• - Heldigvis viser tildelingene av fredsprisen en upåklagelig og imponerende uavhengighet, sier Jan Egeland.

    FOTO: PAAL AUDESTAD

- Skjønner forklaringsproblemet

NUPI-direktør Jan Egeland mener utnevnelsene av fredsprisvinnere opp gjennom årene viser at Nobel-komitéen er «upåklagelig og imponerende uavhengige».

Les også:

- Når vårt fremste politiske organ Stortinget utnevner Nobel-komitéen i samsvar med partienes styrke ved siste valg og med tidligere topp-politikere som medlemmer er det ikke lett å få resten av verden til å forstå at komitéen er helt uavhengig.

- Alfred Nobel la gjennom sitt testamente opp til dette forklaringsproblemet ved fastsette at Stortinget utnevner komiteen i motsetning til praksisen i Sverige. Nettopp derfor burde kanskje partigruppene tenke ekstra nøye igjennom hvem de oppnevner, sier leder av Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jan Egeland, til Aftenposten.no.

Støres «prat» med Jagland

Lørdag skriver Aftenposten at utenriksminister Jonas Gahr Støre diskuterte muligheten for en kinesisk fredsprisvinner med Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, to uker før årets fredsprisutdeling.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre videreformidlet kinesiske myndigheters frykt for at årets fredspris skulle gå til en opposisjonell.

- Har utenriksministeren her lagt føringer inn mot Nobel-komitéen på en utilbørlig måte?

- Jeg har ingen forutsetninger for å vite hva som ble sagt, hvordan og i hvilken sammenheng. Om det var en ren formidling av hva Jagland likevel kunne ha lest i avisene, om det var et råd, eller en advarsel. Det som er uforløst for lille Norge er det forhold at regjeringen kan og må insistere på sin totale uavhengighet fra Nobel-komitéen samtidig som at Stortinget oppnevner tidligere politikere som dens medlemmer. For store deler av verden, og kanskje spesielt asiatiske land, er ikke dette særlig lettfattelig, sier Egeland.

- Viser historien at Nobel-komitéen har latt seg presse?

- Heldigvis viser tildelingene en upåklagelig og imponerende uavhengighet helt fra Carl von Ossietzky fikk prisen for 1935 og frem til årets fredspris til demokratiforkjemperen Liu Xiaobo, men forklaringsproblem forsvinner ikke selv om praksis viser uavhenighet, sier Jan Egeland.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt