• Utenfor Teatru Dramatycznego i Warszawa henger disse bannerne. Anders Behring Breivik er lett gjenkjennelig på banneret til venstre.

Behring Breivik som teaterfigur i Polen

Dramatisk Teater i Warszawa bruker et stilisert bilde av Anders Behring Breivik som blikkfang til å markedsføre teaterstykket "Hvem drepte Alone Iwanowna?" Utøya-overlevende Jannike Arnesen synes det er smakløst.

- Det er ikke et bilde av Anders Behring Breivik, men et computertransformert bilde av ham, sier direktør Pavel Miskiewicz ved Dramatisk Teater i Warszawa til fvn.no.

Den velrenommerte institusjonen hadde lørdag premiere på stykket «Hvem drepte Alone Iwanowna?» («Kto Zabil Alone Iwanowna» ) av den unge dramatikeren Michal Kmiecik. Stykket bygger på Fjodor Dostojevskijs berømte roman «Forbrytelse og straff». Her figurerer Anders Behring Breivik som en av syv mistenkte for mordet.

Og selv om figuren hans er en birolle i stykket har teateret altså valgt å bruke den norske massemorderens ansikt som blikkfang, både på plakater og i flyvebladene som reklamerer for stykket. Bildet er ett av dem Breivik selv publiserte i forbindelse med udåden, og som viser ham poserende i en egenkomponert uniform.

- Vi har undersøkt den juridiske siden av saken med våre advokater, og ifølge dem er dette uproblematisk, sier teaterdirektøren. Han har ikke fått noen reaksjoner på bruken av Breivik som blikkfang før Fædrelandsvennen ringer.

Etterlatte og pårørende etter 22. juli-massakren har reagert kraftig på at det i Danmark nå settes opp teater basert på Anders Behring Breiviks «Manifest 2083». Også i Nederland og Storbritannia arbeides det med teaterstykker basert på hendelsene 22. juli. Og nå er altså den norske massemorderen tatt i bruk i polsk teaterkunst som et symbol på det grusomme:

Ikke nevnt navn

- I denne sammenhengen er Breivik et symbol på noe som er brutalt og langt borte, sier Miskiewicz. Han er ikke sikker på om den jevne polakk

Dette er flyvebladet teateret bruker til å markedsføre teaterstykket «Hvem drepte Alone Iwanowna?»
gjenkjenner ansiktet til Breivik på plakaten, men har altså likevel valgt å bruke det.

- I stykket spilles Breivik av en 27 år gammel skuespiller som riktignok er blond, men mye lavere enn den egentlige Breivik. Ingen nevner navnet hans under stykket, men han opptrer i rollen som hvit, kristen terrorist som snakker om hvit raserenhet, sier Miskiewicz.

- Smakløst

Jannike Arnesen som overlevde massakren på Utøya i sommer, reagerer med overraskelse og vantro når hun får se bildet av plakaten utenfor teatret i Warszawa.

- Dette blir litt for mye, og hadde jeg sett dette i Oslo hadde jeg gått i bakken. Jeg forstår jo at Polen er langt borte, og at det ser annerledes ut sett fra deres ståsted. Men like fullt hadde det vært ganske smakløst om vi for eksempel hadde hengt bilder av han som begikk skolemassakren i Finland på for eksempel Kilden. Hvis dette brukes til å bagatellisere det Breivik har gjort synes jeg det er problematisk. Det har med respekt å gjøre, og hva er det egentlig vi har lyst å huske, spør Arnesen.

Leietageraktivist

Lars von Trier er en av de andre mordmistenkte i stykket.

- I filmen «Misanthropia» tar han jo livet av hele planetens befolkning. På ett punkt diskuterer han og Breivik hvem som er den verste morderen: han som har drept 77 eller han som har drept 7 milliarder, sier teaterdirektør Miskiewicz.

Teaterstykket bygger på en virkelig hendelse i Warszawa. I fjor ble leietageraktivisten Jolanta Brzeska funnet myrdet og brent i et skogholt utenfor Warszawa. Brzeska var en av frontfigurene i kampen mot hushaier i Warszawa. De siste årene har en mengde offentlig eide bygninger blitt overtatt av private, og leieprisene har skutt i været. Brzeska var en av de mest plagsomme aktivistene, og mistankene for mordet har gått i retning av huseieren som lenge hadde forsøkt å trakassere henne til å forlate leiligheten ved hjelp av ulovlige midler.

- De eneste problemene vi har hatt i forbindelse med stykket har kommet fra denne mannen og hans advokater. De kom på premieren for å finne ut om navnet hans er nevnt i stykket. Nå blir plakaten hengende et par dager til, og så ser vi om vi skal fortsette å vise stykket. Det avhenger av responsen fra publikum, forklarer teaterdirektøren.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra 22. juli

Spesial

Hver uke, ett ord

Illustrasjon: Arne Nøst

Kjetil Østli om rettssaken

Aftenposten-journalist Kjetil Østli forsøkte å oppsummere ukene i rettssalen ved å ta utgangspunkt i ett ord hver uke.

De sakkyndige

Psykiater-rapportene

Retten fant Breivik tilregnelig og straffskyldig. Aftenposten har sammenlignet rapporten til Torgeir Husby og Synne Sørheim med den rapporten Terje Tørrissen og Agnar Aspaas har skrevet. Klikk og sammenlign punkt for punkt.

Tidslinje

Dag for dag

Dette skjedde i rettssalen

Uke 1
Dag 1 - mandag 16. april.
Breiviks innledende opplesing
Dag 2 - tirsdag 17. april.
Dag 3 - onsdag 18. april.
Dag 4 - torsdag 19. april.
Dag 5 - fredag 20. april.

Uke 2
Dag 6 - mandag 23. april.
Dag 7 - tirsdag 24. april.
Dag 8 - onsdag 25. april.
Dag 9 - torsdag 26. april.
Dag 10 - fredag 27. april.

Uke 3
Dag 11 - torsdag 3. mai.
Dag 12 - fredag 4. mai.

Uke 4
Dag 13 - mandag 7. mai.
Dag 14 - tirsdag 8. mai.
Dag 15 - onsdag 9. mai.
Dag 16 - torsdag 10. mai.
Dag 17 - fredag 11. mai.

Uke 5
Dag 18 - mandag 14. mai.
Dag 19 - tirsdag 15. mai.
Dag 20 - onsdag 16. mai.

Uke 6
Dag 21 - mandag 21. mai.
Dag 22 - tirsdag 22. mai.
Dag 23 - onsdag 23. mai.
Dag 24 - torsdag 24. mai.
Dag 25 - fredag 25. mai.

Uke 7
Dag 26 - tirsdag 29. mai.
Dag 27 - onsdag 30. mai.
Dag 28 - torsdag 31. mai.
Dag 29 - fredag 1. juni.

Uke 8
Dag 30 - mandag 4. juni.
Dag 31 - tirsdag 5. juni.
Dag 32 - onsdag 6. juni.
Dag 33 - fredag 8. juni.

Uke 9
Dag 34 - mandag 11. juni.
Dag 35 - tirsdag 12. juni.
Dag 36 - onsdag 13. juni.
Dag 37 - torsdag 14. juni.
Dag 38 - fredag 15. juni.

Uke 10
Dag 39 - mandag 18. juni.
Dag 40 - tirsdag 19. juni.
Dag 41 - onsdag 20. juni.
Dag 42 - torsdag 21. juni.
Dag 43 - fredag 22. juni.

August
Dag 44 - Dommen, fredag 24. august.
22. juli-kommisjonens rapport, onsdag 15. august.

Nyhetsgrafikk

Siste nytt