• Eivind Dahl Thoresen ga et sterkt vitneprov da han vitnet i rettssaken mot Behring Breivik onsdag. Her sammen med bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs.

- Jeg var sikker på at jeg kom til å dø

Eivind Dahl Thoresen overlevde bilbomben i Regjeringskvartalet. Onsdag satt han få meter fra terrortiltalte og forklarte seg om skrekktimene 22. juli.

Følg vår livedekning av rettssaken her.

Flere av tilhørerne i sal 250 gråt da han ga et sterkt vitnemål onsdag formiddag. Også bistandsadvokater var svært preget og tørket vekk tårer under vitneprovet til 27-åringen.

Thoresen jobbet som sommervikar i OBOS, på Hammersborg torg. Han snakket i telefonen med en kamerat for å få oppdateringer far Tour de France mens han gikk ned Grubbegata på vei hjem da bilbomben eksploderte.

Les også

Etter sommerferien går jusstudenten til fast jobb som advokatfullmektig. Men først skal han vitne i Oslo tingrett.

Tror Breivik hadde taktiske grunner for beklagelsen

- Det var ekkelt å høre unnskyldningen hans, sier Eivind Dahl Thoresen (26), som ble alvorlig skadet ved Regjeringskvartalet.

 

- Jeg så meg selv i videoen som ble vist i retten, og var ved S-blokka, ved statuen som står her, når det smeller, forklarte han.

- Hva husker du fra det, spurte aktor Inga Bejer Engh.

- Jeg husker alt sammen. Jeg besvimte to ganger, og husker at jeg hørte et stort smell. Jeg ser flammer fra høyre synsvinkel, og tar armene foran ansiktet for å beskytte meg. Jeg ble nærmest kastet bakover, to-fire meter, ser det ut til på filmen, fortalte Thoresen.

Video

- Jeg var utrolig heldig som overlevde

Eivind Dahl Thoresen sto rett ved bombebilen da det smalt i Regjeringskvartalet 22. juli ifjor. 24 april skal han vitne mot gjerningsmannen.

 

- Jeg reiser meg opp, jeg er varm, men føler ikke smerte. Det bare piper i ørene mine. Jeg ser på R4, og det første jeg legger merke til, er at det brenner der. Så kikker jeg mot Høyblokken og ser omfattende skader. Jeg tenker at det måtte være en bombe, sa Thoresen.

I sjokk

I nærheten så han en skadet mann slepe seg bortover bakken, og han gikk bort for å hjelpe, da han ble klar over han han selv var skadet. Fra venstre arm sto en tykk blodstråle.

- Jeg var sikkert i sjokktilstand. Jeg så ned på beina mine, jeg hadde på mørkeblå jeans, og så at de var røde. Jeg tenkte "hvis ingen kommer, så dør vi", sa Thoresen, mens retten fikk se bilder av ham fra skadestedet 22. juli.

Les også

- En dag må jeg bare finne ut hvorfor nettopp jeg overlevde

Eivind Dahl Thoresen (25) lå hardt skadet mellom døde mennesker i Regjeringskvartalet.

 

Flere personer, deriblant en kollega, kom til. Thoresen, som skulle reise og hadde en stor bag med klær med seg, ba beskjed om at klærne skulle brukes til å forbinde skadene og blod, både på seg selv og andre skadede. Det ble også laget en turniké av en planke for å stanse blødningene.

Et par ganger besvimte han, men fikk da hjelp av en kollega som hadde erfaring fra bombesituasjoner i Kurdistan, som gjorde det han kunne for å holde Thoresens luftveier åpne.

Til sykehus

Under Thoresens forklaring fulgte tiltalte nøye med. Et par ganger flakket han med blikket, men blikket vek ikke bort fra 27-åringen.

- En politidame kommer bort, og sier at vi må komme oss bort, det kommer en bombe til. Hun gir bort batongen sin, så vi kan bruke den til en ny turniké, før hun løper videre for å se til andre skadede personer.

På det tidspuntket trodde Thoresen at han kom til å dø, fortalte han i retten.

 

Harpreert Singh var med på å forbinde skadene til Thoresen. Det reddet 27-åringens liv.

FOTO: FOTO: INGAR STORFJELL

- Fremdeles kjenner jeg lite smerte, jeg er vekselvis kald og varm. Da tenker jeg at det er slik det blir fremstilt i filmer, jeg var sikker på at jeg kom til å dø. Underveis spør jeg om beina mine er der, det er vanskelig å se dem, sa Thoresen.

Så kom endelig ambulansen, og han fikk førstehjelp og ble fraktet til sykehuset. her ble han operert umiddelbart.

- Jeg fikk beskjed om at jeg kunne oppleve hallusinasjoner på grunn av narkosen. Og det gjorde jeg. Så våknet jeg opp dagen etter.

Video

- En historie om et ubeskrivelig mot

Harald Stanghelle forteller om Eivind Dahl Thoresens vitneforklaring der han beskriver vanlige personer som sto frem som helter.

Operasjoner

Thoresen lå å tre uker på sykehuset. Han ble påført blant annet splintskader og brannskader i bombeeksplosjone, forklarte han i retten. I alt har han vært gjennom fem operasjoner i tiden etter 22. juli.

I dag går han fremdeles på krykker etter den siste operasjonen.

- Jeg er redd høye smell, men jeg vil snu det at jeg overlevde til noe positivt, at jeg er i live, sa han til retten.

På spørsmål fra aktor forklarte han at han før redusert førlighet i venster arm, og sat han har slitt med blant annet kraftige magesmerter, men at det antas at han ska gå og løpe igjen, og at han vil bli så å si helt restituert.

Thoresen studerer juss, og hadde ett semester igjen da livet ble snudd på hodet etter terrorangrepet. Han forteller om sterke smerter og vanskelighet med å fokusere.

- Det er vanskelig å konsentrere seg. Jeg har et fag igjen dette semesteret, og satser på å bli ferdig, forklarte han onsdag.

Thoresen har vært aktiv fotballspiller hele livet, og spilte i 3. divisjon. Nå håper han å kunne gjenoppta fotballaktiviteten.

Video

- Åpenbart tøft for Thoresen å forklare seg

Flere av tilhørerne i sal 250 gråt da Eivind Dahl Thoresen vitnet onsdag. Bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs forteller om hvordan han opplevde dagen i retten.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra 22. juli

Flere bilder

- Åpenbart tøft for Thoresen å forklare seg

Flere av tilhørerne i sal 250 gråt da Eivind Dahl Thoresen vitnet onsdag. Bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs forteller om hvordan han opplevde dagen i retten.

Spesial

Hver uke, ett ord

Illustrasjon: Arne Nøst

Kjetil Østli om rettssaken

Aftenposten-journalist Kjetil Østli forsøkte å oppsummere ukene i rettssalen ved å ta utgangspunkt i ett ord hver uke.

De sakkyndige

Psykiater-rapportene

Retten fant Breivik tilregnelig og straffskyldig. Aftenposten har sammenlignet rapporten til Torgeir Husby og Synne Sørheim med den rapporten Terje Tørrissen og Agnar Aspaas har skrevet. Klikk og sammenlign punkt for punkt.

Tidslinje

Dag for dag

Dette skjedde i rettssalen

Uke 1
Dag 1 - mandag 16. april.
Breiviks innledende opplesing
Dag 2 - tirsdag 17. april.
Dag 3 - onsdag 18. april.
Dag 4 - torsdag 19. april.
Dag 5 - fredag 20. april.

Uke 2
Dag 6 - mandag 23. april.
Dag 7 - tirsdag 24. april.
Dag 8 - onsdag 25. april.
Dag 9 - torsdag 26. april.
Dag 10 - fredag 27. april.

Uke 3
Dag 11 - torsdag 3. mai.
Dag 12 - fredag 4. mai.

Uke 4
Dag 13 - mandag 7. mai.
Dag 14 - tirsdag 8. mai.
Dag 15 - onsdag 9. mai.
Dag 16 - torsdag 10. mai.
Dag 17 - fredag 11. mai.

Uke 5
Dag 18 - mandag 14. mai.
Dag 19 - tirsdag 15. mai.
Dag 20 - onsdag 16. mai.

Uke 6
Dag 21 - mandag 21. mai.
Dag 22 - tirsdag 22. mai.
Dag 23 - onsdag 23. mai.
Dag 24 - torsdag 24. mai.
Dag 25 - fredag 25. mai.

Uke 7
Dag 26 - tirsdag 29. mai.
Dag 27 - onsdag 30. mai.
Dag 28 - torsdag 31. mai.
Dag 29 - fredag 1. juni.

Uke 8
Dag 30 - mandag 4. juni.
Dag 31 - tirsdag 5. juni.
Dag 32 - onsdag 6. juni.
Dag 33 - fredag 8. juni.

Uke 9
Dag 34 - mandag 11. juni.
Dag 35 - tirsdag 12. juni.
Dag 36 - onsdag 13. juni.
Dag 37 - torsdag 14. juni.
Dag 38 - fredag 15. juni.

Uke 10
Dag 39 - mandag 18. juni.
Dag 40 - tirsdag 19. juni.
Dag 41 - onsdag 20. juni.
Dag 42 - torsdag 21. juni.
Dag 43 - fredag 22. juni.

August
Dag 44 - Dommen, fredag 24. august.
22. juli-kommisjonens rapport, onsdag 15. august.

Nyhetsgrafikk

Siste nytt