• Leder for Antirasistisk Senter Kari Helene Partapuoli synes mokkamann-kommentaren var alt annet enn morsom.

    FOTO: DAG W. GRUNDSETH

- Kunne vært sagt på Spellemannsprisen for 40 år siden

Men lederen for antirasistisk senter har hørt verre enn Plumbo-kommentaren. I fjor opplevde hun at folk lagde apelyder etter mørkhudede på Frogner.

Madcon: Tragisk og trist

Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus tråkket skikkelig i salaten da Madcon delte ut prisen for årets hit til Plumbo. Låten het Møkkamann, og Blokkhus prøvde seg på en morsomhet:

– Vet du hva, når jeg ser på dere to får låta et nytt navn: "Mokkamann".

Reaksjonene har vært sterke. Leder for Antirasistisk Senter Kari Helene Partapuoli synes den var alt annet enn morsom.

- Det var en forferdelig malplassert kommentar. Det virker som om den ble sagt på Spellemannsprisen for 40 år siden. Da kunne man kanskje trukket litt på smilebåndet, men i dag er dette en veldig merkelig kommentar. Det er som om man våkner opp og oppdager at Norge er blitt flerkulturelt. Det er ikke noe morsomt med den. Man kan forestille seg hva som hadde skjedd om noen hadde sagt det under Grammy-utdelingen i USA, sier Partapuoli.

- Er dette rasisme?

- Fra Plumbos side er det ikke nødvendigvis ment som en rasistisk kommentar. Men en ting er hva intensjonen var, det viktige er hvordan det mottas. Det er en stund siden det å være hvit definerte det  å være norsk. Jeg regner med at de svarer at det ikke var ment rasistisk, men det er jo uansett utfallet av det.

- Hvor representativt tror du dette er?

-Sist jeg hørte slike kommentarer var i jobbsammenheng da vi testet utelivssteder i Oslo i fjor. Da ble jeg litt sjokkert av en del kommentarer i køen, særlig fordi de kom fra unge folk. Da kom det sånne ord som jeg ikke har hørt siden 80-tallet, om hvor mange ”sotrør” det var ute i kveld. Det var folk som lagde apelyder etter testgruppen vår i Bogstadveien. Disse kommentarene finnes jo, disse spøkene blir jo sagt, men det hører til sjeldenhetene at man hører dem live på denne måten. Jeg tror at dette er den type kommenater man kan høre ute på arbeidsplasser i lunsjpauser Den som sier det har en manglende bevissthet om at det ikke er så morsomt for dem som hører det.

Betalt høy pris

Akhenaton de Leon, daglig leder for Organisasjon mot offentlig diskriminering ( OMOD), synes hele saken er trist.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Selvfølgelig er det en skikkelig fornærmelse mot Tshawe og Yosef. Men når du ser reaksjonene på nettet og andre steder, ser du han at han har betalt en høy pris. Han har beklaget. Han har dummet seg skikkelig ut og betaler prisen på stedet. Nå håper jeg at Tshawe og Yosef kan vise han nåde. Dette skulle vært en kjempefin kveld for han, men det er blitt et nederlag. Det er veldig trist. Han er et menneske han også. Mange kan feile, sier han.

 - Hvor representativt tror du dette er?

-Jeg har bodd i Norge i 32 år og har hørt mange forskjellige vitser her og der. Poenget er at han er på landsdekkende TV og dummer seg totalt ut. Den leksen regner jeg med at han tar med seg videre, og at andre som også som skal opptre på en offentlig scene gjør det.  Han indikerer selv at dette kanskje ville blitt akseptert andre steder, men det er ikke morsomt på landsdekkende TV, sier han.  Han sa at han ikke er scenevant, men uansett om du er scenevant eller ikke er det ikke en god vits. Han har fortstått det, og kanskje det er mange andre der ute som også har forstått det nå, sier Leon.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt