• Veggen til Vigdis og Joel Pedersen flyttet seg 3 cm inn under eksplosjonen. Ekteparet kan se rett bort på Mills-fabrikken.Én person omkom og tre ble skadet i eksplosjonen.

    FOTO: Per Annar Holm, Per Annar Holm

- Veggen flyttet seg flere centimeter


Vinduer i tre etasjer blåste ut av Mills-bygningen i eksplosjonen som kunne merkes over store deler av Fredrikstad i går.

- Eksplosjon! sa Joel til kona, og gikk ut i stuen. De er nærmeste naboer til fabrikken i Fredrikstad. Veggklokken hang så vidt på veggen, flere blomsterpotter var knust. Han gikk bort til vinduet som vender ut mot fabrikken, da så han det:

Flere cm

Veggen hadde flyttet seg flere centimeter, røyk sivet ut fra sprekkene, opplyser Joel Pedersen. I boden ute på verandaen hadde vaser, flasker og blomsterpotter rast ut av hyllene.

Les også

 

Aftenposten har vært inne på Mills-fabrikken. Området der eksplosjonen fant sted ser ut som en liten krigssone. Forvridde metalldeler og bygningsrester ligger spredt på fabrikkområdet.

Brannvesen og politi stengte i lang tid av området på grunn av eksplosjonsfare. Faren ble etter hvert avblåst, men store deler av området er fortsatt stengt på grunn av ødeleggelsene og av hensyn til etterforskning.

Propantank

– Ulykken fant sted da en propantank tilhørende Mills eksploderte i forbindelse med planlagt vedlikeholdsarbeid, sier operasjonsleder Terje Marstad. Bombegruppen til politiet ble da tilkalt, for å gi ekspertbistand og rådgiving.

Ifølge fabrikksjef Hilde Fløgstad ved Mills skjedde eksplosjonen da en gassbil var i ferd med å tømme og utføre service på en tank på området.

Video

- Glass spruta og barn gråt

Dag Bergby jobbet i nabobygningen til Mills fabrikker i Fredrikstad da det eksploderte. Video: Anette Aasheim

 

– Det sto en massiv brannsky ut fra fabrikken, sier daglig leder Dag Bergby i Biltema, som er nærmeste nabo til Mills.

Omkom under arbeid

Den omkomne var 62 år gamle Dan Vigbjørn Larsen fra Lunner kommune i Oppland. Han var tilknyttet firmaet som utførte vedlikehold. Av de tre skadede var to tilfeldig forbipasserende og én arbeidet i samme firma som omkomne. Alle ble lettere skadet.

Monica Nordahl befant seg også inne på Biltema, da hun «hørte et vanvittig smell».

– Jeg har aldri hørt noe lignende, sier Nordahl, som først trodde det var noe som datt ned fra annen etasje.

– Jeg følte at brystet mitt ble presset inn. Det var masse glasskår. Vinduene ble blåst inn. Varene lå strødd, sier hun.

Andre vitner forteller at varer falt ned fra hyllene i Rema-butikken, som ligger i området.

Video

Slik så det ut etter eksplosjonen i Mills-fabrikken

En person er bekreftet omkommet og tre er skadd etter en eksplosjon i Mills-fabrikken i Fredrikstad.

 

Klokken stoppet 16.16

Ingen av de 25–30 Mills-ansatte som var til stede på fabrikken da det smalt, ble fysisk skadet. Fabrikksjef Fløgsad forteller til NTB:

– Fabrikken er påført store skader. Miljøbygget vårt, renseanlegget ved fabrikken, er helt ødelagt.

– Klokken stoppet 16 minutter over fire, det var da det skjedde, sier Joel Pedersen., fremdeles skjelven etter det som skjedde bare noen timer tidligere.

Tidligere på dagen hadde de stusset over flammene de så brenne borte ved fabrikken. Vedlikeholdsarbeid, tenkte de bare.

–  Jeg tror ikke jeg får sove i natt, sier kona Vigdis Pedersen.

Tankene går til omkomne

De har ofte stått og sett ut på fabrikken, sett på tankene med gass som står der og vært bekymret. Etter det kraftige smellet sto de en stund på stuegulvet, før de løp ut sammen med flere av de andre naboene. Hva skjer?! ropte flere mens de løp ned trappene. Flere satte seg i bilen og kjørte bort fra åstedet i frykt for flere gasseksplosjoner.

– Det er klart vi har vært redde, spesielt når vi bor så nærme, sier Joel.

– Men tankene går nå først og fremst til de pårørende til den omkomne, sier de.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Siste nytt