– Norsk etterretning kjente til CIA-agenter

Forsvarets etterretningstjeneste kjente til at to CIA-agenter oppholdt seg i Norge i 2003, hevder etterretningskilder.

Samtidig svirret rykter om at CIA ville kidnappe mullah Krekar og føre ham ut av landet..

Dersom de to agentene Cynthia Dame Logan og Gregory Asherleighs oppdrag i Norge ikke var godkjent, er det et brudd på norsk lov.

– Ingen skal kunne operere på egen hånd. Prinsippet for samarbeid med utenlandske myndigheter i Norge er at norsk politi aldri skal gi fra seg ledelsen eller jurisdiksjonen, sier seksjonssjef Ingrid Wirum i Justisdepartementets politiavdeling til TV2 Nettavisen.

Logan og Asherleigh er ettersøkt over hele Schengen-området for kidnapping av den muslimske geistlige Osama Mustafa Nasr på åpen gate i Milano i 2003. Etter denne aksjonen kom agentene direkte til Norge. Få dager før Asherleigh ankom landet, søkte mullah Krekars advokat Brynjar Meling om politibeskyttelse for Krekar.

– Vi ble fortalt at det hadde blitt sendt agenter fra USA som skulle bringe ham til Guantanamo. Dette stemmer godt overens med de opplysningene jeg fikk den gangen, sier Meling til TV 2 Nettavisen.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Advokat Brynjar Meling søkte om politibeskyttelse for mullah Krekar får dager før CIA-agentene ankom Norge. FOTO: DAG GRUNDSETH