• Interaktiv grafikk: Slik skjedde angrepet

- Kurdiske grupper kan stå bak Krekar-angrepKurdiske grupper utpekes som mulige bakmenn for attentatet hjemme hos mulla Krekar.

Les også:

Natt til mandag ble det avfyrt flere skudd fra utsiden og inn til leiligheten på Tøyen som tilhører mulla Krekar. Krekars egen svigersønn (27) ble skadet. En av teoriene som blir lansert er at kurdiske grupper som er fiendtlige til Krekar kan stå bak.

- Selvsagt er det mulig. De kurdiske gruppene er splittet, sier Azzam Tamimi, som i høst gjennomførte et flere timers langt intervju med Krekar.

Selv stiftet mullaen geriljagruppen Ansar al-Islam, som fortsatt fører en væpnet kamp mot amerikanske styrker og den irakiske regjeringen. Bevegelsen har mange fiender i Irak.

En bil ble brent bare to kvartaler fra der Krekar bor, omtrent samtidig med at skuddene ble avfyrt. FOTO: HANS O. TORGERSEN

FOTO: HANS O. TORGERSEN

Raste mot KrekarTamimi er programleder på den islamske tv-kanalen al-Hiwar og har omfattende kjennskap til og selv bakgrunn fra islamistiske bevegelser. Han forteller at kanalen fikk mange reaksjoner etter et intervju han gjennomførte med Krekar i fjor høst, der mullaen kom med kraftig skyts mot resten av den kurdiske islamistbevegelsen. Mange andre kurdiske islamister reagerte med harme fordi kanalen slapp til den omstridte eks-geriljalederen.

- De ringte og spurte om hvorfor vi intervjuet ham. Vi fikk mange e-post med protester, men også noen som støttet ham, sier Tamimi til aftenposten.no.

Krekar beskyldte de to andre kurdiske islamistgrupperingene for å ha gått bort fra prinsippet om at islamsk lov, sharia, skal være statens eneste kilde til lovgivning. Den tidligere geriljalederen anklaget også sine gamle allierte for å alliere seg med ikke-religiøse kurdiske partier.

- Truet med å drepe hamOgså Krekars egne tilhengere peker på kurdiske grupper som et mulig spor.

- Det er verdt å huske at kollobaratørpartiene flere ganger har truet med å drepe ham og bedt Norge om å utlevere ham, slik at han kan henrettes, skriver en deltaker på et radikalt islamistisk forum som ofte benyttes av al-Qaida og andre terrornettverk.

Det er verdt å huske at kollobaratørpartiene flere ganger har truet med å drepe ham. Krekar-sympatisør, islamistisk nettforum, 25. januar, 2010.

BekymretKrekars advokat Brynjar Meling sier til Dagbladet at angrepet på den tidligere geriljalederen bærer preg av en profesjonalitet som gir grunn til bekymring og frykter at nord-irakiske grupper kan stå bak.

Meling sier også til avisen at om nord-irakiske grupper har stått bak angrepet, må det få konsekvenser for Krekars utvisningsvedtak.

Politiet i Oslo understreket på en pressekonferanse tidligere mandag at motivet bak attentatet på Krekar foreløpig er ukjent og at de holder alle muligheter åpne i den videre etterforskningen. Skuddene blir etterforsket som et drapsforsøk.

Her fraktes Mulla Krekar i sikkerhet av politiet i Oslo. FOTO: BENJAMIN BAKKEN

FOTO: BENJAMIN BAKKEN

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Gjerningspersonen tok seg opp til Krekars inngangsdør i femte etasje, og har trolig skutt gjennom et åpent vindu. FOTO: HANS O. TORGERSEN

Skuddene mot Krekar og hans familie ble avfyrt inn gjennom dette vinduet. FOTO: HANS O. TORGERSEN FOTO: Hans O. Torgersen - Aftenposten

Siste nytt