• - Han skjønner at det kommer kritikk

    Jarle Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl holdt pressekonferanse torsdag angående Andhøys nye seilas mot sørishavet.

    VIDEO: Aftenposten Video

Andhøy testseiler russisk båt utenfor New Zealand

Jarle Andhøy vil teste om den russiske båten tåler storm før han avgjør om han skal søke etter «Berserk». Båten er ikke utstyrt med nødpeilesender, ifølge advokaten hans.

Tidligere denne uken ble det kjent at Jarle Andhøy har satt kursen mot Antarktis for å lete etter «Berserk», som forsvant med tre person om bord i fjor vinter. Andhøy har ikke godkjennelse fra norske eller new zealandske myndigheter. Polfareren fikk avslag på en søknad han sendte Norsk polarinstitutt i fjor, fordi det ikke var nok informasjon.

SØRISHAVET:

Andhøy skal være observert over 24 nautiske mil fra New Zealand. Forbi 60 grader sør kreves det tillatelse for å seile.

FOTO: Google Earth

Men nå planlegger han altså en ny ekspedisjon, sammen med blant andre Samuel Massie, som også var med på den skjebnesvangre Berserk-eksepedisjonen i fjor.

På en pressekonferanse torsdag kveld, på Rubber Pub i Rosteds gate i Oslo, kom Andhøys første kommentarer til den nye turen, formidlet via hans advokat Nils Jørgen Vordahl.

Vil først teste båten

- Andøy deltar nå på et testseilas utenfor kysten av New Zealand med ekspedisjonsbåten. Båt og mannskap er forberedt på videre seilas mot McMurdo-stredet t dersom båten står til forventningene, sa Vordahl.

For øyeblikket er det stiv kuling, som er varslet å gå over til storm. Det er viktig å få testet båten i storm, sa Vordahl.

-Dersom mannskapet er trygge på båtens sjøegegnskaper vil avgjørelse om videre seilas mot McMurdo-stredet bli fattet, fortsatte han.

Les også

Berserk-Andhøy: - Alt vel om bord

Det har Jarle Andhøy (34), som er på vei mot Antarktis, gitt beskjed til familien sin.

Han fortalte at bakrunnen for en eventuell ny ekspedisjon er å finne holdepunkter for hva som skjedde med båten Berserk februar 2011. De håper å finne båten. Søket vil ha utgangspunkt i stedet der nødsignalet ble sendt fra.

-Dersom testseilasen er vellykket og mannskapet beslutter å gjennomføre 2012-ekspeidsjonen, vil de være fremme i områdene Horseshoe Bay og Backdoor Bay februar 2012, opplyste Vordahl.

-De har ikke med seg nødpeilesendere i båten fordi de ønsker å være selvhjulpne og ikke vil utsette andre for risiko hvis noe skulle gå galt, sa Vordahl.

Disse områdene var avtalt som nødhavner for den savnede båten Berserk. På avtalte ankringsplasser losset Berserk-mannskapet en del utstyr i land. Det ble lagt i depoer, og depoene ble formet som varder for at man enkelt skulle finne dem igjen.

Posisjonen til utstyret er kjent, og Andhøy mener dermed at det bør være mulig å finne det dersom det ikke er fjernet.

- Dersom utstyret er fjernet må det ha vært mannskapet på Berserk som har fjernet det. Andhøy mener at mannskapet aldri ville ha fjernet dette, det vil si laste utstyret om bord på båten igjen, med mindre mannskapet ble pålagt dette, sa Vordahl.

Under pressekonferansen ble det fremhevet at ekspedisjonen er nøye planlagt og forberedt.

Vil hedre sine døde venner

Til stede under pressekonferansen var også Andhøys to tidligere seilerkompanjonger Christian Foss og Rune «Supern» Olsgaard.

- Jarle har hele tiden hatt et ønske om å finne flere svar, men har ikke fått det fra myndighetene. Det har ikke vært noen etterforskning, sier Olsgaard til Aftenposten.no.

Han forteller at de pårørende er informert om den planlagte ekspedisjonen.

- Det er forskjellige reaksjoner. Vi har jo sett noen som har gått ut i media og er svært kritiske. Men det er også noen som er svært glad for at han nå forsøker å finne svar, påpeker Olsgaard.

Les også

- Galskap hvis Andhøy er på ny ekspedisjon

Tvillingsøsteren til sørafrikanske Leonard Banks, som omkom da seilbåten Berserk gikk ned i fjor, mener det er galskap hvis Jarle Andhøy har lagt ut på en ny ekspedisjon.

Dersom den russiske båten står til forventningene, er Olsgaard nesten helt sikker på at ekspedisjonen fortsetter sin ferd mot McMurdo-stredet.

- Men det må jo mannskapet avgjøre. Det er et flytende demokrati, og dersom en sier nei, så gjør de det ikke.

- Umulig å få godkjent søknad

Andhøy gikk så sent som i desember avslag på en søknad han sendte Norsk polarinstitutt.

- Søknaden det refereres til er - med unntak av opplysningene om blomsterseremoni og søk etter Berserk - identisk med 2011-ekspedisjonen hvor Berserk ble savnet. Søknaden ble sendt for å avklare om det hadde vært mulig å få godkjent 2011-ekspedisjonen dersom søknad hadde vært sendt, fortalte Vordahl.

Andhøy mener at det ikke er mulig, fordi det ikke er mulig å få forsikring til denne typen ekspedisjoner. Vordahl påpeker at det for Andhøy er langt viktigere å finne svar på spørsmålene rundt Berserks forlis, enn å få godkjent en søknad.

Olsgaard peker også på at det for Andhøy ikke er mulig å få søknader godkjent.

- Vi har ikke kunnet få forsikring, og det må man jo ha for denne typen ekspedisjoner. Du må ha storkapitalen i ryggen for å få det til. Vi er av den formening at havet er til for å ferdes på for alle, sier Olsgaard.

Les også

Jarle Andhøy søkte om ny Antarktis-ekspedisjon i fjor

Men Norsk polarinstitutt godkjente aldri søknaden.

- Disse områdene vi snakker om er jo rundt polarsirkelen i sør. Du kan jo tenke deg hvordan det hadde blitt om man ikke hadde lov til å seile nord for polarsirkelen her i nord.

New Zealandske myndigheter har lett etter Andhøy og den nye båten hans både fra luften og til vanns, men uten resultat.

Vil hedre sine døde venner

Da Aftenposten møtte Andhøy i desember røpet han at han og Massie planla en retyr til Antarktis for å hedre sine døde venner, og lete etter Berserk.

- Jeg skylder gutta å finne ut hva som skjedde. Folk kjenner historien fra mediene. Men det vesentlige som ikke har fremkommet er at «Berserk» hadde kontakt med offisielle aktører i de siste tre døgn forut for forliset, blant annet marineskipet «Wellington». Jeg vil gjerne vite hva som ble sagt til «Berserk», sa Andhøy da.

12. februar i fjor seilte «Berserk» med fem mann om bord inn i farvannet som omfattes av Antarktis-traktaten. 22. februar var Jarle Andhøy og mannskap Samuel Massie inne på isen, og forsøkte å kjøre til Sydpolen med terrengmotorsykler. Samtidig ble det uvær, og etter 22. februar hadde man ikke lenger kontakt med seilbåten og de tre om bord. Robert Skaanes (34) fra Trondheim, Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, og Leonard J. Banks (32) fra Sør-Afrika omkom da Berserk forsvant.

En stor internasjonal leteaksjon ble satt i verk. Man fant en tom redningsflåte, og noen få deler fra Berserk. Etter ca to uker ble søkene avsluttet.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

På torsdagens pressekonferanse var Andhøys to tidligere seilerkompanjonger Rune «Supern» Olsgaard (f.v), Christian Foss og advokat Nils Jørgen Vordahl til stede.

Siste nytt