• Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik synes praksisen med å la mannlige barnehageansatte slippe bleieskift er både tåpelig og ødeleggende for likestillingen.

    FOTO: SCANPIX

- Mannlig bleiefritak er ødeleggende

- At menn slipper å skifte bleier i barnehagen, er direkte ødeleggende, mener likestillings- og diskrimineringsombud (LDO) Sunniva Ørstavik.

Hennes første reaksjon da hun leste Aftenbladets sak fra Sporvongane barnehage i Time, der de mannlige ansatte slipper bleieskift, var "dette er tåpelig", skriver Aftenbladet.

- Men etter at jeg fikk tenkt litt på det, har jeg kommet til at det ikke bare er tåpelig, det er direkte ødeleggende. Det er ødeleggende for det viktige arbeidet vi gjør for å vise at kvinner og menn kan gjøre de samme tingene. Altså er det mer alvorlig enn at vi kan kalle det bare tull, sier Ørstavik.

 - Barnehagene har ansvar

Hun mener det er særlig alvorlig at det skjer i en barnehage.

- Barnehagene har et spesielt ansvar for å gi barna mulighet til å bryte ned de trange kjønnsrollemønstrene. Barnehagen skal vise barna at de har mulighet til å velge bredt. Her sier barnehagen det stikk motsatte: Dere må velge veldig, veldig smalt, sier Ørstavik.

Hun mener også denne holdningen er en fornærmelse overfor alle menn som liker å være sammen med barn og som har lyst til å ta del i hele deres liv.

Bra mål, feil middel

Pedagogisk leder i Sporvongane barnehage, Tone Elin Grønstad, understreker i Aftenbladet lørdag at hun er for likestilling.

- Men om fritak fra bleieskift fører til flere menn i barnehagene, mener jeg at vi kvinner godt kan gjøre akkurat den jobben, sier hun.

Ørstavik roser henne for målet om å få flere menn til barnehagene.

- Målet er fint, men middelet er helt galt. Grunnen til at vi har få menn i barnehagene, er ikke fordi de må skifte bleier. En mye viktigere grunn til at de forsvinner fra yrket, er at de blir så alene. Det ser vi både fra kvinne- og mannsdominerte yrker; vi trenger kolleger av samme kjønn, og har vi ikke det, så slutter vi, sier Ørstavik.

- Se til Bergen

Hun har nylig besøkt en barnehage i Bergen som har gjort mye for å tiltrekke seg og beholde mannlige ansatte – og lykkes med det.

- Og der handlet det ikke om å slippe bleieskift, for å si det sånn. Barnehagen satser mye på å sørge for at mennene alltid hadde mannlige kolleger, og at mennene fikk være med å sette sitt stempel på hva barnehagen skal være, sier Ørstavik.

Som likestillings- og diskrimineringsombud synes hun det har vært oppløftende å følge debatten om denne saken fra Time i sosiale medier.

- Motreaksjonene har absolutt vært i flertall. Folk er helt klare på at barn trenger mange og fargerike rollemodeller, ikke modeller som er så ensporede at de kan puttes i en bleie.

 

 

 

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt