• Isbjørnen blir stresset av nærgående filming.

    FOTO: AP

50.000 kroner i bot for BBC-filming

Mannen bak et av BBCs mest suksessfulle program om isbjørn, kan få 50.000 kroner i bot for at filmteamet forstyrret isbjørnen.

-Jeg aksepterer ikke boten. I 22 år ar jeg arbeidet tett med isbjørn. Jeg elsker dem, og har aldri hverken plaget, forstyrret eller skadet isbjørn, sier Jason Roberts i Longyearbyen.

Svalbards miljølov er streng, og Sysselmannens, øygruppens politimyndighet, minner om at det ikke er tillatt å forstyrre eller være nærgående overfor isbjørn. De reagerer spesielt på at det er benyttet en pleksiglass-kasse, der programlederen sitter inni og uttrykker sin redsel.

En isbjørnbinne kommer bort til buret og prøver å komme nærmest mulig fotografen som sitter inni. Henne sto unger følger nøye med.

Bilder av programleder Gordon Buchanan i et pleksiglassbur med nysgjerrig isbjørn har gått verden rundt. Selv fortalte programlederen på BBC at han var livredd, og aldri før i sin lange karriere som naturfotograf har han opplevd et mer skremmende øyeblikk.

Jobbet med isbjørn i 22 år

Jason Roberts har i en årrekke vært lokal tilrettelegger og produsent for store internasjonale TV-produksjoner om Svalbards natur generelt og isbjørn spesielt. i Longyearbyen på Svalbard har i 22 år jobbet med isbjørn, og har lagt til rette for store TV-produksjoner om den polare bamse.

Hans selskap Jason Roberts Production er mye benyttet av selskap som National Geographic og BBC. Filmen «Polar Bear Family and Me» har gjort stor suksess i Storbritannia, og skal neste uke presenteres for amerikanske TV-seere. Filmen er også nominert til en internasjonal pris for natur- og miljøfilmer.

Sysselmannen reagerer spesielt på bruken av et bur av metall og pleksiglass.

Les også

Omstridt isbjørn-filming på Svalbard

BBC granskes etter nærgående TV.

-Dette er benyttet for å lokke til seg isbjørn, og dermed forstyrre den og samtidig filme hendelsen, skriver assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim i sitt saksfremlegg.

-Hadde bjørnen klart å ta seg inn i boksen, var den i fare for å bli skutt av produksjonsteamet, før den fikk skadet programlederen, mener Sysselmannen som påpeker at dette bruddet på miljøloven har kommersielle interesser.

Jason Roberts mener dette spesielle pleksiglassburet er i tråd med Svalbards miljølov, ikke i strid.

-  Deler av miljøloven er symbolpolitkk

-Det heter i loven at vi er pliktig til å benytte beskyttelsesmiddel som ikke skader isbjørn. Derfor denne kassen. At isbjørn er nysgjerrig og går 50 meter bort til kassen, kan umulig regnes som på plage den, sier Roberts.

At programlederen overdramatiserer hendelsen, og at BBC spissformulerer seg mye i sin reklame for serien, mener Jason Roberts han kan gjøre lite med.

-I alle mine 22 år på Svalbard har jeg jobbet tett med isbjørn. Jeg har aldri hatt behov for å skyte bjørn, eller bruke skremmemidler. Jeg synes deler av miljøloven dreier seg om symbolpolitikk, og ikke praktisk naturvern, sier Roberts.

Han har 14 dager på deg til å svare på Sysselmannens forhåndsvarsel om bot, men overfor aftenposten.no gjør han det klart at en slik bot ikke kan aksepteres.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt