• Thorbjørn Jagland venter på telefonsamtale med president Barack Obama etter at Obama har fått Nobels Fredspris den 9. oktober i år.

    FOTO: ARKIVHELGE MIKALSEN/VG

- Litt arrogant, litt dårlig gjort

Obama kunne greid å gjennomføre Oslo-besøket på en mer verdig måte - både for seg selv og Nobelinstituttet, mener PR-rådgiver Svein Tore Bergestuen.

Fredsprisen 2009

- Sett fra et kommunikasjonsfaglig ståsted så svekker det prisens legitimitet at Obama barberer programmet i forbindelse med fredsprisutdelingen, sier PR-rådgiver Svein Tore Bergestuen i Geelmuyden.Kiese til Aftenposten.no.

Bergestuen mener at Obamas mange avlysninger i forhold til det tradisjonelle programmet tilsier at han kanskje ikke er så stolt av prisen.

- At han ikke stiller i CNN-intervjuet og ikke holder noen ordentlig pressekonferanse, skaper et inntrykk av at han fortsatt har en flau smak i munnen. Det undergraver også noe av legitimiteten til Nobelinstituttet, sier Bergestuen.

- Kan ikke bli mange sånne på radBergestuen mener det finnes både gode og dårlige argumenter for å gi Obama prisen, og at en dårlig vurdering først og fremst går utover Nobelinstituttet. Men den negative konsekvensen av et skuffende Oslo-besøk kommer Obama og Nobelinstituttet til å måtte bære sammen.

Han burde, med sine utmerkede kommunikasjonevner, turt å møte både CNN og pressen. Svein Tore Bergestuen, PR-rådgiver

Svein Tore Bergestuen er kommunikasjonsrådgiver i Geelmuyden.Kiese. FOTO: SCANPIX

FOTO: Arnesen, Marte Vike

- Men det at han ikke ønsker å ta del i dette, slår tilbake på både Obama og Nobelinstituttet. Det spiller ingen rolle om han har en god grunn til å ikke stille opp, effekten er det samme. Både folk i Norge og folk i andre land vil oppfatte det på samme måte. Litt arrogant, og litt dårlig gjort, sier Bergestuen, og legger til at han synes det er dumt at Obama ikke klarer å sette mer pris på tildelingen.

- Han burde, med sine utmerkede kommunikasjonevner, turt å møte både CNN og pressen - og samtidig bidratt til gjøre verdens viktigste prisutdeling både forståelig og verdig for både seg selv og Nobelinstituttet.

- Hva gjør dette med institusjonen Fredsprisen?

- Jeg tror ikke dette trekker ned Nobelprisen over lengre tid. Komiteen har tatt mange modige valg, og når man skal ligge i forkant og være aktuell, vil man noen ganger bomme. Men det kan ikke bli mange sånne på rad. Og det blir det ikke heller – for neste år kommer det til å være en mye mindre kontroversiell vinner, spår Bergestuen, som sier at Nobelkomiteen nå må gjøre jobben sin de neste årene for ikke å miste troverdighet.

Bergestuen understreker at han som norsk og derfor vertskap, sikkert er litt personlig snurt over turboturen, og at kommentarene kan preges av det.

Elizabeth Hartmann i Siste Skrik Kommunikasjon mener det er naivt å tro at Obama har mye tid å bruke i Oslo. ARKIVFOTO: KATRINE NORDLI

FOTO: Nordli Katrine

- NaivtElizabeth Hartmann, daglig leder og strategisk rådgiver i Siste Skrik Kommunikasjon, mener derimot at vi i Norge er for godt vant fra tidligere års fredsprisutdelinger, og ikke har noe å tjene på å sutre.

- Jeg tror vi har vært veldig bortskjemt med de tidligere fredsprisvinnerne som har brukt veldig mye tid her, vært med på konserter og vært her i veldig mange dager. Når man gir en pris til Obama, må man regne med at han har et program som ikke tillater å bruke så mye tid i Norge. Det er naivt å tro at han skulle være her så mye, sier Hartmann.

Hun tror imidlertid at de mange endringene i programmet har ført til en oppfatning av at besøket er nedprioritert.

- Når pressen først skriver at han kommer en dag tidligere, og deretter at han ikke gjør det likevel, sitter man igjen med et inntrykk av at han prioriterer besøket ned. Men dette er noe vi ikke har sett og opplevd før i det hele tatt i Norge. Jeg tror Obama er så mange nummer større enn de andre som har vært på offentlig besøk tidligere - større enn vi fatter, sier Hartmann.

- Et lovende signalHeller ikke kommunikasjonsrådgiver Herman Stadshaug i Renommé synes det spiller noen særlig rolle at Obama har avlyst mange momenter i programmet.

- Presidentens oppgave er først og fremst å jobbe, og Obama har lovet å utrette mye i løpet av sin periode. Én del av jobben er å representere landets ansikt og interesser utad, men dette er ikke en pris til USA. Derfor kan det korte besøket være et lovende signal om presidentens hensikter - at han vil bruke mindre tid enn noen av hans forgjengere til å representere sin egen popularitet, sier Stadshaug.

- Dessuten; Hvis det stemmer at denne tildelingen er tiltenkt å skulle inspirere Obama til å arbeide for fred, så er det vel betryggende at han ikke bruker tiden til å besøke utstillinger over seg selv?

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks