• Hverken Barack Obama eller kona Michelle kommer til å besøke utstillingen «Fra King til Obama» på Nobels fredssenter.

    FOTO: ARKIVAP

Alle vil til Fredssenteret – unntatt Obama

Nobels Fredssenter ringes ned av folk som vil se utstillingen om årets fredsprisvinner. Bestillinger for skoleklasser er fulltegnet ut året, og senterets butikk har måttet legge inn hastebestilling på flere Obama-magneter til å ha på kjøleskapet.
Etter all sannsynlighet vil verken Barack Obama eller kona Michelle ta turen innom Nobels Fredssenter. Helt til siste slutt var det håp om at presidenten ville ta seg tid til et besøk.

Både Secret Service og Politiets sikkerhetstjenesten har vært innom for å sjekke blant annet ventilasjonsanlegget og hvor de kunne utplassere skarpskyttere.

Ledelsen ved Fredssenteret hadde ingen illusjoner om at Obama ville åpne utstillingen, slik det har vært vanlig at fredsprisvinnerne gjør.

- Vi hadde håp om at han ville komme og skulle svært gjerne hatt ham her. Men vi må akseptere at verdens mektigste mann har annet å gjøre, sier direktør Bente Erichsen til NTB.

Venter på talen

Fredssenteret hadde bare åtte uker på seg til å lage utstillingen, og tre dager før åpningen er det fortsatt en del som står igjen. Bilder skal lyssettes, verdifulle bøker skal legges inn i glass. Det siste som skal på plass i utstillingslokalet er Obamas tale. Den får Fredssenteret først klokken 13 torsdag når hovedpersonen selv fremfører takketalen i Oslo rådhus etter å ha mottatt prisen.

Det er ingen tvil om at årets tildeling har engasjert folk. Fredssenteret har aldri fått så mange henvendelser som nå.

Etter kunngjøringen strømmet det på med telefoner fra norsk og internasjonal presse. Flere tusen mennesker kom den påfølgende helgen for å se på Fredssenterets utstilling om borgerrettigheter, «Fra King til Obama». Denne utstillingen blir stående ut våren, slik at besøkende kan se de to utstillingen i sammenheng.

Tolv klasser om dagen

- På det meste klarer vi å ta unna tolv skoleklasser om dagen. Skolebestillinger er fulltegnet ut året. Vi legger inn ekstra omvisninger i helgen etter åpningen for å ha kapasitet til å ta imot besøkende, sier prosjektsjef Liv Astrid Sverdrup.

I gavebutikken går Obama-effekter unna som bare det. Skal du sikre deg et Obama-forkle, må du være rask. Forklær, puter og vesker med Obama-motiv er så godt som utsolgt. Butikken har måttet legge inn hastebestilling for å få nok magneter og papirdukker.

Belyser begrunnelsen

Utstillingen har fått navn etter Obamas kommentar til tildelingen. – I will accept this award as a call to action, sa presidenten da det ble kjent at han var årets vinner.

- Vi ønsker med utstillingen å gi grunnleggende innsikt i hvorfor Obama får prisen. Mange andre har også fått prisen mens de satt som statsledere, og har kunnet bruke prisen i sitt videre arbeid. Barack Obama er den personen som har gjort mest for verdensfreden det siste året, sier Erichsen.

Utstillingen er inspirert av forbindelsene mellom Alfreds Nobels testamente og Obamas visjoner og innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid, og en verden uten atomvåpen.

Vanligvis stiller fredsprisvinneren opp til portrettfotografering, og fotografiet blir en del av utstillingen, men Obama hadde ikke tid. I stedet har Fredssenteret plukket ut 14 fotografier tatt av den offisielle fotografen i Det hvite hus, Pete Souza, og Time-fotografen Callie Shell, som har fulgt Obama i årevis.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Siste nytt