• Vil ha flere healere

    -Vi trenger flere healere som lager struktur og pensum. Healer Gillian Godtfredsen synes det er positivt at prinsesse Märtha Louise skal starte skole med engelterapi.

    VIDEO:

  • Prinsesse Märtha Louise vil starte en ny alternativ skole, for blant annet lære folk å komme i kontakt med engler.

    FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/SCANPIX

- Vi har verdens mest
spennende kongehus

PR-eksperter strides om Märthas nye livssyn skader kongehuset.

Les også: – Prinsessen leker med engler og demoner Les også: Märtha vil lære folk å snakke med engler
I dag ble det kjent at prinsesse Märtha Louise vil starte den alternative skolen Astarte Education sammen med Elisabeth Samnøy (39), som blant annet tilbyr en treårig opplæring i «reading», «healing» og «berøring». - Dette er spennende og fint. Dette understreker at vi har fått verdens mest spennende kongehus, sier PR-ekspert Kjell Terje Ringdal til Aftenposten.no.

- Modig

Ringdal har bakgrunn som seniorrådgiver i Dinamo PR og direktør i JBR McCann Informasjon. Nå jobber han som direktør for informasjon og samfunnskontakt i Norsk Rikstoto. - Jeg synes det er modig av prinsessen. Hun følger sitt hjerte og gjør det hun tror på. Det får jeg respekt for, sier han. Han tror ikke kongehuset blir skadet av utspillet. Han ser på kongehuset som en teaterforestilling, med forskjellige rollefigurer. I det norske kongehuset finner vi den kulturelt alternative (Märtha), forfatteren (Ari Behn), politikeren (Haakon), forkjemperen for svake og utsatte (Mette-Marit), den kunstinteresserte (Sonja), og den klassiske kongen (Harald). - Summen av dette blir utrolig spennende, sier Ringdal.
Les også: Telefonen går til Slottet - Prinsessen bør melde seg ut av statskirken

Skiller seg ut

Han mener det norske kongehuset skiller seg kraftig ut fra andre kongehus, der persongalleriet stort sett driver med tennis, seiling, næringsliv og kunst. - Kongehuset må sørge for å aldri bli normale. De må bevare kongeligheten. Det har de klart hittil. De har klart å være opphøyde personer, samtidig som de har opptrådd nært nok til å være i kontakt med folket, sier han. Les også kommentaren Engler til besvær og si din mening om saken!

- Skader kongehuset

Seniorrådgiver i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese, Hans Geelmuyden, mener derimot at prinsessens lefling med New Age-livssyn er skadelig for kongehuset. - Slike utspill gleder meg. Det bringer oss et skritt nærmere republikk, sier Geelmuyden til Aftenposten.no. - Det er ikke prinsessens nyreligiøsitet som er problemet, men at monarkiet som forfatning er foreldet, sier han. - Kongefamilien har vel aldri vært forbilder for intellektuelt søkende nordmenn. Men jeg tror slike utspill skaper en avstand til kongefamilien. Det er vanskelig for nordmenn å identifisere seg med prinsessens utspill, sier Geelmuyden.

Harry Potter

Han understreker at prinsessen må ha samme rett som andre nordmenn til å benytte seg av religionsfriheten Grunnloven gir. - Prinsessen får tro hva hun vil. Slik jeg ser det, er det ikke Grunnloven som blir prinsessens problem, men lovgivningen mot kvakksalveri og villedende markedsføring, sier Geelmuyden.
Se også: Tema: Prinsesse Märtha Louise
Sosialantropolog Tian Sørhaug ved Universitetet i Oslo mener utspillet har sammenheng med Harry Potter-hysteriet. - I disse Harry Potter-tider er det jo ikke så unaturlig at prinsessen driver med magi, sier Sørhaug. Han tror mange vil se prinsessens nyreligion som en videreføring av en naturlig kulturell strømning. Men samtidig tror han at mange vil reagere negativt.

- Utnytter mediemakt

- Flere vil nok se det som å prøve å utnytte sin posisjon. Kongefamilien har en mediekraft som de har vært forsiktig med å utnytte. Nå utnytter prinsessen denne mediekraften, sier Sørhaug. Han peker samtidig på at kongefamilien har en magisk aura, ved at folk tillegger deres synspunkter og handlinger en større betydning enn det det i realiteten har. - Men det prinsessen har gjort bryter på en måte med den sosiale kontrakten. Det er folket som gjør de kongelige magiske. Det er ikke prinsessen som er magisk, sier sosialantropologen.

- Ut av statskirken

Daglig leder Erik Loe i reklamebyrået Dinamo tror folk med kristent grunnsyn vil reagere på prinsessens skoleplaner. - Det er uvanlig at de kongelige går på tvers av statskirken, som kongefamilien egentlig er tilsluttet, sier Loe. - Hun står fritt til å praktisere de trosretningene hun måtte ønske, men bør vurdere å ta konsekvensene av det, og melde seg ut av statskirken, sier han. Utover det tror han folk vil være forholdsvis likegyldige til prinsessens nyreligion. - Jeg tror ikke dette får betydning for folks oppfatning av kongehuset, men det får en betydning for folks syn på henne som person, sier Loe.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Prinsessens nye livssyn bidrar til at vi har verdens mest spennende kongehus, mener PR-ekspert Kjell Terje Ringdal. FOTO: privat

Hans Geelmuyden tror prinsessens utspill tar oss et skritt nærmere republikk.

Siste nytt