• 69 personer ble drept av Anders Behring Breivik på AUF-leiren på Utøya 22. juli i fjor.

    FOTO: SCANPIX

Disse terrorofrene får retten høre om mandag

Gjennomgangen av drapene på Utøya fortsetter.

 

Fredag tok Oslo tingrett fatt på gjennomgangen av alle de 69 drapene på Utøya.

Obduksjonsrapportene og redegjørelsene om hvor og hvordan ni av ungdommene ble drept av Anders Behring Breivik vakte følelser og reaksjoner i sal 250.

I tillegg holdt bistandsadvokatene en kort minnetale til hver av de ni ofrene det ble redegjort for, og retten fikk se bilder av ungdommene.

Mandag skal ytterligere tolv obduksjonsrapporter legges frem for retten.

Gunnar Linaker

Alder: 23

Hjemsted: Bardu

Gunnar Linaker var bosatt i Tromsø, hvor han jobbet som fylkessekretær for AUF Troms. Han sto også på Arbeiderpartiets valgliste til kommunestyret i Bardu  i 2011 og 2007.

Linaker beskrives som en jovial, humørfylt, klok og godt likt lederskikkelse, og en fantastisk entusiast som elsket folk. Hans yngre søster var også på Utøya. Hun overlevde.

- Gunnar var vennlig, samlende, snill og flink til å framsnakke andre, sa prest Jon Henrik Wien.

Daværende forsvarsminister Grete Faremo var til stede i Linakers begravelse.

- Gunnar var livsnerven i fylkeslaget og hadde en spesiell interesse for å utvikle organisasjonen videre, skrev Arbeiderpartiet i sitt minneord.

 

Margrethe Bøyum Kløven

Alder: 16

Hjemsted: Bærum

Margrethe Bøyum Kløven var elevrådsleder ved Belset skole i Bærum. Hun var svært film- og musikkinteressert og spilte også i bandet Blondies&Brownies.

16-åringen besrkives som en engasjert, intelligent og omsorgsfull jente som hadde mye å bidra med.

I mai i 2011 la hun frem et manifest mot mobbing i skolen sammen med andre elevrådsledere i Bærum, og i Ungdommens kommunestyre var hun ifølge ordføreren i Bærum et aktivt og konstruktivt medlem. Margrethe ble  innvalgt som varastyremedlem i Bærum AUF, som 15-åring.

- Det er slik vi vil huske henne - som den engasjerte og positive jenta som utgjorde en forskjell for menneskene rundt seg, skrev Ap-ledelsen i sitt minneord.

 

Silje Merete Fjellbu

Alder: 17

Hjemsted: Rødberg

Silje Merete Fjellbu var med på å starte Aust-Telemark AUF i 2009, og ble gjenvalgt som leder i 2010. Hun var glad i å ta bilder, og hadde egen bildeblogg.

- Helst skulle vi malt et bilde som kunne vist hvor fargerik Silje Merete var. Hun blir beskrevet som både en regnbue og skatten der regnbuen ender. Som et spekter av farger, meninger og uttrykk. Et fargerikt menneske, som svært mange var glad i. Hun vil bli dypt savnet, skrev statsminister Jens Stoltenberg og Ap-ledelsen i sitt minneord over Silje Merete.

Tidliere leder i AUF, tidligere statsråd og ambassadør Bjørn Tore Godal var tilstede i begravelsen på vegne av regjeringen.

- Minnet om henne kommer til å leve videre i generasjoner, sa Godal.

Guro Vartdal Håvoll

Alder: 18

Hjemsted: Ørsta

Guro Vartdal Håvoll gikk andre året på musikklinja i Volda. Hun var 4. kandidat for Arbeiderpartiet i Ørsta, og var organisatorisk nestleder i AUF i Møre og Romsdal og leder for Volda/Ørsta AUF.

Vartdal Håvoll var opptatt av klima og fornybar energi, og var aktiv i saken om nei til oljeboring i Lofotoen, Vesterålen og Senja.

18-åringen beskrives som en som alltid utstrålte livsglede.

- I AUF og partiet ble det lagt merke til at Guro var belest og at standpunktene hennes var godt begrunnet. Vi er heldige som fikk nyte godt av kunnskapen og engasjementet hennes, skrev Eskil Pedersen og resten av partiledelsen i sitt minneord.

 

Ronja Søttar Johansen

Alder: 17

Hjemsted: Vefsn, Helgeland

Ronja Søttar Johansen var før sommeren elev i 1. klasse på linjen for musikk, dans og drama ved Mosjøen videregående skole.

