Betaler 5000 kr for tørket knott

Her er årets ultimate sommerjobb. Namsosmannen Geir Arne Opdal lover å betale 5000 kroner pr. kilo tørket knott.

Nylig kunne Visendi AS, på vegne av mygg- og flåttmiddelprodusenten Autan, presentere en undersøkelse som viste at vi nordmenn mener myggen er sommerens desidert mest plagsomme insekt.

19 prosent synes veps er mest plagsomt, mens 16 prosent mente det samme om flått. «Bare» 9 prosent mislikte knott, skal vi tro undersøkelsen. Men det er neppe alle like enig i.

I Namsos i Nord-Trøndelag er knott hovedfiende nummer én. I en annonse i dagens Namdalsavisa går Geir Arne Opdahl, innehaver av det lokale lysstøperiet, til frontalangrep mot det lille plagsomme terroristen. I annonsen lover han å betale 5000 kroner pr. kilo for tørket knott.

Ingen spøk.

– Umiddelbart virker dette som en eneste stor spøk, Opdahl?

– Nei da, dette er aldeles ikke tull. Hvis noen kommer med 1 kg tørket knott så kjøper vi det for kr. 5000, seriøst. Etter at det i så lang tid har vært drevet mye hets mot bjørnen i Namdalen, må vi heller la den få leve, og vie oss til kampen mot knotten, sier mannen, som omtaler seg selv som knottkongen.

Hemmelighet bak tilbudet er at Opdahl, i tillegg til å selge selvlagede stearinlys, også selger mygg- og knottmaskiner. I løpet av de siste 3-4 årene har butikken solgt over 300 slike maskiner.

– Men vi mener samtidig det er mulig å drive produktutvikling på knotten. Namsos er allerede kjent for sitt Rock City, målet er at byen også kan bli Knott City. Knottkongen Geir Arne Opdal

Og knott er det mer enn nok av både i Namsos og Namdalen, og mange andre plasser i landet, sier Opdahl.

Tar mye tid

– Hvor lang tid tar det å samle ett kilo knott?

– Du bør jo ha en maskin, og er det ekstremt mye knott, vil det jo gå raskere enn steder hvor det ikke er så mye. Da vil du jo måtte bruke flere år. Ett kilo tørket knott er ganske mye.

– Hva skal du bruke knotten til?

– Det er jo det vi må forske på. Blant annet tror jeg det vil være mulig å selge tørket knott på glass, under parolen knott for hevn. Dermed kan folk virkelig få tatt hevn etter alt knotten har forårsaket av irritasjon og forbannelse.

Lengst snabel

– Og du tar imot både hann og hunnknotten?

– Hannknotten har lengre snabel enn hunnknotten. Kanskje vil den kunne brukes til skismurning. Hvis vi legger hodet i fartsretningen, bretter føttene tilbake, slik at bare snabelen stikker opp, vil det kunne gi spikerfeste. Dessuten er det stor etterspørsel etter mygglys, nå kan vi kanskje lage knottlys også.

–– Kan fort bli kostbart dette, hvis det blir snakk om mange kilo tørket knott?

– Det får vi heller ta etter hvert, men foreløpig er det ingen som har ringt. Hvor mange knott som må til for at det skal bli et kilo, vet jeg heller ikke. Men jeg lover å betale.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Innenriks

Knott

Knottene (Simuliidae)er små til middelsstore (1,2 - 6 mm lange), kraftige mygg. Kommer fra en familie av kraftig bygde mygg med larver som utvikler seg i rennende vann. Omtrent 50 arter knott er kjent fra Norge. På Vestlandet brukes betegnelsen oftest om den mindre sviknotten, som ikke er innenfor familien Simuliidae. Hunnene til mange arter er blodsugere, og en del kan bli meget plagsomme. Tuneflua (Simulium truncatum) er et kjent eksempel. Andre arter kan spre alvorlige sykdommer og parasitter, for eksempel elveblindhet (onchocerciasis) i Afrika. Men det er også arter som ikke biter.Kilde: Wikipedia

Flere bilder

Geir Arne Opdal liker knott så dårlig at han nå vil betale for dem. FOTO: PRIVAT

Siste nytt