Avinor utsetter testing av kroppsskanner

Sterke reaksjoner mot de omstridte kroppsskannerne ved sikkerhetskontrollen på Sola.

Les også: Fire sekunder spart med nakenfoto

Testprosjektet skulle etter opprinnelige planer gjennomføres til våren, i første omgang for ansatte ved lufthavna.

– Både reaksjoner fra ansatte, tilbakemeldinger fra Datatilsynet og reaksjoner i opinionen, tilsier at uttestingen ikke blir gjennomført til våren, skriver Avinor i en pressemelding.

Før Avinor tar endelig beslutning om uttesting av utstyret, ønsker etaten å innhente ytterligere erfaringer, blant annet fra utprøving av utstyret i andre land. Datatilsynets vurderinger vil også bli tillagt betydelig vekt. Før testing kan finne sted, må det også innhentes tillatelse fra Luftfartstilsynet.

Frivillighet

– Dersom testingen blir gjennomført på et senere tidspunkt – blant ansatte og/eller passasjerer, er det fortsatt en forutsetning at det er basert på frivillighet, sier konsernsjef Sverre Quale i Avinor.

Avinor er i dialog med Datatilsynet for å få en vurdering av personverntiltak, og det vil også bli foretatt en juridisk vurdering før en eventuell uttesting.

En eventuell utprøving av kroppsskanner vil være motivert ut fra ønsket om å gjøre kontrollen optimalt effektiv og minst mulig belastende for reisende og ansatte, ifølge Avinor.

Les også: Vil se gjennom klærne dine

Ressurskrevende

Dagens manuelle sikkerhetskontroll er svært ressurskrevende. I løpet av de siste ti årene har utgiftene til sikkerhetskontroll blitt mangedoblet og krever i dag omkring 800 årsverk på Oslo Lufthavn Gardermoen alene og 1.300 årsverk til sammen på Avinors øvrige lufthavner.

Utgiftene til sikkerhetskontroll ved norske lufthavner er nå nærmere 900 millioner kroner per år.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Innenriks

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Skanneren kan se gjennom klærene og lage et tydelig bilde av kroppen. FOTO: REUTERS

Siste nytt