• - Jeg vil si takk ...

    USAs utenriksminister Hillary Clinton møtte Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre i UD fredag formiddag for å diskuterte internasjonale spørsmål.

    VIDEO: Aftenposten Video

  • Hillary Clinton roste den norske sommersolen da hun ankom Victoria terrasse for å møte utenriksminister Jonas Gahr Støre fredag morgen.

    FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG

  • Clinton fikk en varm velkomst av sin norske kollega da hun ankom Utenriksdepartementet.

    FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG

– Nå som solen skinner er jo alt perfekt

Hillary Clinton smilte bredt før hun hastet inn til dagens første møte med utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Et kvarter forsinket svingte Clintons kortesje på 13 biler og et antall motorsykler inn til Victoria terrasse, der hennes norske kollega ventet tålmodig ved inngangen.

Video

- Jeg vil si takk ...

USAs utenriksminister Hillary Clinton møtte Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre i UD fredag formiddag for å diskuterte internasjonale spørsmål.

 

De to utenriksministrene, som har utviklet et nært samarbeid, kysset på begge kinn før Clinton ble geleidet inn til dagens første møte med Støre.

– Det er fint å være tilbake. Nå som solen skinner er jo alt perfekt, fortalte hun det oppmøtte pressekorpset før hun forsvant inn døren.

Nordområdene, Myanmar og Syria

Clinton har et hektisk program i Oslo i dag og i Tromsø i morgen. I dag skal hun, i tillegg til å møte Støre, spise lunsj med statsministeren og treffe Kongen i audiens på slottet. I ettermiddag holder hun også et innlegg på en stor konferanse om global helse i Oslo rådhus.

Hun har også bedt om å få møte noen av de overlevende fra Utøya-massakren 22. juli, noe hun skal gjøre før avreise nordover.

I Tromsø handler besøket i hovedsak om nordområdene og Arktis. USA er, i likhet med Norge, et permanent medlem av Arktisk råd, og Jonas Gahr Støre mener at Clinton deler mye av hans engasjement for utviklingen i nord.

Ordfører: «Jeg er ikke vant til at invitasjonen kommer først dagen før et så viktig besøk» – Det at Clinton nå bruker to dager i Norge, det tror jeg er et veldig godt uttrykk for hvor godt og nært forholdet mellom Norge og USA er. Det er veldig hyggelig, sa Støre rett før Clinton ankom.

Han la til at Myanmar og Syria også kom til å stå på dagsordenen.

– Det skjer mye i Myanmar som er positivt, men finnes også mange motkrefter. Vi har ikke noe annet valg enn å lene på for å fortsette utviklingen i positiv retning. Der har vi som internasjonalt samfunn et ansvar, sier Støre til Aftenposten.no.

Norge har vært tidlig ute med å anerkjenne reformprosessen i Myanmar, og sitter med betydelig kompetanse og et omfattende kildenettverk i landet. Dette gjør at Norge er interessant for USA i dette spørsmålet, etter det Aftenposten kjenner til.

Tror fortsatt på diplomati i Syria

Støre avviste at diplomatiet har mislyktes i Syria, og trodde heller ikke at Clinton kom til å ha denne oppfatningen.

– Vi må bruke alle de virkemidlene vi har. Det er fortsatt flere virkemidler igjen som FNs sikkerhetsråd kan ta. Det er jo ikke slik at du bare kan svitsje fra en diplomatisk løsning til en militær løsning. Det er sterkt bekymringsfullt det som skjer i Syria nå, men Kofi Annans fredsplan er fortsatt det vi må presse på for å gjennomføre, sier Støre til Aftenposten.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt