• - Vi bor i et fredelig land hvor vi kan snakke fritt, påpekte Arian Omed Arif under den lille demonstrasjonen på torget i Larvik.

    FOTO: PER ANNAR HOLM

- Vi skal ikke true noen selv om vi er uenige

LARVIK (Aftenposten.no): Med hovedpersonen selv trygt tilbake på skolebenken i Medina protesterte muslimene i hjembyen Larvik mot Mohyeldeen Mohammad ekstreme utspill.

- Vi er uenige i at Dagbladet trykket Muhammed-tegningen, men vi hater terrorisme. Vi skal ikke true noen selv om vi er uenige i hva andre gjør. Vi bor i et fredelig land hvor vi kan snakke fritt, og er derfor uenige med muslimer som truer andre til taushet, sier Arian Omed Arif.

Den kurdiske muslimen fra Nord-Irak er blant initiativtakerne til demonstrasjonen i Larvik mandag ettermiddag, som ble arrangert som en motvekt til uttalelsene Mohyeldeen Mohammad fredag for en drøy uke siden.

Få demonstranterDet var ni demonstranter som møtte opp, og dobbelt så mange pressefolk, på torget i Larvik:

- Egentlig skulle vi vært over 50, men en annen muslim i Larvik sendte ut en SMS om at demonstrasjonen var avlyst, sier 31-åringen til Aftenposten.no.

Med plakater med slagord som "Vi ønsker fredelig sameksistens i Norge", "Vi ønsker gjensidig respekt og forståelse" og "Hva var formålet med å trykke karikaturtegningene" ble den fredelige demonstrasjonene i den snøtunge vestfoldbyen avholdt.

Men demonstrantene følte også press fra andre muslimer i Larvik:

Blant annet skal et nært familiemedlem av Mohyeldeen Mohammad ha blitt observert med kamera mens han tok bilder av de ni demonstrantene.

- Skjelt utMen ikke alle de 600 muslimene som nå bor i Larvik støttet punktmarkeringen. Mohammed Ayob både skjelte ut demonstrantene, og viste dem fingeren ganger ti:

- Dagbladet gjorde en feil, og Mohyeldeen gjorde en feil. Men han skal slippe å bli slaktet i gata hjemme i Larvik, sier 55-åringen til Aftenposten.no.

Utsagnene viser den kraftige splittelsene både publiseringene av tegningene og protestene i etterkant har skapt i de muslimske miljøene over hele Norge.

Mohammed Ayob skjelte ut demonstrantene i Larvik. FOTO: PER ANNAR HOLM

FOTO: Per Annar Holm

Dro til MedinaMohyeldeen Mohammad forlot Oslo lufthavn Gardermoen med kurs for Saudi-Arabia søndag kveld, og overfor VG sa han at det var åpent om han i det hele tatt ville vende tilbake til Norge.

- Det spiller ingen rolle om hele menneskeheten er imot meg. Det gjør ingen ting, så lenge Allah er med meg. Ingen kan skade meg bortsett fra hva Allah har bestemt, sa Mohyeldeen Mohammad før avreise.

De neste fire månedene skal Larvikmannen fortsette sine studier av sharia-lovene i Medina med den andre og avsluttende semesteret.

Kanskje reiser han etterpå til Irak hvor familien opprinnelig kommer fra, ellers så velger han å bli et annet sted i den arabiske verden.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt