• Arne Tumyr pakket ned plaketene med antimuslimske slagord og ble eskortert bort fra Egertorget av politifolkene som måtte beskytte ham mot motdemonstrantene.

    FOTO: HANS O. TORGERSEN

Antimuslimske demonstranter måtte ha politibeskyttelse

Norske muslimer hetses i offentligheten, mener initiativtakerne bak en demonstrasjon i Oslo fredag.

Foran Stortinget hadde folk fra flere trosretninger en fredelig markering av oppropet sitt mot det de kaller muslimhets i norsk offentlighet.Et par hundre meter derfra måtte politiet beskytte Arne Tumyr, Erik Gjems-Onstad, Øyvind Heian og en håndfull andre demonstranter fra organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge.

"Gå hjem"

Selv om Tumyr brukte megafon, ble han fullstendig overdøvet av taktfast rop om "gå hjem" og "ingen nazister i våre gater".Da demontrasjonen var over, holdt politiet motdemonstrantene på plass mens Tumyr og hans meningsfeller ble fulgt ned Karl Johan til en ventende politibil og kjørt bort fra sentrum.Tumyr hadde da pakket ned plakatene med tekster som "Ja til Norge, nei til sharia" og "Islam er vold, diktatur og krig".

– Omtalen og beskrivelsen av norske muslimer i offentligheten er altfor ensidig. Helhetsbildet som skapes er fullstendig feilaktig og mange opplever dårlig behandling som følge av dette, sier leder Kari Helene Partapuoli i Antirasistisk Senter til NTB.

"Stopp muslimhetsen"

Hennes organisasjon er blant dem som har signert oppropet «Stopp muslimhetsen». Det har også Oslo-biskop Ole Christian Kvarme gjort, i likhet med Islamsk Råd Norge, flere politiske ungdomspartier og Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

I oppropet anføres det at ytringsfrihet også omfatter ansvar, at debatten om islam har tatt en skremmende retning og at muslimer er utsatt for konstant trakassering.

– Et eksempel er de mange muslimske kvinnene som opplevde usaklig diskriminering på arbeidsplassen etter debatten om hijab til politiuniformen. Enkelte opplevde sågar å bli angrepet på åpen gate fordi de gikk med hijab, sier Partapuoli.

En håndfull motdemonstranter under ledelse av Arne Tumyr i organisasjonen Stopp Islamiseringen var møtte fram på Egertorget, men til tross for megafon og store plakater ble budskapet fullstendig overdøvet av høylytte meningsmotstandere.

Et stort politioppbud sikret Tumyr, Erik Gjems-Onstad, Øyvind Heian og de andre fra å bli fysisk konfrontert av overmakten.

Les også

Siste fra Innenriks

Flere bilder

Politiet fryktet sammenstøt i forbindelse med motdemonstrasjonen på Egertorget. FOTO: HANS O. TORGERSEN

En av demonstrantene holder fram plakaten sin, godt beskyttet av hjelmkledde politifolk. FOTO: HANS O. TORGERSEN

Siste nytt