• For to år siden presenterte statsminister Stoltenberg (Ap) og de to andre rødgrønne partilederne beslutningen om å ikke gå inn for konsekvensutredning om oljeboring utenfor Lofoten. Nå ligger det an til at Ap snur i spørsmålet. Det er i denne omgang feltene Nordland 6 og 7, samt Troms 2 det er snakk om.

    FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, SCANPIX

Ap vil åpne Lofoten i neste periode

Et flertall i Arbeiderpartiets programkomité går inn for å åpne for en konsekvensanalyse av havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen med sikte på oljeleting i løpet av neste stortingsperiode.

Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen sier til NRK at partiet ønsker å sette i gang en konsekvensutredning av de uåpnede havområdene.

- Det er en dårlig idé, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

I inneværende stortingsperiode har det vært enighet mellom regjeringspartiene om å vente med åpning av områdene Nordland 6 og 7 og Troms 2. Og reaksjonene lot ikke vente på seg utover kvelden. Helga Pedersen sier til Aftenposten at Regjeringen har innhentet kunnskap om miljørisiko og fiskerier i området og at en konsekvensanalyse er et naturlig neste steg. Hun ser ikke noe overraskende i dette.

Oppsikt

SV har vært den sterkeste motstanderen mot å åpne for oljeboring i de tre områdene i Lofoten og Vesterålen. I partiets forlag til arbeidsprogram for 2013 til 2017 heter det at «viktige fiskeriområder som Lofoten, Vesterålen og Senja og Møreblokkene må holdes oljefrie».

SV-leder Audun Lysbakken ville onsdag kveld ikke kommentere forslaget fra Arbeiderpartiets programkomité.

Nylig vakte det oppsikt og usikkerhet blant de rødgrønne om Regjeringen hadde forlatt sitt tidligere standpunkt: Ingen åpning for prøveboring i disse områdene. Oljeminister Ola Borten Moe (Sp) mente det var på tide å starte leteboring.

Statsminister Jens Stoltenberg ble da spurt av opposisjonen på Stortinget om Regjeringen hadde snudd i spørsmålet.

- Det Borten Moe har gjort, er å ta del i en diskusjon om hva man skal mene i neste stortingsperiode. Det er en diskusjon jeg tror mange partier vil ta internt. Vi har gjort det klart at vi i denne perioden ikke åpner Nordland 6 og 7, og Troms 2, sa Stoltenberg.

Det var da.

Enig med Borten Moe

Med forslaget fra programkomiteen er Arbeiderpartiet nå på linje med Borten Moe.

Ap-nestleder Helga Pedersen understreker at det i første omgang er snakk om en konsekvensutredning. Men hun innrømmer overfor NRK at det er sjelden konsekvensutredninger ikke ender med oljeleting.

AUF er uenige

AUF-leder Eskil Pedersen tok dissens på programkomiteens olje- og gasskapittel. Han mener konsekvensutredning er en dårlig idé:

- Vi er imot konsekvensutredning. Alle miljøfaglige instanser advarer mot oljeboring i dette sårbare området. Og konsekvensutredning betyr det samme som åpning for oljeleting. Dessuten er vi imot fordi det setter det rødgrønne regjeringsprosjektet i fare, sier Eskil Pedersen.

Han lover at AUF vil slåss mot at dette skal bli vedtatt.

Helga Pedersen er ikke enig i at en konsekvensutredning nødvendigvis betyr at det etterpå åpnes for oljeleting.

Hun tror heller ikke at dette kan bli en rød klut i Arbeiderpartiets forhold til Sp og SV:

- Vi har hele tiden hatt et litt ulikt syn på petroleumsvirksomheten. Vårt programforslag nå vil ikke forandre på det faktum at vi går til valg på et felles rødgrønt regjeringsalternativ, sier Ap-nestlederen.

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt