• Dette bildet er tatt under et møte mellom Syrias president Bashar al-Assad og FNs spesialutsending Kofi Annan 29. mai. Tirsdag prioriterte Annan å møte oppdrettsnæringen i Stavanger, noe som overrasker Syria-forsker Kai Kverme.

    FOTO: SANA

- Kan virke som Annan har mistet troen på sin egen fredsplan

Forsker Kai Kverme mener Kofi Annans prioriteringer kan gi et inntrykk av at han har mistet troen på sin egen fredsplan.

FNs spesialutsending for Syria, Kofi Annan, valgte å bruke store deler av tirsdagen på å holde et betalt foredrag for oppdrettsnæringen  i Stavanger. Det skjer samme dag som FN, for aller første gang,  omtaler situasjonen i Syria som en full borgerkrig.

Mener situasjonen har gått fra vondt til verre

Prosjektkoordinator Kai Kverme ved Universitetet i Oslo har forsket spesielt på Libanon og har god kjennskap til nabolandet Syria. Han mener det er oppsiktsvekkende at Kofi Annan velger å dra til Stavanger når hans rolle som FN-spesialutsending er viktigere enn noen gang.

- Det er veldig spesielt at man drar og driver den type virksomhet når man har en så enormt alvorlig  situasjon i Syria.  Det går fra vondt til verre, og sekspunktsplanen til Annan er ikke i nærheten av å være implementert, sier Kverme på telefon fra Libanon, hvor han følger situasjonen i Syria tett.

Det siste døgnet har det politiske spillet om Syria tilspisset seg ytterligere. USA hevder nå at Russland sender angrepshelikoptre til Syria, noen som utenriksminister Hillary Clinton mener bidrar til å ekskalere konflikten ytterligere.

- Lite tillitsvekkende

Russland selv har påpekt at de mener Annans plan er den eneste løsningen i Syria, samtidig som opposisjonen i landet har gitt uttrykk for at de ikke lenger anser sekspunktsplanen som en troverdig løsning.

Midtøsten-forsker Kai Kverme synes Annans prioriteringer kan tolkes som et tegn på at han er i ferd med å miste troen på egen fredsplan.

FOTO: UIO

 

Kverme mener FN-profilen burde brukt mest mulig tid på å finne en løsning partene kan akseptere, fremfor å holde foredrag for oppdrettsnæringen.

- Alle land holder fast på at denne planen er den eneste muligheten til å finne en fredelig løsning, dersom man i det hele tatt kan bruke det begrepet, sier Kverme, som mener at seansen gir « et lite tillitsvekkende inntrykk» .

- Det kan oppfattes som et signal om at Annan selv har mistet troen på sin egen plan. Men den finnes ingen plan B utenom denne, sier han.

70 drept tirsdag

Volden i Syria har fortsatt onsdag, og bare de siste 48 timene har over 2000 mennesker flyktet over grensen til Tyrkia. Totalt befinner det seg nå 29.500 flyktninger i Tyrkia noe som er det høyeste tallet siden opprøret mot president al-Assad startet. 70 mennesker ble drept i Syria i går, og kampene fortsetter i flere byer onsdag, blant annet i Homs, melder Nowlebanon.

Kverme sier at situasjonen er svært alvorlig, men mener det blir feil å omtale det som skjer i Syria som en borgerkrig.

- Det gir et inntrykk av at det er en kamp mellom to likeverdige parter. Det er det ikke, men likevel er det nå et faktum at det er store deler av Syria som er utenfor regimets kontroll, sier Kverme.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Kofi Annan

Kofi Atta Annan ble født 8. april 1938 i Ghana.

Han var FNs syvende generalsekretær, og hadde vervet fra 1997 til 2006.

I 2001 fikk Annan og FN Nobels fredspris for «å ha bragt nytt til organisasjonen».

I etterkant av sitt arbeid som FNs generalsekretær har Annan vært engasjert innen en lang rekke humanitære organisasjoner og prosjekter.  I 2007 grunnla Annan en organisasjon i eget navn, Kofi Annan Foundation.

Organisasjonen omtaler seg selv som ikke-profitt-organisasjon med mål om å bruke analytiske, kommunikative, koordinerende og logistikkmessige virkelmidler for å oppnå resultater innen Annans engasjement på en rekke områder.

Annan ble i februar utnevnt til FNs spesialutsending for Syria.

Kilder: kofiannanfoundation.org/FN

Annan-planen

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan har som spesialutsending fra FN og Den arabiske liga lagt frem seks punkter for å få til en fredelig løsning.

1. Syriskledet politisk prosess som tar på alvor det syriske folks håp og bekymringer.

2. FN-overvåket stans av all væpnet voldsbruk for å beskytte sivile.

3. Alle parter skal sikre at humanitær hjelp kommer frem til alle.

4. Myndighetene må trappe opp tempo og omfang når det gjelder løslatelse av internerte personer.

5. Myndighetene skal sikre journalisters frihet i landet.

6. Myndighetene skal respektere innbyggernes rett til fredelige demonstrasjoner.

Siste nytt