• - Manglende samarbeidsvilje overfor Engh kan skyldes han kvinnesyn

    Kommentator i Adresseavisa, Siri Wahl-Olsen, vurderer Behring Breiviks oppførsel overfor aktor Engh i lys av hans kvinnesyn.

    VIDEO: Aftenposten Video

- Behring Breivik oppførte seg mer vanskelig overfor kvinnelig aktor

Gang på gang nektet Anders Behring Breivik å kommentere Inga Bejer Enghs spørsmål. - Kan skyldes hans kvinnesyn, mener kommentator.

I første del av hennes utspørring av ham, svarte Breivik konsekvent «det ønsker jeg ikke å kommentere».

På spørsmål om hvorfor han ikke ville kommentere hennes spørsmål, svarte han at «det er ikke i min interesse å belyse det». Men da statsadvokat Svein Holden innimellom brøt inn med et spørsmål, åpnet den tiltalte massemorderen seg i langt større grad.

Kvinnesyn kan være årsak

Kommentator i Adresseavisen, Siri Wahl-Olsen, mener det er tydelig at den terrortiltalte har vært veldig lite samarbeidsvillig overfor Inga Bejer Engh, og registrerer at han er mer utfyllende i sine svar når det er Holden som stiller spørsmålene.

Ganske mange møter kvinner med mandat og ansvar på en mindre respektfull måte enn menn i tilsvarende stillinger. Professor Jorunn Økland.

- Når Engh spør ham om ting så svarer han hele tiden «det vil jeg ikke kommentere» og hun må gå tilbake og vise til politiavhør eller manifestet hans. Han er veldig vanskelig overfor henne, sier kommentatoren.

Hun mener at årsaken kan være Behring Breiviks kvinnesyn, og hans oppfatning av at kvinner generelt bør ha en sekundær rolle i samfunnet.

- Kanskje så har det noe med det at hun er kvinne å gjøre. Han har jo et litt spesielt kvinnesyn, sier Wahl-Olsen.

Kommentatoren synes Bejer Engh gjør en god jobb, og at hun utviser stor tålmodighet.

- Hun prøver hele tiden å bearbeide ham. Så får hun litt hjelp av en annen kvinne, en meget myndig dommer, Wenche Elizabeth Arntzen, som jeg synes administrerer denne saken på en veldig bestemt og kontant måte, sier kommentatoren.

- Relativt grei kommunikasjon

Aktor Inga Bejer Engh synes selv at kommunikasjonen med den terrortiltalte forløp relativt godt i retten onsdag.

Hvordan opplever du det at tiltalte nekter å svare på så mange av dine spørsmål?

Les også

«Han er i nærheten av et karakterdrap på seg selv»

Anders Behring Breivik har hatt en dårlig dag på jobben, skriver Inge D. Hanssen

- Jeg er vant til at tiltalte i straffesaker ikke ønsker å svare på spørsmålene mine, så det er ikke noe uventet, sa Inga Bejer Engh på pressekonferansen i etterkant av rettsdagen.

- Hvordan opplever du tonen mellom deg og Breivik?

- Det er det vanskelig for meg å vurdere. Men jeg synes kommunikasjonen med ham har vært relativt grei.

Bejer Engh fikk tirsdag høre at hun snakket til tiltalte som om han var et barn, og i retten i dag sa Breivik at han likte det bedre når hun snakket til ham på denne måten.

Under pressekonferansen ble hun bedt om å kommentere dette.

- Det sier meg at tiltalte følger med på det dere skriver, repliserte Engh raskt, til latter fra salen.

På spørsmål om hun har endret stil i sin utspørring onsdag, svarte hun at hun har mange stiler:

- Jeg har flere stiler som jeg blander, jeg kjører ikke en fast stil. Jeg ser an temaet og hvordan det passer seg i den situasjonen jeg sitter i. Dere vil få se mange versjoner av Bejer Engh, utdypet aktor.

- Ikke unik oppførsel

Jorunn Økland, professor og senterleder ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo, har studert Anders Behring Breiviks manifest, men ønsker ikke å kommentere den terrortiltaltes oppførsel i retten uten selv å ha vært til stede.

Hun mener at det ikke er unikt at kvinner, selv de som innehar en ansvarlig rolle som aktor i en rettssak, blir utsatt for kjønnsdiskriminerende oppførsel. 

Jorunn Økland, professor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved UiO.
- Det finnes nok dessverre ganske mange eksempler på at folk som har en likestillingsideologi, som er for likestilling, ville ha oppført seg på akkurat samme måte i retten. Altså at de møter kvinner med mandat og ansvar på en mindre respektfull måte enn menn i tilsvarende stillinger.

Professoren mener den terrortiltaltes antifeministiske utsagn i det såkalte manifestet har fått mindre oppmerksomhet i den offentlige debatten enn hans gjentatte angrep mot det multikulturelle og kulturmarxistiske, som han hevder har ødelagt Norge.

- Da han ble tatt, og i den første perioden, var feminisme veldig fremtredende. Men dette er i ettertid i mindre grad blitt debattert og har fått mindre oppmerksomhet, sier Økland.

Hvordan vil du karakterisere Breiviks kvinnesyn?

- Noen karakteriserte hans kvinnesyn, som kommer til uttrykk i manifestet, som at han ser på kvinner som «livmødre på to ben», og dette synes jeg er betegnede. Han mener det største sviket norske, kristne kvinner kan gjøre er å føde barna til ikke-norske muslimske menn.

Ifølge kjønnsforskeren er han i mindre grad opptatt av kvinnen som omsorgsperson, og han skriver ikke så mye om oppdragelse og omsorg i det såkalte manifestet. Samtidig ligger det tradisjonelle morskapsidealet implisitt i hans ideologi.

- Ender ikke opp som ham

Økland er opptatt av at vi ser at den terrortiltalte henter sitt tankemessige gods fra mange ulike hold, at han plukker fra et bredt register av ulike ideologier, og at vi som samfunn kritisk analyserer dette tankegodset og ser hvilke uheldige virkninger det har.

- Han trekker veksler på en del kristenkonservativt tankegods, han er motstander av likestilling og den norske innvandringspolitikken. Dette betyr imidlertid ikke at folk som er enige med ham i noen av disse idéene ender opp som ham, sier Økland.

Ingen detaljer

Aktor Inga Bejer Engh boret i dag i Breiviks reise til Liberia og London i 2002. Breivik selv hevder at han reiste til Liberia for å møte en serber som har flyktet fra krigsdomstolen i Jugoslavia. 

Les også

Dette har Behring Breivik sagt i retten

Aftenposten gjengir aktoratets utspørring av Anders Behring Breivik basert på NTBs stenograferte referater.

Under møtet skal han ha blitt testet på flere måter, for så å bli godkjent til å møte tre andre «militante nasjonalister» i London. På møtet i London skal Knights Templar ha blitt stiftet.

Men Breivik var gjerrig med detaljene rundt oppholdet og rundt personene han møtte.

- Hva ønsker du med dette? Hva er hensikten med å belyse London og Liberia-turen? Intensjonen din er å prøve å så til om Knights Templar-nettverket eksistere, bare så det er klart, sa Breivik, før han fortsetter:

Breivik: - Delegitimerer meg

- Jeg vet at du kommer til å prøve å delegitimere meg de neste to timene, sa han.

- Hva vil det si å delegitimere det, spurte Engh.

 - Nei, altså, så tvil om min forklaring. Så vi kan godt holde på i to timer til før vi kommer til konklusjonen, sa Breivik.

Etter gjentatte spørsmål – og gjentatte svar fra Breiviks side utbrøt en utålmodig Engh:

- Hvorfor har ikke du et ønske om å forsvare deg?

- Det er ikke min interesse å belyse detaljer som resulterer i pågripelser, svarte Breivik.

Flirte av aktors spørsmål

Senere spurte Engh om serberen han skal ha møtt:

- Når ble det bestemt hvor lenge du skulle være i London?

- Ønsker ikke kommentere det

- Når kom endringen av billetten?

- Ønsker ikke kommentere

- Men serberen ble ikke med?

- Det sa jeg istad?

- Hva synes du om det?

- Det vil jeg ikke kommentere

- Hvorfor smiler du?

- Du stiller spørsmål du vet jeg ikke kommer til å svare på, svarte Breivik.

Svarte Holden

Da den mannlige delen av aktoratet, statsadvokat Svein Holden, innimellom stilte spørsmål, var den tiltalte massemorderen i større grad villig til å ytre seg.

I stedet for gjentatte «det ønsker jeg ikke å kommentere», svarte tiltalte da med lengre meninger.

- Hvorfor vil det å svare på spørsmål bidra til delegitimere deg, spurte Holden.

Video

- Mange deler tankene hans, men tar avstand fra handlingene

Journalist Tor Bach om høyreekstremisme.

- Jeg sier ikke det, men strategien går ut på å dokumentere eller delegimitere turen min til Liberia. Jeg er kjent med deres undersøkelser, dere mener det er coveret mitt, om at jeg reiste til Liberia for å smugle diamanter, som dere til grunn, sier Breivik.

- Vil ikke det å svare ha motsatt effekt, nettopp å legitimere oppholdet?

- Jeg kan fortelle det jeg føler jeg kan.

Også tingrettsdommer Wenche Elisabeth Arntzen tok til ordet for å få Breivik til å forklare seg litt mer.

- At du ikke velger å svare, kan bli brukt mot deg. Hvis du ønsker å svare – vil det være bedre også for deg selv, sa Arntzen.

- Kvinner kunne ikke gjort det

Breivik har flere ganger gitt uttrykk for sitt kvinnesyn, og mener at kvinner bør ha en sekundær rolle i samfunnet. Tirsdag refererte han til Japan og Sør-Korea som sine idealsamfunn fordi kvinnene i disse landene, etter hans syn, underordner seg menn.

I dag uttalte han tvil om kvinner kunne være «fotsoldater», eller kjempe «motstandskampen», som han kaller det. Han sa da at kanskje én av ti kvinner kunne være i stand til det. Men når det kom til «aksjon» så mente han at menn måtte stå for dette.

Breivik sier at hvem som helst kan bearbeid sinnet sitt til å utføre handlinger som ham:

- Men muligens ikke kvinner, sa han.

- Så jeg ville ikke ha klart det? spurte Bejer Engh.

- Noen menn ville heller ikke ha klart det.

- Hvorfor ikke?

- Man må være født med ryggrad, ikke alle er det. Ser du på statistikken så er bare én av ti radikale aksjonister kvinner.

Mener politiet ikke har gjort god nok jobb

Breivik kritiserte politiet for ikke å ha gjort en god nok jobb med å sjekke opp om historien hans stemmer. Derfor ba han aktor om å hoppe over temaet om London- og Liberia-turen.

- Jeg vet jo hva som kommer de neste to timene. Kan vi ikke bare hoppe over det og komme rett til konklusjonen. Og konklusjonen er at politiet festet ikke noe lit til min forklaring. De tror ikke det finnes en serber. Og de tror ikke at han som er omtalt som min engelske mentor finnes.

Video

- Høyreekstremister er sjelden de skarpeste knivene i skuffen

Tore Sindin Bekkedal (AUF) sier påstandene til Behring Breivik faller fra hverandre i rettssalen.

Breivik mener at det må legges til grunn at politiet ikke har avhørt de mulige individene i Serbia, fordi serbiske myndigheter ikke er interessert i å samarbeide med norsk politi.

- I tillegg så har jeg også sagt at det som jeg frykter aller mest, er Facebook-kontoene mine, fordi én av de 8.000 jeg sendte det kompendiet til, eller forsøkte å sende, er én  av dem, og er tilknyttet KT (Knights Templar). Men så har det vist seg da, at dere ikke har vært interessert i å prøve lokalisere hvem av de 8.000 det kan være, sa Breivik.

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra 22. juli

Spesial

Hver uke, ett ord

Illustrasjon: Arne Nøst

Kjetil Østli om rettssaken

Aftenposten-journalist Kjetil Østli forsøkte å oppsummere ukene i rettssalen ved å ta utgangspunkt i ett ord hver uke.

De sakkyndige

Psykiater-rapportene

Retten fant Breivik tilregnelig og straffskyldig. Aftenposten har sammenlignet rapporten til Torgeir Husby og Synne Sørheim med den rapporten Terje Tørrissen og Agnar Aspaas har skrevet. Klikk og sammenlign punkt for punkt.

Tidslinje

Dag for dag

Dette skjedde i rettssalen

Uke 1
Dag 1 - mandag 16. april.
Breiviks innledende opplesing
Dag 2 - tirsdag 17. april.
Dag 3 - onsdag 18. april.
Dag 4 - torsdag 19. april.
Dag 5 - fredag 20. april.

Uke 2
Dag 6 - mandag 23. april.
Dag 7 - tirsdag 24. april.
Dag 8 - onsdag 25. april.
Dag 9 - torsdag 26. april.
Dag 10 - fredag 27. april.

Uke 3
Dag 11 - torsdag 3. mai.
Dag 12 - fredag 4. mai.

Uke 4
Dag 13 - mandag 7. mai.
Dag 14 - tirsdag 8. mai.
Dag 15 - onsdag 9. mai.
Dag 16 - torsdag 10. mai.
Dag 17 - fredag 11. mai.

Uke 5
Dag 18 - mandag 14. mai.
Dag 19 - tirsdag 15. mai.
Dag 20 - onsdag 16. mai.

Uke 6
Dag 21 - mandag 21. mai.
Dag 22 - tirsdag 22. mai.
Dag 23 - onsdag 23. mai.
Dag 24 - torsdag 24. mai.
Dag 25 - fredag 25. mai.

Uke 7
Dag 26 - tirsdag 29. mai.
Dag 27 - onsdag 30. mai.
Dag 28 - torsdag 31. mai.
Dag 29 - fredag 1. juni.

Uke 8
Dag 30 - mandag 4. juni.
Dag 31 - tirsdag 5. juni.
Dag 32 - onsdag 6. juni.
Dag 33 - fredag 8. juni.

Uke 9
Dag 34 - mandag 11. juni.
Dag 35 - tirsdag 12. juni.
Dag 36 - onsdag 13. juni.
Dag 37 - torsdag 14. juni.
Dag 38 - fredag 15. juni.

Uke 10
Dag 39 - mandag 18. juni.
Dag 40 - tirsdag 19. juni.
Dag 41 - onsdag 20. juni.
Dag 42 - torsdag 21. juni.
Dag 43 - fredag 22. juni.

August
Dag 44 - Dommen, fredag 24. august.
22. juli-kommisjonens rapport, onsdag 15. august.

Nyhetsgrafikk

Siste nytt