• En rekke mennesker ble støtt av plakater og utrop på nasjonaldagen.

    FOTO: PRIVAT VIDEO

- Kristendom hører
hjemme på 17.mai

Petar Keseljevic (30) fikk bot for aggressiv forkynning på 17.mai. Han mener boten er feil.

Les også:
Sammen med amerikaneren Lawrence Keffer (48) fikk Keseljevic nylig en bot på 10.500 kroner av Oslo tingrett. Dette fordi de gikk rundt med bannere og megafon på Karl Johan 17.mai, samtidig som barnetoget gikk, og forkynte det kristne budskap. Flere oppfattet oppførselen deres som støtende og provoserende.

- Prisgitt skjønn

Keseljevic og Lawrence ble bedt om å fjerne seg av politiet, et pålegg de ifølge dommen nektet å etterkomme. - Etter min mening hører det kristne budskap hjemme på 17.mai. Norge er et kristent land og Gud og Jesus hører like mye hjemme på nasjonaldagen som alle andre dager, mener han. Han vurderer om dommen skal ankes videre til lagmannsretten, da han mener ytringsfriheten trues av politiets skjønn. - Vi er prisgitt politiets forståelse av ytringsfriheten, for de kan med politiloven i hendene arrestere hvem som helst som ikke etterkommer deres pålegg. Du kunne ha blitt bedt om å fjerne deg om du satt i Slottsparken og spilte sjakk. Om du da ikke etterkom politiets pålegg, kunne de ha arrestert deg, hevder han overfor Aftenposten.no På Youtube kan du se privat video av hendelsen 17.mai. Del 1 Del 2 (Aftenposten.no tar ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider).

Aggressiv

30-åringen påstår at de aldri var noen sikkerhetsrisiko slik politiet har forklart i retten. Etter å ha forkynt budskapet en rekke ganger i Oslo, både dag og natt, mener han selv at situasjonen ikke var truende.Av videoen går det frem at flere mennesker er aggressive mot predikantene, og en forsøker å rive banneret fra Keseljevic. - Jeg forstår når det begynner å bli fysisk, men ingen situasjon på 17.mai var i nærheten av å være farlig for sikkerheten. Politiet kan med loven i hånd fjerne en hver person de vil under henvisning til at de er en trussel for sikkerheten, mener han.

Militærseremoni

Dommen fra Oslo tingrett gir sin fulle støtte til politiet, og mener de var i sin fulle rett til å arrestere 30-åringen og hans amerikanske venn. Og at dette ikke var i strid med den Europeiske menneskerettighetskommisjon (EMK). I dommen er det referert til en dom fra den Europeiske menneskerettighetsdomstol (EMD). «Under en større militær seremoni i Wien i 1985 delte Otmar Chorherr og en venn ut løpesedler og bar plakater med krav om folkeavstemming om det østerrikske kjøpet av jagerfly. De to mennenes opptreden skapte uro blant tilskuerne som fikk sin utsikt blokkert av plakater. Tross flere advarsler fra politiets side, fortsatte de to sin aksjon, og ble arrestert og holdt i varetekt i flere timer og utover den tid som seremonien varte... Domstolens flertall viste til den skjønnsmargin nasjonale myndigheter har ved vurderingen av hvorvidt et inngrep var nødvendig, særlig med hensyn til hvilke midler som skal tas i bruk. I denne saken kunne arten, viktigheten og størrelsen av arrangementet tilsi at politiet styrket kontrollen med ro og orden.., » heter det i refereratet som står gjengitt i dommen. - Det var ikke overraskende at vi ble dømt, erkjenner Keseljevic.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Her er Petar Keseljevic på 17.mai. Han er oppgitt over boten han fikk. FOTO: PRIVAT VIDEO

Siste nytt