• Det amerikanske kampflyet JSF.

    FOTO: LOCKHEED MARTIN / AFP

- Norge minner litt om en bananrepublikk

- Kampflykjøpet får Norge til å minne litt om en bananrepublikk, sier Robert Hewson, redaktør i militærtidsskriftet Jane’s.

Etter å ha hørt Regjeringens valg av det amerikanske kampflyet JSF og kritikk av svenske JAS Gripen, satte Hewson seg på flyet til Norge for å finne ut hva som har skjedd.

- Jeg forstår det ikke. Hele verden ser på dere, alle trodde at Norge gikk metodisk til verks. Men så har dere landet på en pris som ikke eksisterer, og en kapabilitet som ingen kan bevise finnes. Det ser ut som om alle analyseverktøy ble kastet ut av vinduet de siste 48 timene før valget. Det er trist for Norge og et flyvåpen som nyter så stor respekt ute, sier Hewson til Aftenposten.

Han viser til at USA, i motsetning til Sverige, ikke har garantert for prisen, og at JFS’ historie frem til i dag, taler for at dagens pris ikke blir sluttprisen.

Forsinket.

- Ingen utenom prosjektledelsen tror på flyet. Det er forsinket, og budsjettene er overskredet. Hva inneholder egentlig prisen fra Lockheed Martin: Jeg tror ikke den inneholder reservedeler, våpen, logistikk, trening, vedlikehold.

- Jeg tror ikke tallet er troverdig. Jeg vil vite hva summen inneholder. Nå kan de love hva som helst uten at noen kan imøtegå dem. Ingen vet hva prisen blir til slutt, sier Hewson, som har dekket internasjonal flyindustri 15 år.

Når han nå skal skrive om det norske kampflykjøpet, vil det bli lest av toppene i den internasjonale militære og sivile flyindustrien. Det hører med til historien at Hewson tidligere har skrytt Gripen opp i skyene.

- Bedre fly enn Gripen C/D går det ikke an å få tak i, sa Hewson til svenske Ny Teknik i april. Og han la til: –Noen må ha mot til å si «nei, vi kjøper ikke JSF. Vi kan bruke våre penger bedre».

Overlegent.

- Jeg tror ikke at det finnes noen prisgaranti fra den amerikanske regjeringen. Hvis de garanterer prisen, er det ganske utrolig: For da tilbyr de det mest avanserte, raffinerte og teknisk overlegne flyet til den laveste prisen, sier han.

Hewson viser også til at JSF så vidt har forlatt tegnebordet, mens Gripen er i bruk i luften.

- I dag finnes det kun to prototyper, men ingen av dem har gjennomgått avansert testing ennå. Å bedømme flyet nå blir ren gjettelek, sier han.

- Alt er nytt med JSF. Hvis alt virker når det er ferdig, vil det være veldig imponerende. 100 års erfaringer med flyindustrien har aldri opplevd maken. Flyene har alltid blitt dyrere og forsinket, legger han til.

- Stealth-teknologien gir JSF et forsprang på fienden?

- For USA er den enormt viktig. Stealth kan brukes offensivt til å invadere land som Iran, Irak og kanskje Kina. Et lite land som Norge, betaler et enormt gebyr for en vare det ikke trenger. Dessuten er stealth og all annen teknologi hemmelig, og vil bli fullstendig kontrollert av USA.

- Norge får ikke engang samme fly som USA. Det produseres ett for USA, ett for Storbritannia og ett for alle andre land. Når JSF en gang blir ferdig, blir det sikkert bra – men dyrt og forsinket, spår Hewson.


Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt