• Mens rettssaken pågår i Oslo tingrett har AUF-leder Eskil Pedersen fulle dager. I dag var han i Skien for å delta på traumeseminar.

  FOTO: Stig B. Hansen

 • Eskil Pedersen fortalte ansatte ved Sykehuset Telemark om hvordan AUF har tatt vare på hverandre etter terroren.

  FOTO: Stig B. Hansen

 • Søsteren til Eskil Pedersen, Ine, jobber på Sykehuset Telemark. I tillegg til foredrag, fikk Pedersen snakket noen minutter med storesøsteren.

  FOTO: Stig B. Hansen

 • Eskil Pedersen og kommuneoverlege i Ringerike, Karin Møller. Sistnevnet fortalte om hvordan sykehuset på Ringerike håndterte terroren.

  FOTO: Stig B. Hansen

 • "Bergbys" har vært Pedersens arbeidsplass i fire år. På reise til Telemark er måltid her obligatorisk.

  FOTO: Stig B. Hansen

 • Bare et steinkast fra AUFs lokaler ligger Oslo tingrett. Mens rettssaken pågår, går arbeidet sin gang på kontoret. Her er Eskil Pedersen med sin rådgiver Bård Flaarønning. De må stokke om på kalenderen for å få mer tid til å besøke AUF'ere.

  FOTO: Stig B. Hansen

Selv om rettssaken pågår, fortsetter arbeidet i AUF

- Jeg opplever en forventning om at vi bare skal ha det vondt

I retten i dag startet gjennomgangen av obduksjonsrapporten av de døde på Utøya. - Vi har opplevd brutaliteten i to uker, jeg tror vi har bygget opp styrke til å håndtere dette, sier Eskil Pedersen.

Klokken er 06.30.

- God morgen, sier en blid Eskil Pedersen idét han setter seg inn i bilen som skal ta ham til Skien. Dagen starter tidlig, men det er han vant til – dagene har som regel startet tidlig og endt seint det siste året.

I Oslo tingrett denne regnfulle fredagen startet gjennomgangen av obduksjonsrapportene av de omkomne på Utøya.

Seks dager er satt av til å gå igjennom drap for drap, skudd for skudd.

- I to uker allerede har vi opplevd brutaliteten. Jeg tror vi har bygget opp en styrke til å håndtere det, sier Pedersen.

Han forteller at AUF-ere gradvis har tilnærmet seg normaliteten. Det går faktisk bra med dem.

- Journalister spør hvordan det går, «bra» sier jeg. Og så tror de ikke på meg. Så spør de en gang til for å få svaret de vil ha. Jeg opplevde 22. juli, jeg har fått drapstrusler, men det går an å ha et godt liv for det, sier Pedersen.

- Er det en sykeliggjøring?

- Jeg opplever at det er en forventning til svar om at folk skal være nede, bare ha det vondt. Men vi er på ulike steder. Vi har hørt detaljene før. Men jeg ønsker ikke å bagatellisere. For de etterlatte som er i retten er det ingenting verre enn å være en del av en rettssak på den måten, sier Pedersen.

Aller helst skulle han vært tilstede på alle gjennomgangene, men i likhet med begravelsene etter 22. juli, så er det ikke mulig å være over alt hele tiden. Det er andre plikter for AUF-lederen også.

- Brant i magen

For mens rettsoppgjøret mot Anders Behring Breivik pågår et steinkast fra AUF-kontoret på Youngstorget, må arbeidet gå sin gang. Ungdomspartiet skal legge nytt politisk program, planlegge minnemarkering 22. juli, og holde landsmøte til høsten.

- Det er såpass mye på programmet nå, at jeg seinere i dag rett og slett må sette meg ned med rådgiveren min for å hva vi kan ta ut av kalenderen de neste to månedene. Jeg gjør det fordi jeg vil ha mer tid til å besøke AUF-ere, forklarer Pedersen.

Men før det er første post på programmet et besøk på Sykehuset Telemark i Skien. De holder seminaret «Vårt lille land – tragedien som rammet Norge. Hva kan vi lære?». Helsepersonell ved Sykehuset i Ringerike skal fortelle om hvordan de håndterte terrordøgnet. Pedersen er invitert for å fortelle hvordan man kan ta vare på hverandre, og komme videre.

- Takk for at du orker å dele dine erfaringer med meg, sier leder av traumeutvalget, Haagen Thorne.

- Jeg er usikker på om jeg er invitert hit fordi jeg er lillebroren til Ine, eller fordi jeg er AUF-leder, spøker Pedersen overfor sitt publikum.

Det er ikke helt tilfeldig at han har takket ja til denne invitasjonen – sykehuset er arbeidsplassen til storesøsteren hans. Han har bare momenter til innlegget. Det er sjeldnere og sjeldnere behov for manus.

- Kvart over tolv på natten kom vi til blålys, blitz og hundrevis av våte og kalde ungdommer og foreldre som lette etter sine på Sundvollen. Selv om hotellet var bevoktet, følte vi oss ikke trygge. Klokken syv på morningen satt jeg på et hotellrom med noen fra AUF-ledelsen, da fikk jeg en melding hvor det sto: «Ring sykehuset, det er ikke slutt. Gud signe kongen». Hele grunnmuren av trygghet var revet bort, sier Pedersen.

På pressekonferansen 23. juli ble det viktig for ham å si til alle at Utøya skulle tas tilbake. Det var politisk viktig, men også er forsøk på å lindre smerten til AUF-ere.

- Men det var vanskelig for meg å si det. For meg personlig var det slik at var det noe jeg ikke ville, så var det å reise tilbake til Utøya. Det brant i mange, men det var denne drømmen, dette målet vi ville ha, forteller han nå.

Etterpå er det spørsmål fra salen. Et spørsmål er hvordan han, som AUF-leder, følte det når politi og andre ba ham om å reise fra Utøya med fergen M/S Thorbjørn.

- I kritiske situasjoner handler mennesket på impuls. Vi hadde mye ulik informasjon, og måtte handle utifra det man visste, svarer Pedersen.

- Føler du deg utrygg?

- Det er politiet som har ansvar for sikkerhet, og det er sjeldent jeg har følt meg utrygg siden 22. juli. Det høres lett ut, men det er ikke det. Jeg snakker med meg selv – for eksempel når gjerningsmannen sier at jeg er hovedmålet, så sier jeg at det ikke er så rart, jeg var leder for en organisasjon han ville utviske, sier Pedersen.

- Ekkelt at han sier navnet mitt

På vei tilbake til Oslo må vi stoppe innom «Bergbys». Ifølge Pedersen, som er født og oppvokst i Skien og jobbet fire år for kjeden, er dette et must når man er i Telemark. Dette er hamburgerkjeden som har utkonkurrert kommersielle krefter som McDonalds.

- Jeg synes det er litt ekkelt når tiltalte sier navnet mitt i retten. Jeg har tenkt litt på hvordan det hadde vært hvis han hadde satt håndjern på meg, for så å skulle halshugge meg mens han leste et vers… Det er helt absurd. Jeg prøver å se på det rasjonelt. Det virker kanskje kaldt og mekanisk. Men det er sånn det må bli for å bli ferdig med det, sier Pedersen.

AUF-lederen var tilstede i Oslo tingrett de første dagene av rettssaken, og var også tilstede den dagen da Utøya ble omtalt. Neste uke fortsetter gjennomgangen av obduksjonene av de avdøde. AUF-sekretariatet har en ansatt som er dedikert til å følge opp rettssaken. Pedersen vil være i tingretten en av dagene. Det er tilstrekkelig, mener han. Nå vet han hvordan det føles å være i retten.

- Litt mettet

Tilbake på kontoret er det fredagsstemning. Noen er på vaffelsamling i etasjen under. På AUF-kontoret er et rom satt av til dem som vil følge rettssaken. I dag er det tomt.

- Hvis man skal følge med rettssaken trenger man ikke gjøre det i fellesskap. Det må være et eget valg hvor mye man vil følge den, forklarer Pedersen.

- Følger dere med på rettssaken på AUF-kontoret?

- Mindre enn hva man skulle tro. Kanskje folk er litt mettet. På kontoret jobber vi med vanlige ting. Jeg sjekker nyhetene, men jeg leser bare det viktigste. Jeg leser ikke disse ord-for-ord-referatene. Med mindre det er enkelte passasjer jeg vil ha med meg, sier han.

- Hvor mye har du fulgt med på det som skjer i retten i dag?

- Jeg har fått med meg at det er sagt flotte ting om Trond… Trond Berntsen og de andre. Selv om de pårørende synes det er kort tid per avdød, tror jeg alle skjønner hvorfor det må bli sånn. Men det er godt at man har satt av tid til å si noen ord om hver person, slik at det handler om enkeltmenneske – jeg tror det betyr noe for dem som er der.  

Les også:

Les også

Siste fra 22. juli

Spesial

Hver uke, ett ord

Illustrasjon: Arne Nøst

Kjetil Østli om rettssaken

Aftenposten-journalist Kjetil Østli forsøkte å oppsummere ukene i rettssalen ved å ta utgangspunkt i ett ord hver uke.

De sakkyndige

Psykiater-rapportene

Retten fant Breivik tilregnelig og straffskyldig. Aftenposten har sammenlignet rapporten til Torgeir Husby og Synne Sørheim med den rapporten Terje Tørrissen og Agnar Aspaas har skrevet. Klikk og sammenlign punkt for punkt.

Tidslinje

Dag for dag

Dette skjedde i rettssalen

Uke 1
Dag 1 - mandag 16. april.
Breiviks innledende opplesing
Dag 2 - tirsdag 17. april.
Dag 3 - onsdag 18. april.
Dag 4 - torsdag 19. april.
Dag 5 - fredag 20. april.

Uke 2
Dag 6 - mandag 23. april.
Dag 7 - tirsdag 24. april.
Dag 8 - onsdag 25. april.
Dag 9 - torsdag 26. april.
Dag 10 - fredag 27. april.

Uke 3
Dag 11 - torsdag 3. mai.
Dag 12 - fredag 4. mai.

Uke 4
Dag 13 - mandag 7. mai.
Dag 14 - tirsdag 8. mai.
Dag 15 - onsdag 9. mai.
Dag 16 - torsdag 10. mai.
Dag 17 - fredag 11. mai.

Uke 5
Dag 18 - mandag 14. mai.
Dag 19 - tirsdag 15. mai.
Dag 20 - onsdag 16. mai.

Uke 6
Dag 21 - mandag 21. mai.
Dag 22 - tirsdag 22. mai.
Dag 23 - onsdag 23. mai.
Dag 24 - torsdag 24. mai.
Dag 25 - fredag 25. mai.

Uke 7
Dag 26 - tirsdag 29. mai.
Dag 27 - onsdag 30. mai.
Dag 28 - torsdag 31. mai.
Dag 29 - fredag 1. juni.

Uke 8
Dag 30 - mandag 4. juni.
Dag 31 - tirsdag 5. juni.
Dag 32 - onsdag 6. juni.
Dag 33 - fredag 8. juni.

Uke 9
Dag 34 - mandag 11. juni.
Dag 35 - tirsdag 12. juni.
Dag 36 - onsdag 13. juni.
Dag 37 - torsdag 14. juni.
Dag 38 - fredag 15. juni.

Uke 10
Dag 39 - mandag 18. juni.
Dag 40 - tirsdag 19. juni.
Dag 41 - onsdag 20. juni.
Dag 42 - torsdag 21. juni.
Dag 43 - fredag 22. juni.

August
Dag 44 - Dommen, fredag 24. august.
22. juli-kommisjonens rapport, onsdag 15. august.

Nyhetsgrafikk

Siste nytt