministeren Willoch og palestinske Adwan, medlem i Hamas, som er stemplet som terrorist-organisasjon av USA og EU.Før de gikk inn til lunsj, holdt Willoch og Adwan nærmest et seminar på fortauet bak Stortinget. Willoch berømmet endog NRKs Haakon Børde, en gang en "venstrevridd journalist" i borgerlige kretser, for en "etsende" Israel-kritisk kommentar.

- Meget nyttig.

- Jeg taler med hvem jeg vil, og en samtale med Hamas er meget nyttig. Amerikanerne ville også hatt stor nytte av det. Boikotten av Hamas er en fortsettelse av den amerikanske politikken, og har bidratt til å skape dyp forargelse blant befolkningen i store deler av Midt-Østen, sier Willoch.- Synes du Regjeringen burde møtt Hamas-statsråden?- Jeg ser deres dilemma. De vil jo nødig svekke kontakten og påvirkningsmulighetene overfor en av sine allierte. Men det er mest alvorlig med EU som ikke har våget å ta eget standpunkt.- Ville du møtt Hamas som statsminister i dag?- Jeg ville gått sterkt inn for kontakt med EU for å gjøre det mulig for EU å ta et selvstendig valg, svarer han.Adwan kom rett fra møte med LO-leder Gerd-Liv Valla, som kritiserte Regjeringen for ikke å møte den palestinske flyktningeministeren.- Vi har bestandig stått for dialog, også med dem vi er uenig med. Det er rimelig uforståelig at man ikke kan ha dialog og snakke med representanter for den palestinske regjeringen på samme måte som man snakker til representanter for på Israel, sier Valla.Hamas-besøket er en betent sak som splitter regjeringspartiene. Det illustreres for all verden ved å studere hvem som deltok, og hvem som ikke møtte, da SV inviterte stortingskollegene til å møte Adwan.Fra Sp. stilte ingen, fra Ap. stilte seks junior-representanter med Anette Trettebergstuen fra utenrikskomiteen som den mest prominente, mens SV stilte med så høye og så mange representanter som overhodet mulig uten å skape åpen strid i Regjeringen: parlamentarisk leder Inge Ryan, nestleder Audun Lysbakken, partisekretær Edle Daasvand, utenrikspolitisk talskvinne Ågot Valle, forsvarspolitisk talsmann Bjørn Jacobsen og Hallgeir Langeland.- Jeg håper Regjeringen rydder saken ut av verden, og etablerer de forbindelser vi skal ha med en lovlig valgt regjering, sier Lysbakken. Hovedpersonen selv blandet seg ikke inn i den rødgrønne striden: - Vi har besvart mange spørsmål, og møtt mange mennesker som er våre venner og som bryr seg, oppsummerer Adwan fornøyd.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

- Vestens ustoppelige svik mot arabiske interesser begynte etter 1. verdenskrig, og nå har amerikanerne overtatt, sier tidligere statsminister Kåre Willoch, som inviterte Atef Adwan på lunsj. FOTO: INGAR STORFJELL

Gerd-Liv Valla vil ha dialog. FOTO: INGAR STORFJELL

Siste nytt