Hun var en aktiv AUF-er som var vara i styret i Nordland AUF, i tillegg til sekretær i Vefsn AUF. Søttar Johansen ble tidlig aktiv i lokalsamfunnet, og demonstrerte allerede i 2005 mot politikernes forslag om å legge ned Kiowato ungdomsklubb.

17-åringen beskrives som en engasjert, omtanksom og positiv person, også i møte med meningsmotstandere.

- La Ronja inspirere oss til å vise raushet og jobbe for et mer rettferdig og inkluderende samfunn, skrev Ap- og AUF-ledelsen i sitt minneord.

Mona Abdinur

Alder: 18

Hjemsted: Oslo

Mona Abdinur kom fra Nordstrand i Oslo. Hun var politisk aktiv,  likte også å drive med musikk, sang og dans, og omtales som usedvanlig god i fotball.

Venner beskriver henne både som snill, grei og omtenksom.

- Mona var av somalisk opprinnelse, og var dermed en av de som brakte det flerkulturelle inn i AUF. Det bringer en egen dimensjon til sorgen, ettersom terroristens mål var det Mona sto for og bidro med til det norske samfunn: Et felleskap som ikke kjenner hudfarge, kjønn eller religion, skrev Eskil Pedersen og Jens Stoltenberg i sitt minneord over Mona.

 

Sondre Kjøren

Alder: 17

Hjemsted: Orkdal

Sondre Kjøren var elev ved Orkdal videregående skole. Sondre var medlem i Orkkdal AUF, satt i Orkdal ungdomsråd, var musikkinteressert og spilte også håndball.

17-åringen beskrives som en som inspirerte og engasjerte andre.

En av hans store kampsaker var å få ny idrettshall ved Orkdal VGS. Det ønsket gikk i oppfyllelse, og etter hans bortgang sluttet over 20.000 seg til et krav om å døpe den «Sondrehallen».

- Med Sondre har vi mistet et politisk talent vi inderlig gjerne skulle hatt med oss videre, skrev partiledelsen i Arbeiderpartiet i sitt minneord.

 

Bendik Rosnæs Ellingsen

Alder: 18

Hjemsted: Rygge

Bendik Rosnæs Ellingsen varaktivt medlem av Moss og omegn AUF, og var miljøansvarlig i AUF i Østfold. Han skulle begynne i tredje klasse på Malakoff videregående skole.

- Alle la merke til Bendiks utålmodighet i politiske spørsmål. Han glemte aldri at mange mennesker var avhengig av politikken. Og hans evner til å organisere gjorde det enkelt for andre å delta på møter og kurs, skrev Arbeiderpartiet i sitt minneord.

Som 17-åring var Rosnæs Ellingsen sommervikar i Justisdepartementet.

- Bendik var en veldig positiv og meget lærevillig gutt. Han var så stolt over å få jobbe i Justisdepartementet og vi er stolte over at han jobbet hos oss, skrev daværende justisminister Knut Storberget og departementsråden Morten Ruud.

 

 

Eivind Hovden

Alder: 15

Hjemsted: Tokke

Eivind Hovden gikk på ungdomsskolen på Tokke skule. Det var hans første sommerleir på Utøya.

15-åringen spilte gitar og var engasjert i ungdomshuset på Dalen. Han deltok tidligere i år på en konsert foran Stortinget i forbindelse med fritidsklubbenes dag. Han beskrives av venner som omtenksom og hjelpsom.

Selv om han var fersk i organisasjonen hadde engasjementet og den politiske interessen vært til stede en stund. Da han og skoleklassen besøkte Stortinget tidligere på våren, stilte han i rød T-skjorte med LO-emblem, som med mange spørsmål og kommentarer.

- Eivind var et forbilde, en frontfigur, en ambassadør, et naturlig midtpunkt. Han var jordnær, en artist, en gitarist. Han er var en person de små barna så opp til, sa rektor Saamund Gjersund ved Tokke skule i talen sin under begravelsen.

Lene Maria Bergum

Alder: 19

Hjemsted: Namsos

Lene Maria Bergum var eldst i søskenflokken på fire. I tillegg til å være styremedlem i AUF Stjørdal drev hun også med hestesport på høyt nivå.

Bergum var elev ved Byåsen videregående skole, der hun gikk på medier og kommunikasjon. I løpet av skoletiden fikk hun sansen for journalistikk, og kort tid etter at hun skulle kommet hjem fra Utøya var planen å ta fatt på et vikariat som journalist i Namdalsavisa en periode, før hun skulle til Barcelona for å studere

- Hun var et menneske med den viktige evnen til å beskrive den verden vi lever i. På den måte blir det å miste Lene Maria er et stort tap for oss alle, skrev Ap-ledelsen i sitt minneord.

 

Elisabeth Trønnes Lie

Alder: 16

Hjemsted: Halden

Elisabeth Trønnes Lie var ferdig med i 10. klasse på Risum ungdomsskole, og skulle begynne på Halden videregående skole. Hun var glad i å synge og deltok i en rekke kulturarrangementer som Ungdommens kulturmønstring og Haldentalent.

16-åringen var aktiv i Halden AUF, der hun satt i styret. I tillegg var hun engasjert ved kulturskolen i byen. Hun blir beskrevet som våken, interessert og lærevillig.

- Elisabeth brant for de verdiene gjerningsmannen ville ramme, demokrati, rettferdighet og solidaritet. Derfor var hun viktig for oss. Hun var fantastisk å ha med på laget i AUF og vi skulle så inderlig gjerne hatt henne med oss videre, skrev ledelsen i Ap og AUF i sitt minneord.

 

Henrik André Pedersen

Alder: 27

Hjemsted: Lakselv

Henrik André Pedersen var en aktiv ungdomspolitiker med visjoner for Porsanger kommune. Han ønsket at kommunen skulle bli en kommune hvor ungdom blir tatt på alvor. Pedersen sto som 6. kandidat for Arbeiderpartiet i Porsanger, og satt i fylkesstyret til AUF i Finnmark.

27-åringen beskrives som en inspirerende, raus og kreativ person med en glødende personlighet.

- Henrik var et lovende politisk talent. Med et åpent sinn kombinert med å være en samlende person, fikk han mange med seg på sine ideer, skrev ledelsen i Arbeiderpartiet og AUF i sitt minneord.

 

Kilder: Aftenposten, minneordene til ledelsen i Arbeiderpartiet og AUF, NRK, TV2, NRK, folkebladet.no, Adresseavisen, Namdalsavisa)

 

Les også

Siste fra 22. juli

Spesial

Hver uke, ett ord

Illustrasjon: Arne Nøst

Kjetil Østli om rettssaken

Aftenposten-journalist Kjetil Østli forsøkte å oppsummere ukene i rettssalen ved å ta utgangspunkt i ett ord hver uke.

De sakkyndige

Psykiater-rapportene

Retten fant Breivik tilregnelig og straffskyldig. Aftenposten har sammenlignet rapporten til Torgeir Husby og Synne Sørheim med den rapporten Terje Tørrissen og Agnar Aspaas har skrevet. Klikk og sammenlign punkt for punkt.

Tidslinje

Dag for dag

Dette skjedde i rettssalen

Uke 1
Dag 1 - mandag 16. april.
Breiviks innledende opplesing
Dag 2 - tirsdag 17. april.
Dag 3 - onsdag 18. april.
Dag 4 - torsdag 19. april.
Dag 5 - fredag 20. april.

Uke 2
Dag 6 - mandag 23. april.
Dag 7 - tirsdag 24. april.
Dag 8 - onsdag 25. april.
Dag 9 - torsdag 26. april.
Dag 10 - fredag 27. april.

Uke 3
Dag 11 - torsdag 3. mai.
Dag 12 - fredag 4. mai.

Uke 4
Dag 13 - mandag 7. mai.
Dag 14 - tirsdag 8. mai.
Dag 15 - onsdag 9. mai.
Dag 16 - torsdag 10. mai.
Dag 17 - fredag 11. mai.

Uke 5
Dag 18 - mandag 14. mai.
Dag 19 - tirsdag 15. mai.
Dag 20 - onsdag 16. mai.

Uke 6
Dag 21 - mandag 21. mai.
Dag 22 - tirsdag 22. mai.
Dag 23 - onsdag 23. mai.
Dag 24 - torsdag 24. mai.
Dag 25 - fredag 25. mai.

Uke 7
Dag 26 - tirsdag 29. mai.
Dag 27 - onsdag 30. mai.
Dag 28 - torsdag 31. mai.
Dag 29 - fredag 1. juni.

Uke 8
Dag 30 - mandag 4. juni.
Dag 31 - tirsdag 5. juni.
Dag 32 - onsdag 6. juni.
Dag 33 - fredag 8. juni.

Uke 9
Dag 34 - mandag 11. juni.
Dag 35 - tirsdag 12. juni.
Dag 36 - onsdag 13. juni.
Dag 37 - torsdag 14. juni.
Dag 38 - fredag 15. juni.

Uke 10
Dag 39 - mandag 18. juni.
Dag 40 - tirsdag 19. juni.
Dag 41 - onsdag 20. juni.
Dag 42 - torsdag 21. juni.
Dag 43 - fredag 22. juni.

August
Dag 44 - Dommen, fredag 24. august.
22. juli-kommisjonens rapport, onsdag 15. august.

Nyhetsgrafikk

Siste nytt